Zosia87
Fanka BB :)
Dzień dobry...
Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.
Ania Ślusarczyk (aniaslu)
Juz dolaczylam do tej grupy [emoji6]ja czytalam juz w kazdym języku i ang i pl i norweskim i skupialam sie badziej na tych zakonczonych szczesliwie choc z tylu glowy te zle wiadomoaci zawsze gdzies byly ze mna [emoji37]Super że maluszki sa cale i zdrowe [emoji7] tez sie zalamalam na poczatku ale im wiecej wiedzialam tym bardziej bylam spokojniejsza u nas dr podejrzewa jakies mozliwe problemy z ukladem moczowym bo maluch siusia a wod malo w Niemczech za to mowili ze ok jest no zobaczymy we wtorek [emoji110][emoji110] ja po cichu licze na 34tydz [emoji4] moze sie uda ze cala rodzinka bedzie z 27.03 ale by bylo [emoji85] a jak nie to same barany [emoji23] Wesołych Świąt dziewczyny [emoji8]Hej dziewczyny u mnie tez był ttts ale na szczęście tylko 1 stopnia.
W 13 tc miałam usg prenatalne robione prywatnie a jeszcze nie miałam wizyty w poradni patologii ciąży do której docelowo miałam chodzić. Na tym badaniu lekarka kazała niezwłocznie iść mi do tej poradni bo jest różnica w płynach owodniowych. Na kolejnej wizycie ju u lekarza prowadzącego nasłuchałam się, ze bliźniak dawca może mieć tylko 10 % szans na przeżycie. Miałam robione usg co 2 tygodnie i ilość wód się unormowała chociaż różnica w wagach oscylowała nawet w granicach 30% ale pęcherze i przepływy były ok. W 28 tc okazało się, ze jest mało i wielowodzie, czyli 1 stopień ttts. Tydzień później odeszły mi wody. Chłopcy urodzeni z wagami 1080 i 1600 gramów. Jeden (biorca) rozwija się jak dziecko donoszone mimo niedonoszonej ciąży no a dawca idzie raczej wg wieku korygowanego także tragedii nie ma. Na chwilę obecna 2 kg różnicy.
Jeśli znacie angielski to poszukajcie na facebooku grupy "TTTS Hope and Connections", tam jest dużo pozytywnych historii aczkolwiek większość mam po laserowym rozdzieleniu rodzi dzieci w 30-34 tc najczęściej ale to nie oznacza najgorszego.
Zosiu ciesze sie że u ciebie już wszystko ok. Zastanawiałam się co u ciebie, nie odzywałaś się na forum. Dobrze że lekarze zareagowali na czas.Powyzej informacje dla wszytskich mam ktore obawiaja sie TTTS i nie wiedza zbyt wiele na jego temat, dzieki nim bedziecie wiedzialy jak przebiega i o co pytac lekarzy [emoji4] choc mam nadzieje ze jak najmniejsza ilosc przyszlych mam zagosci w 15% ciaz jednokosmowkowych dwuowodniowych z rozpoznanym TTTS i wiekszosc Was bedzie w tych 85% [emoji8]
Napisane na SM-G935F w aplikacji Forum BabyBoom
Nie pisalam aby Ciebie nie denerwowac niepotrzebnie [emoji4] wczoraj bylismy na usg i nasz maluch zaczął siusiac i jiz wod przybylo i sa w normie czyli 2cm [emoji7][emoji7][emoji7] jestesmy przeszczesliwi ze zabieg sie udal [emoji179] teraz juz tylko niech chlopaki zeczekaja i nie spiesza sie zbytnio na wyskok z brzuszka [emoji4]pozdrawiamZosiu ciesze sie że u ciebie już wszystko ok. Zastanawiałam się co u ciebie, nie odzywałaś się na forum. Dobrze że lekarze zareagowali na czas.
Napisane na Lenovo A6020a40 w aplikacji Forum BabyBoom
Tak jest ze czlowiek jest przerazony jezeli mysli ze moze sie znalesc w tej grupie gdzie ttts przeszedl w dalsze stadium lub ze zabieg sie nie uda ale u nas jak narazie wszytsko jest ok wiec trzeba wierzyc ze wszystko sie dobrze skonczy pomimo wielu potkniec tak jak bylo w naszym przypadku. My jestesmy przeszczesliwi ze nasi chlopcy dostali pomoc jaka potrzebowali i wszystko jakos narazie sie uklada i idzie do przodu bo gdyby nie to to pewnie niedotrwalibysmy do nowego roku [emoji8][emoji8] głowa do góry i nie martwcie sie na zapas ale walczcie o to co wam sie nalezy czyli dokładne kontrole raz w tyg bo to bardzo wazne aby wykryc czy sytuacja sie pogarsza i szybko zareagowac [emoji4]Po przeczytaniu artykułu jestem mega przerażona