reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ciąża 35+

O kurczę, to rzeczywiscie sama przez to przechodzisz teraz... Ale po narodzinach jak zobaczy córeczkę to pewnie zmięknie 🙂
Dla niego nigdy nie było dobrego czasu na dziecko. Z pierwszym to samo. Jeszcze nie bo coś tam. Tylko ja już młoda nie byłam. Miałam 29 lat jak się pobraliśmy. I wiedziałam że może nie wyjść od razu. Dwa lata starania trwały. I urodziłam mając 31. Teraz będę miała 36. A on jest 8 lat starszy ode mnie więc nie rozumiem jego myślenia.

reklama
Dla niego nigdy nie było dobrego czasu na dziecko. Z pierwszym to samo. Jeszcze nie bo coś tam. Tylko ja już młoda nie byłam. Miałam 29 lat jak się pobraliśmy. I wiedziałam że może nie wyjść od razu. Dwa lata starania trwały. I urodziłam mając 31. Teraz będę miała 36. A on jest 8 lat starszy ode mnie więc nie rozumiem jego myślenia.
Ale jeśli z pierwszą córką ma teraz dobry kontakt a odkładał to w czasie to i teraz pewnie też tak będzie🙂 jakby nie było sama sobie tego dziecka nie zrobiłaś 😉

Ciśnienie ok ,cukry skaczą ale ty się dieta ich unormować nie da z czego szpital sobie zdaje sprawę .Dieta cukrzycowa tutaj to jakiś żart a nie dieta...nawet chleb nie taki 🙈
Wczoraj byłam na usg serca i wykazało że mam pogrubiona ścianę lewej komory serca od nadciśnienia....ale to do kontroli pewnie chociaż zastanawiam się czy pozwolą mi urodzić naturalnie z taką przypadłością 😳
Dziś może puszcza w końcu do domu po obchodzie wszystko będę wiedziala
Kurczę, chyba zniknęła nam stąd zalożycielka naszego wątku 35+ ....konto nieaktywne? Takie miala przeboje w tym szpitalu ostatnio, może dlatego...

Byłam dzis u rodzinnego po to skierowanie do diabetologa no i te paski do glukometru bo mi sie skonczyly- ale on stwierdzil ze mój wynik na cukrzycę nie wskazuje, cukrzycy nie mam i mi nie moze dac zniżki na nie..ostatecznie w drodze wyjątku wystawil recepte na moja babcie na 1 opakowanie. Więc na więcej nie mogę liczyć...
Co do diabetologa czy Wy zapisywałyscie sie do specjalnej poradni dla kobiet w ciąży z cukrzycą czy po prostu aby to był diabetolog? Bo u mnie w okolicy nie ma zadnej takiej poradni dla kobiet w ciąży i sie zastanawiam czy normalny diabetolog tez mi moze pomóc- czy też stwierdzi ze wynik nie potwierdza cukrzycy i tyle się dowiem 🤦‍♀️ juz sama nie wiem co z tym zrobic...
W mojej okolicy "zwykły" diabetolog nie przyjmuje kobiet w ciąży, odsylają do poradni dla ciężarnych, w moim przypadku do Szczecina.

To super że wszystko dobrze🙂 też odetchnęłam, że wszystko ok po badaniu a po odebraniu dzisiaj wyniku całkowitego z pappa to juz wogóle. u mnie bylo to samo- jak zadzwoni lekarka to cos nie tak, jak z rejestracji tylko odebrac wynik.odetchnęłam z ulgą jak usłyszałam babkę z rejestracji...

A który dokladnie tydzien i dzien u Ciebie wczoraj był? Moja dzidzia 65 cm w 12t6d. Tez bede sie umawiac niedługo na połówkowe ale ja musze wziąć kolejne skierowanie.
Odebrałam po południu badania prenatalne. Wg tych wszystkich parametrów trisomia 21 u mnie ryzyko pośrednie a dwóch pozostałych niskie. Nie jestem do końca spokojna jeśli chodzi o te trisomia 21 bo ryzyko jest 1:308

Ale na badaniu USG wszystko dobrze wyszlo a to tez ważne a te testy podwojne to podobno statystyka. Ile wyszly Ci pozostale trisomie? A jakie masz białko pappa i ßhcg? No i czy bierzesz jakies leki albo choroby w wywiadzie masz, jak z Twoją waga? To wszystko tez biorą pod uwagę przy obliczaniu. Poniżej 300 kierują na amniopunkcję a powyżej 300 do 1000 podobno proponują testy z wolnego dna matki tez niby statystyka i niestety te płatne są ok 2000 tys ale dają info na podobno 99% więc sporo. Tak mi mówila gin.ktora mi robila badanie.
W pliku podesłałam ryzyko trisomii a wyniki białka i ßhcg- sprawdz moze to Ci wynik zepsulo?

Załączniki

• Screenshot_20200824-102135_Samsung Internet.jpg
    Screenshot_20200824-102135_Samsung Internet.jpg
    125,6 KB · Wyświetleń: 57
reklama
Ale na badaniu USG wszystko dobrze wyszlo a to tez ważne a te testy podwojne to podobno statystyka. Ile wyszly Ci pozostale trisomie? A jakie masz białko pappa i ßhcg? No i czy bierzesz jakies leki albo choroby w wywiadzie masz, jak z Twoją waga? To wszystko tez biorą pod uwagę przy obliczaniu. Poniżej 300 kierują na amniopunkcję a powyżej 300 do 1000 podobno proponują testy z wolnego dna matki tez niby statystyka i niestety te płatne są ok 2000 tys ale dają info na podobno 99% więc sporo. Tak mi mówila gin.ktora mi robila badanie.
W pliku podesłałam ryzyko trisomii a wyniki białka i ßhcg- sprawdz moze to Ci wynik zepsulo?
Wolne beta hcg 43. 88 IU/l co odpowiada 1.839 MoM. PaPP-A 1.341 co odpowiada 0.542 MoM.
Trisomia 21 ryzyko skorygowane 1:308
Trisomia 18 ryzyko skorygowane 1:13641
Trisomia 13 ryzyko skorygowane 1:20000. No i dopisane w uwagach że ryzyko wystąpienia zespołu Downa jest pośrednie a pozostałe dwa niskie.
W zaleceniach wykonanie wolnego DNA płodu z krwi matki cffDNA i wykonanie kolejnego badania między 21 a 23 tygodniem.
Ważne dużo za dużo. Skończyłam 35 lat. Więc nie wiem czy się martwić czy poczekać na wizytę u ginekologa, która mam 1.09

Do góry