reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ciąża a praca w Call Center

Witam.
Potrzebuje pomocy jestem zatrudniona na umowę o pracę na czas nieokreślony , przez lekarza na IP potwierdzona ciąża 5 tydzień. Obawiam się powrotu do pracy po urlopie wypoczynkowym ze względu na wszechobecny stres,hałas ( w jednej sali ok 50 osób) i do 180 telefonów dziennie( czas wytchnienia po jednym połączeniu 30s.). Na chwilę obecną czuje się źle jestem osłabiona ( mdłości, ból głowy itd.) Czy w tym przypadku przed założeniem karty ciąży ( wizyta ustalona na 17.01.20r.), poprosić lekarza o zaświadczenie w którym będzie zawarte ograniczenie dotychczasowych obowiązków i godzin pracy ?. Czy będzie to miało jakikolwiek sens?. Z góry bardzo dziękuję za pomoc.

reklama
Szczerze mówiąc nie wiem jak twoim zdaniem miałoby to działać. Generalnie jak kobieta jest w ciąży i dostarczy pracodawcy zaświadczenie o tym, to pracodawca musi dostosować jej obowiązki, tam aby było zgodnie z przepisami, czyli np. nie może pracować w godzinach nocnych, nadgodzinach, powinna mieć zmienion obowiązki, jeśli to co normalnie wykonuje mogłoby szkodzić dziecku (podnoszenie, praca przy jakichś farbach, klejach itp). Natomiast obowiązki w call center z założenia nie są niebezpieczne dla ciężarnej i dla dziecka.

Jeżeli lekarz uzna, że nie powinnaś pracować to powinien wystawić Ci zwolnienie lekarskie. Jezeli uzna, że możesz pracować, to poproś o zaświadczenie o ciąży dla pracodawcy. Wtedy pracodawca będzie musiał Ci ograniczyć pracę przed monitorem do 4 godz. dziennie. Oczywiście praca w godzinach nocnych i nadgodzinach odpada, ale nie widzę innych przeciwskazan, jezeli chodzi o call center.

Jeżeli lekarz uzna, że nie powinnaś pracować to powinien wystawić Ci zwolnienie lekarskie. Jezeli uzna, że możesz pracować, to poproś o zaświadczenie o ciąży dla pracodawcy. Wtedy pracodawca będzie musiał Ci ograniczyć pracę przed monitorem do 4 godz. dziennie. Oczywiście praca w godzinach nocnych i nadgodzinach odpada, ale nie widzę innych przeciwskazan, jezeli chodzi o call center.
Nie ma już takiego ograniczenia jak max 4h pracy przed komputerem. Jest 8h pracy przed komputerem, z tym że ma się odbywać w systemie 50 minut pracy i 10 minut przerwy.

To stare przepisy, wycofane jakieś 2 lata temu. Teraz nie ma ograniczenia pracy przed monitorem do 4h, jedynie trochę dłuższe przerwy. Oczywiście nie można pracować w godzinach nocnych i nadliczbowych, ale ograniczeń odnośnie komputera nie ma.

Nie ma już takiego ograniczenia jak max 4h pracy przed komputerem. Jest 8h pracy przed komputerem, z tym że ma się odbywać w systemie 50 minut pracy i 10 minut przerwy.

Nadal jest ograniczenie do 4 h na komputer. Mnie nie dopuszczali do pracy własnie z względu na niego (w zeszłym roku). Chyba, że w obecnym się coś zmieniło, ale wątpie.

Ja dostałam L4... także może to też kwestia lekarza...

Nadal jest ograniczenie do 4 h na komputer. Mnie nie dopuszczali do pracy własnie z względu na niego (w zeszłym roku). Chyba, że w obecnym się coś zmieniło, ale wątpie.

Nie ma jakiego ograniczenia, zostało zniesione!

reklama

Na 100% nie ma takiego ograniczenia od ok. 2 lat. Pracuje jako manager w call center i znam prawo pracy. Jeśli w ciągu ostatnich 2 lat ograniczał Ci czas pracy, to albo nie dopatrzyli zmian w prawie albo wykazali się po prostu dobrą wolą

reklama
To stare przepisy, wycofane jakieś 2 lata temu. Teraz nie ma ograniczenia pracy przed monitorem do 4h, jedynie trochę dłuższe przerwy. Oczywiście nie można pracować w godzinach nocnych i nadliczbowych, ale ograniczeń odnośnie komputera nie ma.
Faktyczne tak jest, dawno nie śledziłam tego przepisu. A w viazy istatnio bylam 6 lat temu:)

Do góry