reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ciąża bliźniacza

Pewnie ze tak, nie dość że ogrom miłości i uwagi od mamy to jeszcze między sobą ;)
Ja mam trzylatka, cycek mamusi straszny i ciekawa jestem jak to będzie gdy w domu pojawi się maleństwo..a może dwójka ;)
Lekarz dał mi tylko skierowanie na usg i kazał wspomnieć o "zawahaniu" przy poprzednim badaniu.
Nie spojrzał nawet na zdjęcie :/ zaczynam mieć wątpliwości czy dobrze ze go wybrałam na prowadzącego...
Chcialam jeszcze tego samego dnia jechac na usg ale w piątki wszędzie do 11-12 tylko robią..więc pozostaje czekać do poniedziałku. Przez weekend poszukam jakiegoś najlepszego w pobliżu i mam nadzieje że mnie dokładnie przeswietli :)

Napisane na HUAWEI SCL-L01 w aplikacji Forum BabyBoom

Zawsze możesz zmienić prowadzącego. Dziewczyny już tez tak robiły. Ja akurat nie zmianiałam, choć na pierwszych dwóch wizytach prawie doprowadził mnie do łez z nerwów :-) ale to też hormony. Teraz sie cieszę, bo mój lekarz jest bardzo konkretny, wygadany, zapobiegliwy i szczery, aż do bólu nie raz, ale to dobrze. Wybierałam lekarza pod względem opinii w necie, ale spośród tych, którzy pracują w szpitalu w którym chcę rodzić. To był podstawowy warunek dla mnie. Moja szwagierka narzekala na swojego lekarza prowadzącego, bo chociaż pracował w szpitalu i znał jej ciążę to był mało konkretny i wszystko musiała z niego wyciągać, co jest dużym minusem. Dlatego cieszę się że prowadzi mnie taki gaduła :-) ależ jestem ciekawa co to u Ciebie będzie :-)

reklama
Aniutek, haha no wlasnie tak to jest u jednych jak na dloni, innym niespodzianke i w napieciu trzymac.
Ja nie moge doczekac sie poniedzialku... Nie tylko z powodu plci ale przede wszystkim zeby skontrolowac czy wszystko jest w porzadku. Nie to, ze dzieje sie cos zlego, ale chyba przyzwyczailam sie do tych swoich "uspokajajacych" wizyt co dwa tygodnie a tu 4 mina tym razem.
Brzuch w tym czasie urosl mi znacznie wiec mam tez nadzieje, ze malenstwa skoczyly w gore. Jeszcze z 2 tyg. temu czulam tylko bardzo sporadycznie lekkie ruchy a obecnie czesto i dosc wyraznie daja znac o swoim istnieniu. :) Zwlaszcza, gdy sie poloze to juz po chwili az widac jak sie kreca. To piekne. Ale tez nie zawsze czuje je tak intensywnie oczywiscie. Wciaz sa dni kiedy ledwo, ledwo cos.
Ty jestes o te pare tygodni do przodu, wiec nie wiem jak to bedzie u mnie wtedy ale ja, jak do tej pory szczerze absolutnie nie potrafie rozroznic czy rusza sie jedno, czy dwoje, czy czworo dzieci tam we mnie. :D A dodam ze za kazdym razem lekarz pokazywal mi na usg jakie to one superfit i widze sama te ruchliwosc wiec nie powinnam sie tym w ogole przejmowac, az sie smieje, ze mamuska czasem ledwo 1km przejdzie z zadyszka a one takie superfit... ;)
Mysle, ze nie powinnas sie nadmiernie niepokoic i na pewno wszystko jest w porzadku, male wciaz sie tam w srodku ukladaja jak tylko chca a i rosna, a z ruchliwoscia to mysle, ze jak u nas, mimo wszystko czasem leniwszy dzien od innego.
Czy przez noc cos sie zmienilo? Kiedy masz nastepna wizyte kontrolna?
I powiedz mi czy juz zaczelas jakies przygotowania wyprawkowe, lozeczkowe itp. ? :)

Pozdrawiam Cie i zycze najlepszego!

Ja kochana też na początku miałam wizyty co 2 tyg i żyłam tylko od usg do usg :-) to chyba już tak jest. Teraz też chodzę już co miesiąc, pewnie pod koniec będą nas częściej targać :-) moje maleństwa ważą teraz juz na pewno po pół kilo, to w granicach normy, ale jest jeszcze tutaj E w e l i n a, jest moją rówieśniczką ciążową, a jej dzieci sa dużo większe od moich. Ciekawe ile Twoje będą ważyły :-) jak wiesz, gdzie są polożone,albo może jak sie dowiesz, z czasem będziesz mogła zauważyć, która kiedy sie rusza i nawet nazywać je po imieniu :-) następna wizyta dopiero w lutym, więc muszę zająć myśli czym innym, więc... zaczynam kompletować wyprawkę! No właśnie siedzę godzinami w Internecie, czytam i szukam. Dzisiaj zakupiłam mnóstwo używanych/jak nowych (wiadomo maluszki raz założą i za chwilę wyrastają) ciuszków. Wiem, że dostanę jeszcze po szwagierkach ale nie będą to ciuszki dla bliźniaczek. I otóż to, dziewczyny! Odkryłam Eurekę :-D gdy chciałam kupić w sklepie ciuszki dla bliźniaczek, to wiadomo podwójnie wszystko kosztuje, więc drogo. A na promocjach same pojedyncze sztuki, normalnie koszmar. A w Internecie na olx jest mnóstwo kobietek, mamusie bliźniaczek które sprzedają prawie nieużywane ciuszki dla bliźniaczek. Od razu skompletowane i całkiem niedrogo, więc oszalałam i do końca ciąży już chyba nic nie kupię :-D
Mam też wózek, Twinner Twist Duo czerwony 3 w 1. Jak dla mnie cudeńko, na nowe nie było mnie stać ale kupiłam używany, trafiłam okazję, bo prawie niezniszczony. Chyba z 2 m-ce czatowałam na takie ogłoszenie, bo dużo wózków jest bardzo zniszczonych. Już nie mogę sie doczekać, aż wyjedziemy nim na miasto hehe :-D
No i mam łóżeczko od szwagierki. Kupie dwa nowe materacyki, a drugie łóżeczko dokupie dopiero po porodzie, bo z 3 m-ce będą spokojnie mogły spać w jednym :-)
Pokoik niegotowy... dom jeszcze też nie xD nie wiem, co z tego będzie, ale remontujemy dom, który dostaliśmy w spadku, ale do porodu chyba nie zdążymy, więc okaże się na ostatnią chwilę pewnie :-)
Ale sie rozpisałam, ale jak miałam okresowego "doła", tak teraz dostałam zastrzyk energii. Dzisiaj chyba wyciągnę gdzieś meżulka, jak nie będzie za bardzo zmęczony remontem hehe :-D

Nie mogę spać, normalnie od 4 codziennie nie śpię. Nie śpię w dzień bo nie umiem. Kręgosłup mi siada. Paluchy w rękach puchną. Spojenie mnie boli. Zgaga pali. Dzieci mnie kopią ach..... uroki ciąży

Kochana, ale już niedługo będziesz miała swoje maleństwa przy sobie :-) wierzę, że jest Ci ciężko, bo już teraz mnie boli a co potem bedzie ufff... podziwiam i życzę powodzenia Tobie i innym mamom przy większej gromadce. Ja się też boję bo to moja pierwsza ciąża, ale przy 3-4 osobowej gromadce dzieci to dopiero trzeba się narobić :-)

Dzięki za odpowiedzi, dziewczyny, trochę sie uspokoiłam :-) dzisiaj już ją wyczuwam spowrotem, tylko słabiej niż zwykle. Myślę, że po prostu się przekręciła, może pleckami w stronę brzucha i przez to ruchy są mniej wyczuwalne. Druga jak zwykle hula po brzuszku ale to Ula, więc Ula hula hehe :-D
A swoją drogą macie juz wybrane imiona dla dzieci? U nas stanęło na Ulce i Agatce i chyba już tak zostanie :-) nawet lekarz mówi już do nich po imieniu, to takie miłe =))))
Ja też ostatnio miałam obawy bo bardziej czuję córeczkę po prawej stronie ale dziś w nocy córeczka po lewej aż mnie obudziła takie fikołki robiła :-) więc już dopuściłam bo mój mąż mówi, że za bardzo się na krecam.
Wydaje mi się że to normalne.
Co do imion to Amelka i Maja ale Maji jeszcze ja nie jestem pewna :-/
A Ty już masz prawie wyprawke ja tylko kilka ubranek. Już bym chciała kupywać łóżeczka i wózek ale tak jak Ty jesteśmy w trakcie remontu mam nadzieje, że do końca luteko skończymy i zacznę kompletować rzeczy dla córeczek :-)

@Mea1989 są sliczniusie. Ile już ważą?
My się wazylismy na 1 miesiąc i Zosia miała 2750 g a Antoś 3700 g więc rosną :)
Antoś zaczyna kumac że cyc służy do tego żeby się najeść a Zosia coraz piękniej ssie ku radośći mamy ;) ma jeszcze co prawda problem przy chwytaniu brodawki na początku ale wierzę że z dnia na dzień będzie coraz lepiej.
Przy okazji witam wszystkie nowe trojpaczki :)

Ja też ostatnio miałam obawy bo bardziej czuję córeczkę po prawej stronie ale dziś w nocy córeczka po lewej aż mnie obudziła takie fikołki robiła :-) więc już dopuściłam bo mój mąż mówi, że za bardzo się na krecam.
Wydaje mi się że to normalne.
Co do imion to Amelka i Maja ale Maji jeszcze ja nie jestem pewna :-/
A Ty już masz prawie wyprawke ja tylko kilka ubranek. Już bym chciała kupywać łóżeczka i wózek ale tak jak Ty jesteśmy w trakcie remontu mam nadzieje, że do końca luteko skończymy i zacznę kompletować rzeczy dla córeczek :-)

Maja to super imię, polecam! Hehe :-) Moja chrześniaczka ma tak na imię, urocza, zaradna 10 latka :-))) bardzo ładnie brzmi jak sie do niej mówi Maju, Majeczko, Majka. To ja Agatki nie byłam pewna, ale już sie przyzwyczaiłam :-)
No z tym co dzisiaj kupiłam, to ciuszków już na pewno będzie komplet, najwyżej pojedyńcze ciuszki dokupie, ale to juz chyba jak coś potrzebne będzie. Ja wózek kupiłam tak szybko z tego względu, ze była okazja, a wiadomo, że jak używany to inaczej niż nowy. Nowy jedziesz do sklepu i kupujesz albo zamawiasz. A za używanym w stanie bardzo dobrym trzeba sie bardzo dobrze rozejrzeć. Nie raz sie trafi szybko, ja na spokojnie szukałam i znalazłam taki jak chciałam po długim czasie. Sporo jeszcze do kupienia, ale jeszcze mnóstwo czasu przed nami Ewelinko :-))) na pewno niejedno przypomni sie na ostatnią chwilę.
Też bym chciała się wyrobić do końca lutego, ale chyba czas najwyższy przestać się łudzić.... :frown:

gann3e3kvq0ypbav.png

Ostatnia edycja:
Antoś zaczyna kumac że cyc służy do tego żeby się najeść a Zosia coraz piękniej ssie ku radośći mamy ;) ma jeszcze co prawda problem przy chwytaniu brodawki na początku ale wierzę że z dnia na dzień będzie coraz lepiej.
Jak miały 24 dni to Sylwia ważyła 3400g a Sandra 3050g. Jutro następne ważenie. Troszeczkę się martwię o Sandrę bo niby zjada tyle co Sylwia a słabiej przybiera ale może już będzie taką drobniutką dziewczynką.
Bardzo fajnie, że Twoje dzieciaczki pięknie rosną i ogarniają jedzonko :)

U nas też ważenie było po równo miesiącu i Oliwka 3700 a Filip 3500 [emoji4] rosną nam dzieciaczki i fajnie że nowe trojpaczki dochodzą na forum [emoji6]
1515924126-131814a82c4c48b6-aaaaaa.jpeg
1515924135-31567f704e4cef8e-aaaaaa.jpeg
1515924138-23fad10c3e472ced-aaaaaa.jpeg

Napisane na VTR-L29 w aplikacji Forum BabyBoom

reklama
Do góry