reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ciąża 5/6 tydzień brak zarodka

Martek299

Początkująca w BB
Cześć dziewczyny, pisze bo nie wytrzymam nerwowo do poniedziałku. Już Wam mówię o co chodzi. Pierwsza ciąże poroniłam w 12tc w grudniu, po pół roku udało się zajść w druga ciąże. Ostatni okres 27 maj 1 czerwiec. Byłam u ginekologa kazał przyjść na usg za 10- 14 dni bo wcześniej jak powiedział nie ma sensu. 4 dni temu byłam w szpitalu gdyż miałam ból brzucha ale nie jakiś mocny tylko Że promieniował do uda, wiec się zaniepokoiłam. W szpitalu dowiedziałam się ze mam płyn w brzuchu(pęknięta torbiel?) i on może drażnić, dlatego te bóle. Wszystko także ze jest w macicy pęcherzyk ciążowy jak dr stwierdziła dosyć duży 12/6mm i widoczne ciałko żółte lecz bez zarodka zleciała betę hcg wyszła 16 tys i powiedziała ze to bardzo duża ale nie podejrzewa ciąży pozamacicznej bo w jajnikach ładnie. Mówiła ze spotkała takie przypadki ze było beta hcg powyżej 17 tys i brak zarodka a potem było wszystko ok. Martwi mnie jednak ze z okresu wychodzi no w tym momencie skończone 5 tyg a beta wychodzi na 6/7 tydzień ??? Dziewczyny ratujcie bo zwariuje. Dodam ze czuje się dobrze. Piersi bolą i czasami podbrzusze, nie plamie. Biorę duphaston 3x1

reklama
Rozwiązanie
Tak...caly czas mnie mdli..rano..w nocy....ehhhh....zero sił...mma nadzieje ze sie to skonczy nie dlugo...bo juz mnie szlag trafia;\ takie uroki...a smarujesz brzuszek kremami?
Przykro mi ze sie meczysz ale mdlosci to tez znak ze ciaza sie dobrze rozwija. Wiem jak ciezko przez to przebrnac. Probowalam oliwka ale nie pomag. I w nocy wstaje oddawac mocz bo parcie powoduje wrecz bol i ciezki dol brzucha. Mi bylo w pierwszym trymestrze mdlo glownie wieczorem, a teraz znowu troche mdlosci wrocily. I my jestesmy niby slaba plec ? ;)
Poza tym jak ktos uslyszy serduszko a potem nie daj boze ciaza sie nie utrzyma, to ma sie wieksza traume niz jakby sie robilo sama bete. A wiadomo ze niestety te pierwsze tygodnie niosa jakies ryzyko. Dlatego ja jestem za niespieszeniem sie z robieniem usg i robieniem go na spokojnie, dopiero jak ciaza sie umocni.

reklama
Ja uważam, ze w 8 tygodniu jest najlepiej, jesli ma byc serce to juz będzie, oczywiscie jesli nic sie wczesniej nie dzieje krwawienia itp. bo przeciez sa rowniez pozamaciczne ktore zagrazaja zyciu . Po 12 to juz sa prenatalne badania.
Jesli chodzi o bete, ona nic nie daje, swiadczy tylko o obecnosci hormonu. Przy pustym jaju rowniez wzrasta ksiazkowo. Oczywiscie do pewnego momentu tak jak przy poronieniach. A w zdrowej ciazy pozniej tez przyrosty sa mniejsze i powoduja niepokoj.usg jest najbardziej wiarygodne

Ja uważam, ze w 8 tygodniu jest najlepiej, jesli ma byc serce to juz będzie, oczywiscie jesli nic sie wczesniej nie dzieje krwawienia itp. bo przeciez sa rowniez pozamaciczne ktore zagrazaja zyciu . Po 12 to juz sa prenatalne badania.
Jesli chodzi o bete, ona nic nie daje, swiadczy tylko o obecnosci hormonu. Przy pustym jaju rowniez wzrasta ksiazkowo. Oczywiscie do pewnego momentu tak jak przy poronieniach. A w zdrowej ciazy pozniej tez przyrosty sa mniejsze i powoduja niepokoj.usg jest najbardziej wiarygodne
Dlaczego mowisz ze beta nic nie daje ? Nie moge sie z tym zgodzic bo u mnie regularnie rosla i po tym bylo wiadomo ze ciaza jest utrzymana i sie rozwija. beta robiona co tydzien jak jest prawidlowy przyrost pokazuje rozwoj ciazy. Przy pozamacicznych i innych nieprawidlowych ciazach nie ma prawidlowego przyrostu bety przez miesiac, robionej co tydzien. Po za tym profesor do ktorego chodze jest super specjalista. Podobne postepowanie jakie on zaleca jest za granica, tylko w Polsce robi sie tak szybko usg.

Dlaczego mowisz ze beta nic nie daje ? Nie moge sie z tym zgodzic bo u mnie regularnie rosla i po tym bylo wiadomo ze ciaza jest utrzymana i sie rozwija. beta robiona co tydzien jak jest prawidlowy przyrost pokazuje rozwoj ciazy. Przy pozamacicznych i innych nieprawidlowych ciazach nie ma prawidlowego przyrostu bety przez miesiac, robionej co tydzien. Po za tym profesor do ktorego chodze jest super specjalista. Podobne postepowanie jakie on zaleca jest za granica, tylko w Polsce robi sie tak szybko usg.
Lekarze zazwyczaj zalecaja zrobić tylko dwukrotnie bete, raz i po 48h. Jedna kobieta w dniu @ bedzie miala bete 15 druga 100. Widelki sa tak duze, ze liczy sie tylko ten dwudniowy przyrost na poczatku ciazy. Po 6 tygodniu zwalnia i jedyne co mozna zbadac czy nie spada. Robisz jak uważasz i jak zalecil Twoj lekarz ,opinie na forum i tak nie zmienia Twojego myslenia. Jestes nastawiona pozytywnie i tego sie trzeba trzymać.

A za granica ciaza do 12 tygodnia nie jest sztucznie podtrzymywana, ani ratowana. Dlatego traktuja ja powaznie dopiero jak ten czas minie i sie utrzyma. Wiec nawet nie ma co porownywac

Gdybym robiła tak jak Ty mówisz Aniaanka to 2 razy do 12 tyg chodziłabym z martwymi płodami , i się cieszyła ,że już jestem tak daleko i ryzyko poronienia spada , a jak wcześniej koleżanka pisała beta rośnie nawet jak coś jest nie tak

reklama
Lekarze zazwyczaj zalecaja zrobić tylko dwukrotnie bete, raz i po 48h. Jedna kobieta w dniu @ bedzie miala bete 15 druga 100. Widelki sa tak duze, ze liczy sie tylko ten dwudniowy przyrost na poczatku ciazy. Po 6 tygodniu zwalnia i jedyne co mozna zbadac czy nie spada. Robisz jak uważasz i jak zalecil Twoj lekarz ,opinie na forum i tak nie zmienia Twojego myslenia. Jestes nastawiona pozytywnie i tego sie trzeba trzymać.
A u mnie beta systematycznie i duzo rosla az do 9 tygodnia ciazy i dopiero wtedy zwolnila. Wtedy tez zaprzestalam ja robic. Ja robilam w sumie 6 razy bete, dwie na samym poczatku a potem cztery co tydzien i widac bylo jak rosnie. Tu nie chodzi o sama wysokosc bety tylko o to ile przyrasta. U mnie sprawdzila sie ksiazkowo. Ja juz etap bet mam na szczescie za soba bo tez bylo stresujace sprawdanie wynikow. U mnie juz 26 tydzien. Usg po prostu nie lubie ani bedac w ciazy ani jak w ciazy nie bylam.

Ostatnia edycja:
Do góry