reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ciąża bliźniacza

U nas 2k2o było, to plan był na 36 skończony conajmniej, najlepiej 37. Znam blizniaki 38/39 skonczony. A wyjdzie jak wyjdzie🤣

reklama
U nas 2k2o było, to plan był na 36 skończony conajmniej, najlepiej 37. Znam blizniaki 38/39 skonczony. A wyjdzie jak wyjdzie🤣
i nas 1k2o
"Jak wszystko będzie w porządku, to 36 i tak i na bank do szpitala z zamiarem CC, ale czy od razu czy będziemy jeszcze czekać, nie dopytywałam - aktualnie dopiero 17 TC, mam wrażenie że jeszcze czasu a czasu. Jak trzeba będzie wcześniej, to wcześniej - 1 łożysko, więc sporą szansa zespołu podkradania i dużej różnicy w masie, a nawet zaprzestania wzrostu jednego z brzdąców. Póki co się nie zapowiada, rosną super równo, jednak pilnujemy tego bacznie.

A ja mam pytanie do 1-kosmowkowych mam w wyższej ciąży, albo po porodzie już. Od którego TC badano Wam regularnie przepływy pępowinowe. Znalazłam opracowanie Polskiego Towarzystwa Ginekologicznego, że powinno się co 2 tyg. Nie było sprzecyowane od kiedy. Ja bym najchętniej już teraz sprawdzała, ale mój gin twierdzi, że nie ma teraz sensu, bo to i tak za wcześnie żeby w razie czego ciążę zakończyć, więc nic nam to nie da. Trochę mi się ta wersja nie podoba...

O jezu, to dziewczyny jakieś „harpagany” ze tak powiem 😂 Ja bardzo chce dotrwać do 35, ale już jest coraz ciężej już się toczę i posiedzenie w domu a co dopiero 38 i nosić dzieci już po tyle kilo razem 🙈

i nas 1k2o
"Jak wszystko będzie w porządku, to 36 i tak i na bank do szpitala z zamiarem CC, ale czy od razu czy będziemy jeszcze czekać, nie dopytywałam - aktualnie dopiero 17 TC, mam wrażenie że jeszcze czasu a czasu. Jak trzeba będzie wcześniej, to wcześniej - 1 łożysko, więc sporą szansa zespołu podkradania i dużej różnicy w masie, a nawet zaprzestania wzrostu jednego z brzdąców. Póki co się nie zapowiada, rosną super równo, jednak pilnujemy tego bacznie.
U mnie 2k2o, jak narazie rosną cały czas podobnie jeden troszeczkę mniejszy ale dogania cały czas. U mnie od 21tc problem z szyjką bo zaczęła się pomału skracać ale odkąd mam pessar i siedzę w domu na dupie to wszystko trzyma jak należy 😃

U mnie 2k2o aktualnie 22+5 ale w ogóle z lekarzem jeszcze o kwestii porodu nie rozmawiałam. 🙈 W czasie prenatalnych tylko tyle mi powiedział, że od terminu porodu wyznaczonego odejmujemy 3 tyg., co daje 37 tydz., ale w 36 tyg. ciążę uznajemy za donoszoną.

A powiedzcie mi jak to wygląda z CC. Czy w ciążach bliźniaczych to raczej standard? Wiem, że niby odpowiednie ułożenie dzieci daje możliwość porodu SN, ale jak to wygląda w praktyce? Tzn ja osobiście sobie tego nie wyobrażam... 🙈

U mnie 2k2o aktualnie 22+5 ale w ogóle z lekarzem jeszcze o kwestii porodu nie rozmawiałam. 🙈 W czasie prenatalnych tylko tyle mi powiedział, że od terminu porodu wyznaczonego odejmujemy 3 tyg., co daje 37 tydz., ale w 36 tyg. ciążę uznajemy za donoszoną.

A powiedzcie mi jak to wygląda z CC. Czy w ciążach bliźniaczych to raczej standard? Wiem, że niby odpowiednie ułożenie dzieci daje możliwość porodu SN, ale jak to wygląda w praktyce? Tzn ja osobiście sobie tego nie wyobrażam... 🙈
Tak,najbardziej pożądany jest ten 37 TC. Mnie np położyli w szpitalu dwa 2 dni przed tym 37 chcąc wywolywac ale w nocy odeszły wody więc poszło samo. Można sn jeśli pierwszy poród był sn i jeśli pierwsze dziecko jest główka na dół. U mnie tak było,drugie dziecko było ułożone pośladkowe. U mnie się wszystko udało natomiast nie wiem czy bym polecała sn przy bliźniakach wszystkim. Chyba bym nie brała odpowiedzialności za te radę ;)W sensie jest to na tyle skomplikowane że uważam że każdy przypadek trzeba rozpatrzyć indywidualnie. Jak teraz o tym myślę,to miałam dużo szczęścia,po urodzeniu pierwszej Dziewczynki zanikły mi skurczy i tylko przytomna reakcja pani profesor (podanie oksy) sprawiła że było tylko 13 min różnicy.

Tak,najbardziej pożądany jest ten 37 TC. Mnie np położyli w szpitalu dwa 2 dni przed tym 37 chcąc wywolywac ale w nocy odeszły wody więc poszło samo. Można sn jeśli pierwszy poród był sn i jeśli pierwsze dziecko jest główka na dół. U mnie tak było,drugie dziecko było ułożone pośladkowe. U mnie się wszystko udało natomiast nie wiem czy bym polecała sn przy bliźniakach wszystkim. Chyba bym nie brała odpowiedzialności za te radę ;)W sensie jest to na tyle skomplikowane że uważam że każdy przypadek trzeba rozpatrzyć indywidualnie. Jak teraz o tym myślę,to miałam dużo szczęścia,po urodzeniu pierwszej Dziewczynki zanikły mi skurczy i tylko przytomna reakcja pani profesor (podanie oksy) sprawiła że było tylko 13 min różnicy.

A jak to było z tym porodem SN w Twoim wypadku - chciałaś i lekarz powiedział, że ok czy raczej nie miałaś wyjścia bo uznali, że takie ułożenie dzieci nie kwalifikuje do CC?

reklama
A jak to było z tym porodem SN w Twoim wypadku - chciałaś i lekarz powiedział, że ok czy raczej nie miałaś wyjścia bo uznali, że takie ułożenie dzieci nie kwalifikuje do CC?
Nie to raczej w drugą stronę,jak ułożenie jest ,,niedobre" to wtedy właśnie kwalifikują do CC,np gdy pierwsze dziecko jest pośladkowo. Ja chciałam sn, bo miałam dobre doświadczenie z pierwszego porodu. Nie chciałam mieć bez powodu operacji ;) Zapytali mnie jak bym chciała no i tak też się stało :)

Do góry