reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ciąża a strach przed poronieniem.

Cześć dziewczyny. Choruję na nerwicę lękową i żołądkową już kilka lat. Mam 36 lat i jestem w 17 tygodniu ciąży. To pierwsza ciąża. Mój największy problem to strach i oczywiście co za tym idzie, objawy somatyczne nerwicy. Co wizyta strach jest ogromny, jakby miało się stać coś strasznego. Na badania prenatalne I trymestru przyszłam z mężem i byłam tak spięta że sam doktor zauważył, że jestem aż sztywna. Jest mi głupio z tego powodu, bo nie potrafię być normalna.
Teraz dodatkowo dowiedziałam się, że kolegi żona poroniła a była w podobnym tygodniu ciąży. Strasznie się tym przejęłam. Szkoda mi dziewczyny, ale też sama wariuję, bo boję się tego, że mnie to spotka.
Wizytę mam za kilka dni i strasznie się boję. Jak sobie z tym poradzić?

reklama
Cześć dziewczyny. Choruję na nerwicę lękową i żołądkową już kilka lat. Mam 36 lat i jestem w 17 tygodniu ciąży. To pierwsza ciąża. Mój największy problem to strach i oczywiście co za tym idzie, objawy somatyczne nerwicy. Co wizyta strach jest ogromny, jakby miało się stać coś strasznego. Na badania prenatalne I trymestru przyszłam z mężem i byłam tak spięta że sam doktor zauważył, że jestem aż sztywna. Jest mi głupio z tego powodu, bo nie potrafię być normalna.
Teraz dodatkowo dowiedziałam się, że kolegi żona poroniła a była w podobnym tygodniu ciąży. Strasznie się tym przejęłam. Szkoda mi dziewczyny, ale też sama wariuję, bo boję się tego, że mnie to spotka.
Wizytę mam za kilka dni i strasznie się boję. Jak sobie z tym poradzić?
Ja nie mam nerwicy ale też całą ciążę i nawet teraz a jestem 38 tydzień drżałam o zdrowie dzidzi, nie chciałam mówić rodzinie powiedziałam dopiero w 5 miesiącu nie chciałam kupować wyprawki bo ciągle strach że coś się stanie .. z perspektywy czasu to wiem że to nie pomaga ale też bardzo mnie irytowały takie komentarze a nie przejmuj się nie czytaj o tym nie sprawdzaj każdego objawu.. no kurde ten kto tego nie przeżył to nie wie że to się tak nie da bo to są wręcz natrętne myśli 🤦‍♀️ co mi pomogło jak zaczęłam czuć ruchy dziecka bo wtedy pomimo braku zaleceń lekarza ja je liczyłam codziennie ( aż do dziś) 10 ruchów w mniej niż godzinę świadczy o dobrostanie dziecka, chodziłam też pomiędzy swoimi wizytami na NFZ prywatnie do ginekologa żeby np te usg mieć częściej niż 1 raz w miesiącu. Kupiłam też doppler baby i słuchałam tętna ale uprzedzam w początkowej ciąży jest ciężko znaleźć tętno bo dziecko jest małe, a takie nie znalezienie tętna to jeszcze bardziej nakręca 🤦‍♀️ choć w 17 tygodniu nie powinno być tak źle ale no jest to zdradliwe na początku. Ja dostałam plamienia w 14 tyg sprawdzałam tętno nie znalazłam jechałam na cito do giną zapłakana a się okazało że wszystko jest okej 🤦‍♀️ nie ma na to złotej rady niestety sama wiem po sobie 😬

Do góry