reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ciąża bliźniacza

Kamiladon ja mam w domu 5 latke, która potrzebuje sporo uwagi i 20 - miesięcznego szkraba który to zabiera mnóstwo mojej energi - miało być 3 dzieciątko z niewielką różnica wieku(tak za jednymi pieluchami) i jakoś ta wizja nie była mi straszna ale jak dowiedziałam się o "gratisie" :p to się mocno przeraziłam - tym bardziej jak jeszcze wszyscy "wpolczuja" bliźniaków -ale co ma być to bedzie - poradziłam sobie z poprzednią dwójką to i teraz dam rade - zakładam ze dwa pierwsze lata będą totalnie wycięte z życia ale potem - cóż to będzie za fajna gromadka ;)

reklama
Justa ja też bym się nie zgodziła na SN bo będziesz miała dwa w jednym najpierw SN a potem i tak CC. Lekarza chyba jeblo w łeb. A jak ci się drugie niedotleni to winnego nie będzie a ty będziesz jeździć na rehabilitację z dzieckiem

Jestem fizjoterapeutkà i wiem co mówię, wprawdzie pracuje z osobami dorosłymi ale na praktykach naogladałam się niedotlenionych dzieci

Dziewczyny, w żadnym wypadku SN, a juz w położeniu główka -miednica w ogóle. Mam znajomego ginekologa-położnika, który nawet przy pozycji główka -główka odradzał SN. Ciąża mnoga nie jest fizjologiczna, może pojawić się wiele komplikacji w trakcie porodu. Mowil mi, ze żaden lekarz nie może zmusić do porodu naturalnego. Pamiętacie sprawę Bąka, tego sportowca? To jest argument.

Co do żelaza i hemoglobiny - większość z nas miała / ma z tym problem. W moim wypisie wpisali nawet niedokrwistość wtórna, chyba z 10 miałam tylko. Czytałam, ze szpinak i buraki to jedno z naturalnych źródeł żelaza, ale kilka razy więcej znajduje się w mięsie!
Kiedy moje maluchy tez miały niski poziom hemoglobiny (chyba kolo 4-5 mca, wyczerpał sie zapas zgromadzony podczas ciąży) i mogły juz jeść zupki, dawałam do nich duzo mięsa. Indyk i dziczyzna zdziałały cuda.

Papagena, ja miałam podwyższone próby watrobowe w związku z cholestaza. Powinnaś to kontrolować, ponieważ Grozi przedwczesnym porodem. Za moich czasów była tu dziewczyna, która urodziła w 26 tyg i jak się później okazało dlatego że miała cholestaze.

Darunia, Mówiła mi lekarka o tym, także za dwa tygodnie powtarzam badania, pytała też czy nic mnie nie swędzi, ale na szczęście nie. Myślałam, że cholestaza pojawia się dopiero w III trymestrze. 26 tydzień brzmi strasznie wcześnie, mam nadzieję, że u tej dziewczyny wszystko skończyło się dobrze?

papagena u mnie morfologia też bez szału...hemoglobina 11,1 mimo że brałam żelazo 3xdziennie teraz mi przypisał jakieś mocniejsze na receptę oby się poprawiło :)

U mnie hemoglobina 10,3 ;/ dostałam takie żelazo do picia, obłędnie drogie niestety, więc lepiej, żeby zadziałało ;) Buraki jem, zakwas na barszcz nastawiam i piję, wołowinę też, szpinak też, ale jak widać coś się nie przyswaja tak jak powinno.

reklama
Do góry