reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ciąża bliźniacza

Witaj Moilka:)

Bubusia ja nie miałam żadnych lekarsw-od poczatku kwas foliowy a po 12 tyg miałam zacząć brać witaminy jakie mi się tam podobaja (dokładnie tak to położna powiedziala). Przeszłam do innego lekarza bo na 4wizyty co 2 miałam przekładana a przyjmuje tylko raz w tygodniu :dry:. A co do wizyt to czy u 1 lekarki czy u 2 mam je wyznaczone na razie co 3 tyg że względu na blizniaki. Teraz 17 będzie kolejna wizyta i kolejne wszystkie badania8-)

Malinowa92 trzymam kciuki i będzie dobrze zobaczysz;)

uwo9kw7i3oj9l6ip.png
Ehh bo ja dostaje tyle tabletek..... no ale to pewnie przez ból brzucha, który wystąpił na początku ciąży.

reklama
Pięknie równo rosną w takim razie. Oby tak dalej! :-)
Mój lekarz wyklucza możliwość porodu sn. Mówi, że przy takiej ciąży może się zdarzyć, że jedno dziecko wyjdzie i wtedy łożysko zacznie się odklejać i krwawić co może zagrażać drugiemu maleństwu. Nie wiem czy to się często zdarza bo lekarze chyba ogólnie teraz wolą ciąć zamiast ryzykować.
Właśnie tego się bałam, tego odklejenia łożyska i tego, że druga z dziewcząt może być niedotleniona. Dzięki za odpowiedź :)

3jgxkw7iwtw0d6y7.png

U mnie była ciąża 2k2o, dziewczyny ułożone główkowo i wszyscy lekarze zapierali się że urodzę naturalnie. Uparlam się i załatwiłam cc, w moim przypadku była to bardzo dobra decyzja, bo dziewczynka która urodziłaby się jako druga była oplątana pępowiną. Jak pomyślę co mogłoby się stać robię się blada, a cesarkę mój organizm zniósł bardzo dobrze. Na drugi dzień już spokojnie chodziłam po oddziale.

Kobietki mam dwie sprawy ....
1..Badania prenatalne robiłyście w ciąży + testy PAPPA ? Czy to prawda, że wychodzą przy mnogich zafałszowane wyniki ? Podobno zażywanie progesteronu też je fałszuje. Bardzo się tych badań boję - czekają mnie za jakieś 2 tygodnie.

2. Za niskie TSH ....mam 0,0150. Umówiłam się już do endo prywatnie, ale czy da mi leki jak mam tylko TSH...bez ft3 i ft4 ?
Moje dzidki zdrowe ...:)
WP_20170207_013.jpg

WP_20170207_014.jpg

WP_20170207_015.jpg

Załączniki

• WP_20170207_013.jpg
    WP_20170207_013.jpg
    171,4 KB · Wyświetleń: 656
  • WP_20170207_014.jpg
    WP_20170207_014.jpg
    163,2 KB · Wyświetleń: 633
  • WP_20170207_015.jpg
    WP_20170207_015.jpg
    174,8 KB · Wyświetleń: 654
NeSSi super że z maluchami wszystko w porządku. Ja robiłam pappa i mi tłumaczyli że to tylko statystyka. Że nawet jak coś nie tak wyjdzie to jak usg w porządku mam się nie stresować. Usg jest dokładne i dopóki ciąża nie jest mocno zaawansowana to jest wiarygodne przy dobrym specjaliście.

NeSSi super że z maluchami wszystko w porządku. Ja robiłam pappa i mi tłumaczyli że to tylko statystyka. Że nawet jak coś nie tak wyjdzie to jak usg w porządku mam się nie stresować. Usg jest dokładne i dopóki ciąża nie jest mocno zaawansowana to jest wiarygodne przy dobrym specjaliście.
Dziękuję kochana ...ja będę robić w 12+1 ...to chyba będzie optymalny czas. Skierowali mnie ze wzgl. na wiek (35 lat skończę)

Ja też robiłam usg i pappa, ale nic nie wiedziałam, że wyniki przy bliniakach mmogą być zafałszowane. Brałam też duphaston wtedy a pappa wyszła w porządku. Na usg jedna dziewczynka miała podwyższone tętno i to pamiętam mocno wpłynęło na trisomie 13. Ale dostałam skierowanie na echo i okazało się, że wszystko ok.
Co do tsh to nie pomogę bo ja miałam odwrotny problem (za wysokie). U mnie samo tsh wystarczyło żeby lekarz przepisał leki...

Kobietki mam dwie sprawy ....
1..Badania prenatalne robiłyście w ciąży + testy PAPPA ? Czy to prawda, że wychodzą przy mnogich zafałszowane wyniki ? Podobno zażywanie progesteronu też je fałszuje. Bardzo się tych badań boję - czekają mnie za jakieś 2 tygodnie.

2. Za niskie TSH ....mam 0,0150. Umówiłam się już do endo prywatnie, ale czy da mi leki jak mam tylko TSH...bez ft3 i ft4 ?
Moje dzidki zdrowe ...:)
Zobacz załącznik 794805
Zobacz załącznik 794806
Zobacz załącznik 794807
Jeśli chodzi o TSH to też takie miałam. Zdarza się to przy ciąży bliźniaczej, bo betaHCG jest b.wysokie co wpływa na tarczycę i ta nie produkuje TSH. Który masz teraz tydzień. Ja tak miałam od 13 tyg do 20. W 20 TSH weszło już na dolną granicę normy, u mnie dodatkowo powodowało to wysoki puls i ciśnienie. Mi się wszystko unormowało samo z siebie bez leków, myślę że u ciebie też będzie dobrze.

Napisane na Lenovo A6020a40 w aplikacji Forum BabyBoom

reklama
Ja też robiłam usg i pappa, ale nic nie wiedziałam, że wyniki przy bliniakach mmogą być zafałszowane. Brałam też duphaston wtedy a pappa wyszła w porządku. Na usg jedna dziewczynka miała podwyższone tętno i to pamiętam mocno wpłynęło na trisomie 13. Ale dostałam skierowanie na echo i okazało się, że wszystko ok.
Co do tsh to nie pomogę bo ja miałam odwrotny problem (za wysokie). U mnie samo tsh wystarczyło żeby lekarz przepisał leki...
Dziękuję pięknie :)

Do góry