reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ciąża bliźniacza

Co do siusiaka to wiem ze powinien leżeć do dołu bo tak to mocz będzie moczyl ubranka...jak będzie do góry. Co do odciągnia to nie wiem czy powinno się czy nie

cd9bkw7ipg9p1hdb.png

reklama
Najlepszy czas po 22 tyg żeby zacząć wyprawkę kompletować :) wtedy zazwyczaj ustępują już nudności, a jeszcze nie jest tak ciężko chodzić :)

mamadla2 ja jestem mamą bliźniąt jednojajowych(dziewczynek) i powiem Ci, że wcale Ci się nie dziwię, że obawiasz się, że możesz nie rozpoznać dzieci. Ja też miałam takie obawy i na początku nie mogłam ich rozpoznać. W szpitalu jak mnie pytali które to bliźnię, to musiałam sprawdzać bransoletki i nie zdejmowałam ich jeszcze przez pierwsze dni jak wróciliśmy do domu. Lekarz w szpitalu powiedział mi, żebym się tym nie przejmował, bo później będę jedyną osobą, która będzie je w stanie rozpoznać bezbłędnie. I tak jest. Dalsza rodzina bardzo często się myli i dopytuje która jest która, a moje dziewczynki są bardzo do siebie podobne ale nie identyczne. Są pewne różnice fizyczne, które je wyróżniają: jedna jest trochę potężniejsza, ma naczyniaka na główce (który jest co prawda pod włosami i już zanika ale ma), dziewczynki inaczej się śmieją, mają inny głos, różne charaktery. Nie muszę na nie patrzeć i wiem która się śmieje, czy płacze, która mnie woła.
Ten okres kiedy ich nie rozpoznawałam trwał bardzo krótko. Takie maluchy bardzo szybko się zmieniają i zaczynają czymś odróżniać. Także spokojnie, bo na pewno będziesz je rozróżniać.

Mamadla2 wybraliśmy imiona Karolina i Kacper.

Mój mąż ma brata bliźniaka jednojajoewgo rodzice nie mieli problemu z rozroznieniem ja też nigdy nawet na zdjęciach jak byli mali ale czasem nawet dzisiaj rodzina ich myli bo oprucz wyglądu mają takie same głosy, sposób chodzenia ale charaktery całkiem inne. Na rodzinnych imprezach to rozpoznają ich po Zonach ; )

mamadla2 ja jestem mamą bliźniąt jednojajowych(dziewczynek) i powiem Ci, że wcale Ci się nie dziwię, że obawiasz się, że możesz nie rozpoznać dzieci. Ja też miałam takie obawy i na początku nie mogłam ich rozpoznać. W szpitalu jak mnie pytali które to bliźnię, to musiałam sprawdzać bransoletki i nie zdejmowałam ich jeszcze przez pierwsze dni jak wróciliśmy do domu. Lekarz w szpitalu powiedział mi, żebym się tym nie przejmował, bo później będę jedyną osobą, która będzie je w stanie rozpoznać bezbłędnie. I tak jest. Dalsza rodzina bardzo często się myli i dopytuje która jest która, a moje dziewczynki są bardzo do siebie podobne ale nie identyczne. Są pewne różnice fizyczne, które je wyróżniają: jedna jest trochę potężniejsza, ma naczyniaka na główce (który jest co prawda pod włosami i już zanika ale ma), dziewczynki inaczej się śmieją, mają inny głos, różne charaktery. Nie muszę na nie patrzeć i wiem która się śmieje, czy płacze, która mnie woła.
Ten okres kiedy ich nie rozpoznawałam trwał bardzo krótko. Takie maluchy bardzo szybko się zmieniają i zaczynają czymś odróżniać. Także spokojnie, bo na pewno będziesz je rozróżniać.

No właśnie na początku bedzie najgorzej z rozpoznaniem i tez myśle zeby te bransoletki zostawić dopóki nie zacznę ich rozpoznawać hehe:) najlepiej jest mieć parke i po problemie :)

mamadla2, jeżeli to ciąża jednojajowa to płeć będzie taka sama. Aczkolwiek słyszałam kiedyś, że dopiero po urodzeniu można sprawdzić czy to jednojajowe bliźniaki czy dwu.

reklama
Podobno poprzez badania genetyczne, ale niech wypowiedza się dziewczyny, które są w takiej ciąży bądź były.

Z drugiej strony jak lekarz jest w stanie sprawdzić (jeszcze w Twoim przypadku w 12 tyg) czy podzielilo się jedno jajeczko czy były dwa?

Do góry