reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ciąża bliźniacza

Hej 🙂ja miałam 1k2o też czekałam z wizyty na wizytę. Wizyty co dwa tygodnie czasem co tydzień. Cieszyłam się z tych częstych wizyty przynajmniej byłam spokojna i mogłam zobaczyć moje skarby 😍teraz już 04.06 4 miesiące a dopiero z brzuszkiem chodziłam. Przytyłam 20 kg teraz mi zostało może z 2 kg 🙂Ale leżą w nocy na sali tylko myślalam ze będzie mi brakować tego ciężaru 😋 Dobrze mi było z brzuszkiem. Latałam całą ciąże mimio ze przez skracającą się szyjkę miałam zakazy. Jak zaczęła się skracac w 30 tyg tak do 36 tyg nie chciało się nic ruszyć samo.
Mówiłam że dziewczynka dobrze w brzuszku i nie chcą wyjść dlatego. 🙂 Jednak musieli zakończyć ciąże i tak w 36tyg i 2 d miałam wywoływany prod który zakończył się CC. Do tej pory pamiętam ta ulgę jak już siedziałam na wózku i wieźli mnie na salę operacyjna. 😋 Bliźniaki to dużo pracy ale tyle szczecia.
Ja mam nadwagę, a w ciąży schudłam 8kg prze zgagę, (tzn na koniec miałam +8kg od początkowej wagi, a po porodzie -8kg, czyli w sumie ciąża ważyła 16kg) ale po porodzie niestety nadrobiłam 😔
😁 Ola mamy takie same łóżeczka i bujaki i pościel dziewczynek 😜

reklama
Dziekuje za odpowiedź😊 niby powinnam się cieszyć ale jakis taki niepokój przez całkowity brak tych objawow. Dzisiaj zaczęło mnie delikatnie pobolewać podbrzusze tak jak pobolewał wcześniej więc chyba dzieciaczki dają o sobie znać 😊
Ciesz się!!! Ja mam dziś 35+1, nie śpię od 4 rano bo pali mnie zgaga, jeszcze trochę o zacznę zionąć ogniem 😂😂

Ja pierwsze miesiące żyłam od wizyty do wizyty 🙂 ciągle się stresowałam czy wszystko jest ok, chyba po badaniach prenatalnych już mi trochę przeszło 🙂 u mnie w 6miesiacu organizm zaczął się buntować, ciąża bliźniacza to podwójne obciążenie dla organizmu, musi przepompować krew, tlen itp. dla 3osob, mnie męczyła zgaga, zaparcia a na koniec wysokie ciśnienie. Po prostu odeszły mi wody i zrobili mi cesarkę 🙂 dziewczyny ważyły 2.2kg i 2.7kg, w szpitalu byłyśmy 6dni bo musieli sprawdzić czy wszystko z nimi OK i czy przybierają na wadze, ta większą nie miała odruchu ssania i grozili nam że założą jej sondę do karmienia i zostawia nas w szpitalu, ale udało się wywalczyć żeby przybierała na wadze. Mają 6,5 miesiąca dawno ich nie ważyłam, ale widzę że od kąd jedzą kaszki i zupki to robią się pulchniutkie 🙂 Zobacz załącznik 1121762Zobacz załącznik 1121763
Ja pierwsze miesiące żyłam od wizyty do wizyty 🙂 ciągle się stresowałam czy wszystko jest ok, chyba po badaniach prenatalnych już mi trochę przeszło 🙂 u mnie w 6miesiacu organizm zaczął się buntować, ciąża bliźniacza to podwójne obciążenie dla organizmu, musi przepompować krew, tlen itp. dla 3osob, mnie męczyła zgaga, zaparcia a na koniec wysokie ciśnienie. Po prostu odeszły mi wody i zrobili mi cesarkę 🙂 dziewczyny ważyły 2.2kg i 2.7kg, w szpitalu byłyśmy 6dni bo musieli sprawdzić czy wszystko z nimi OK i czy przybierają na wadze, ta większą nie miała odruchu ssania i grozili nam że założą jej sondę do karmienia i zostawia nas w szpitalu, ale udało się wywalczyć żeby przybierała na wadze. Mają 6,5 miesiąca dawno ich nie ważyłam, ale widzę że od kąd jedzą kaszki i zupki to robią się pulchniutkie 🙂 Zobacz załącznik 1121762Zobacz załącznik 1121763
Ojejku jakie śliczne te wasze bobaski są 😍 mnie lekarz poinformował, że ciąża bliźniacza zazwyczaj kończy się szybciej. Jestem szczupła i niska więc jak na mnie popatrzył i mówił o tym to się zaśmiał no nie zapeszajmy 😁super, że u was wszystko skończyło się dobrze i dziewczynki są już z wami 😊a powiedzcie mi jak się suplementowalyscie w ciąży, jakieś leki dodatkowe? Za dwa dni mam wizytę i już się nie mogę doczekać 😍

Ciesz się!!! Ja mam dziś 35+1, nie śpię od 4 rano bo pali mnie zgaga, jeszcze trochę o zacznę zionąć ogniem 😂😂
Hehe głupio zabrzmi ale mam nadzieję, że wszystko przedemna 😁już jednak wolę mieć jakieś objawy😁ja z kolei jak w nocy czy nad ranem pójdę do toalety tak jak dziś właśnie o 4 rano to już nie usnę i się kręcę z boku na bok. Czasamu zdarza mi się nadrobić w dzień co może być też efektem niskiego ciśnienia. Mierze sobie od tygodnia i mam zawsze poniżej 100/60. Więc chodzę z bólem głowy jak naćpana czasami.

Hehe głupio zabrzmi ale mam nadzieję, że wszystko przedemna 😁już jednak wolę mieć jakieś objawy😁ja z kolei jak w nocy czy nad ranem pójdę do toalety tak jak dziś właśnie o 4 rano to już nie usnę i się kręcę z boku na bok. Czasamu zdarza mi się nadrobić w dzień co może być też efektem niskiego ciśnienia. Mierze sobie od tygodnia i mam zawsze poniżej 100/60. Więc chodzę z bólem głowy jak naćpana czasami.
Szalona 😉😉 ale jeśli będziesz czuła się bezpieczniej to mogę z chęcią Ci swoją zgagę oddać 😁 ja odliczam juz dni do spotkania.

Szalona 😉😉 ale jeśli będziesz czuła się bezpieczniej to mogę z chęcią Ci swoją zgagę oddać 😁 ja odliczam juz dni do spotkania.
No aż zazdroszczę, że to już bliżej jak dalej😍 zgaga pewnie mnie prędzej czy później dopadnie, bo przed ciążą często miałam więc tak jak pisałam wszystko przedemna heh

Wspolczuje, znam to ja przez 2miesiace zjadałam tyle Rennie że zamawiałam je hurtowo 😐 nawet po wodzie paliło mnie żywym ogniem, dałam radę jeść tylko ugotowany makaron bez niczego i drożdżowe pompuchy posmarowane dżemem i to w mikroskopijnych ilosciach, przez to schudłam te 8kg,
a pod czas porodu dostałam tak silnej zgagi, że przy każdym oddechu czułam jak by mi ktoś wlewał kwas do gardła 😐 nawet nie czułam skurczy a KTG pokazywało że je mam...
Nie mam pomysłu 🙂 ja urodziłam właśnie w 35+1 😜
Nunu ja brałam Prenatal uno później Duo

Wspolczuje, znam to ja przez 2miesiace zjadałam tyle Rennie że zamawiałam je hurtowo 😐 nawet po wodzie paliło mnie żywym ogniem, dałam radę jeść tylko ugotowany makaron bez niczego i drożdżowe pompuchy posmarowane dżemem i to w mikroskopijnych ilosciach, przez to schudłam te 8kg,
a pod czas porodu dostałam tak silnej zgagi, że przy każdym oddechu czułam jak by mi ktoś wlewał kwas do gardła 😐 nawet nie czułam skurczy a KTG pokazywało że je mam...
Nie mam pomysłu 🙂 ja urodziłam właśnie w 35+1 😜
Nunu ja brałam Prenatal uno później Duo
O nie strasz, ja dziś nie mogę, mam poprane koszule 😂😂 ale aż takiej zgagi jak Ty to na szczęście nie mam, w miarę przechodzi po Rennie. Tylko już spania nie ma. Chociaż nie będzie szoku jak już laski się urodzą

O nie strasz, ja dziś nie mogę, mam poprane koszule 😂😂 ale aż takiej zgagi jak Ty to na szczęście nie mam, w miarę przechodzi po Rennie. Tylko już spania nie ma. Chociaż nie będzie szoku jak już laski się urodzą
Hehe widzę że się szykujesz 😃 ja właśnie 2dni wcześniej usłyszałam że dzieci będą duże, a cesarkę chcieli mi robić prawie za 3tygodnie , to w sobotę pojechałam kupić większe ubranka, wrzuciłam je do prania, te w rozmiarze 56 wyjęłam z walizki, poszłam pod prysznic, od razu jak wyszły z suszarki to resztka sił wyprasowałam te 62, i poszłam do łóżka ... No i wtedy odeszły mi wody 😁 no i dawaj szybko szukać tych 56 które odłożyłam i na predce pakować walizkę 😆😆😆
Co do spania to w dzień potrafiłam mieć 2-3 drzemki tak w sumie 6-8h a w nocy i tak spałam 8h, no wiadomo, z ciągłym wstawaniem siusiu 😋
A jeszcze praktyczna rada 🙂 na końcówce miałam podłożony pod prześcieradło podkład 60x90, jak by w nocy odeszły wody, szkoda wyrzucać materac 😉 mi się udało zeskoczyć z łóżka jak poczułam fale ciepła bo jeszcze nie spałam

reklama
Hehe widzę że się szykujesz 😃 ja właśnie 2dni wcześniej usłyszałam że dzieci będą duże, a cesarkę chcieli mi robić prawie za 3tygodnie , to w sobotę pojechałam kupić większe ubranka, wrzuciłam je do prania, te w rozmiarze 56 wyjęłam z walizki, poszłam pod prysznic, od razu jak wyszły z suszarki to resztka sił wyprasowałam te 62, i poszłam do łóżka ... No i wtedy odeszły mi wody 😁 no i dawaj szybko szukać tych 56 które odłożyłam i na predce pakować walizkę 😆😆😆
Co do spania to w dzień potrafiłam mieć 2-3 drzemki tak w sumie 6-8h a w nocy i tak spałam 8h, no wiadomo, z ciągłym wstawaniem siusiu 😋
A jeszcze praktyczna rada 🙂 na końcówce miałam podłożony pod prześcieradło podkład 60x90, jak by w nocy odeszły wody, szkoda wyrzucać materac 😉 mi się udało zeskoczyć z łóżka jak poczułam fale ciepła bo jeszcze nie spałam
Właśnie o tych wodach ostatnio myślałam.. Poród z synem mi się tak zaczął.. Z tym że obudziło mnie odejście wód a za pół godziny on był na świecie :) ja mam spakowane 50,córkę w 41 tyg ur 51cm a syna w 40 z rozm 54cm. Sama już nie wiem co spakować. 28 mam wizytę, wtedy może dopakuję jednak większy rozmiar. Ja w ciągu dnia nie śpię, pierwszy trymestr przespałam cały i to chyba kara za to 🙈🙈

Do góry