reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Tu znajdziesz dzisiejszy LIVE dotyczący uwazności w relacji z dzieckiem. Jak sue przyda - zapraszam :) Do zobaczenia na Instagramie Dołącz, obejrzyj LIVE
reklama

Ciąża ektopowa - (badania,zastosowane leczenie,zabiegi)

Amna

ciążóweczka
Miasto
Zamość
Witam!
Okazalo sie,ze jestem w ciazy pozamacicznej.Zarodek zagniezdzil sie za prawym jajnikiem.Dwa dni temu byłam u lekarza i okazalo sie ze jajowody,jajniki i macica jest pusta,ale zarodek,ktory jest z aprawym jajnikiem obumarl.Jest na tyle maly ze powinien sie sam wchlonac,jesli jednak sie tak nie stanie czeka mnie szpital.
Chcialabym sie dowiedziec kobiet,ktore przez to przeszly jakie badania wykonywały po poronieniu?Jak wywolano poronienie farmakologicznie?czy zabieg?Jakie leczenie podjeto po poronieniu?i jak zapobiec kolejnym takim ciazom?Bede wdzieczna za wszelkie informacje.
Pozdrawiam!

reklama
Ja mialam pozamaciczna w jajowodzie, leczona jedna dawka metotrexatu. Metotrexat zabil zarodek, chodzilam sprawdzac poziom hcg (beta) we krwi az spadl do 0. Jak spada, znaczy sie ciaza sie juz nie rozwija. Po meto kaza ci odczekac ze staraniami, zwykle 3 miesiace po jednej dawce, 6 po dwoch.

Czy wyslali cie na sprawdzanie bety? Jezeli jak piszesz, zarodek obumarl, to trzeba sprawdzic czy beta spada, czyli ciaza sie nie rozwija. Jak nie spada, to moze powinni ci podac metotrexat najpierw, po co od razu szpital i interwencje chirurgiczne. Mi sie zarodek sam wchlonal, jak obumrze to sie wchlonie, chociaz to moze potrwac. Wazniejsze zeby beta spadla, wchlanianie sie moze potrwac.

Po ciazy mialam robiona histerografie, czyli hsg, zeby sprawdzic droznosc jajowodow. Ciaza pozamaciczna zwykle sie trafia jak jajowody sa niedrozne z jakiegos powodu. Mysle ze warto zrobic, tym bardziej ze czesto hsg "przepluka" jajowody i poprawi ich droznosc.

Zapobiec to sie za bardzo nie da. Czesto cp sie trafia z niewiadomych powodow. Mi radzono zeby sie nie starac jak owulacja bedzie z tej samej strony co cp, bo jajowod moze byc drozny ale uszkodzony przez cp. U ciebie cp nie byla w jajowodzie, to nie ma tego problemu.

Leczenie - jedyne co mozna leczyc to stany zapalne przydatkow ktore moga powodowac niedroznosc jajowodow. Np. chlamydia moze spowodowac zrosty i blizny w jajowodach. Czasem chyba rowniez robia laparoskopie na udroznienie jajowodow. Ale najpierw musisz sprawdzic jak to jest u ciebie z jajowodami, bo moze wszystko jest ok, tylko tak ci sie niestety zle trafilo.

Ja nie mialam zadnego leczenia, oprocz histerografii na sprawdzenie droznosci. HSG wyszlo mi ok. Nie mialam zadnych obecnych ani przeszlych stanow zapalnych, po prostu pech.

hej
a ja właśnie leże w szpitalu z podejrzeniem ciąży pozamacicznej, chcą mi zrobić laparoskopie, strasznie się boję, chciałabym żeby się okazało że to pomyłka. Stwierdzili krew w jamie brzusznej, mówili że się może wchłonąć ale po bardzo długim czasie...

teraz jestem już po zabiegu, miałam ciąże pozamaciczną w lewym jajowodzie. Wycięli mi ten jajowód, pozostawiając jajnik. Krew z brzucha wypłukali i mówili że ten jajowód już był tak rozpulchniony że mógł w każdej chwili pęknąć. Nadal mam spore szanse na ciążę, jednak zawsze jest ryzyko że sytuacja się powtórzy.

Po zabiegu mam w zaleceniach sprawdzać poziom bety HCG i kontrolę u lekarza prowadzącego. W zasadzie nie muszę długo czekać na kolejne starania, wystarczy poczekać aż wystąpi normalny cykl miesiączkowy i potem można zacząć działać, ale kiedy my zaczniemy to nie wiem.

Ostatnia edycja:
hej! moglabys napisac jak wyglada badanie czy jajowody sa drozne. ja jestem po operacji usuniecia jajowodu gdyz tam mialam zagniezdzona ciaze, wiec na pewno bede miala to badanie, troche sie boje.

Do góry