reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ciąża 35+

1

1972ja

Gość
Witajcie kobiety.Czy są tutaj mamusie po 35 roku życia? Ja mam 36 lat,moja ciąża uznana jest za ciążę wysokiego ryzyka że względu na wiek. Doszlo nadciśnienie i cukrzyca ciążowa....ciekawa jestem jak znosicie wy swoje oczekiwanie na malucha...u mnie raz lepiej, raz gorzej...mam nadzieję że donoszę jestem w 28 tygodniu :)

reklama
Witaj- 35 lat i moja pierwsza ciąża- dopiero końcówka I trymestru, 12t3d. Ciąża od początku z przeżyciami- zaburzenia rytmu serca(mojego) na szczęście po badaniach wyszlo że niegroźne dla mnie i dziecka. Na razie wszystko w normie i badania ok poza glukozą na czczo-93 i taka sama wyszla wczoraj w teście obciązenia glukozą- więc wychodzi cukrzyca ciążowa chociaż nigdy problemów żadnych z cukrem nie miałam. We wtorek pierwsze badania prenatalne i test krwi i już się boję.jak u Ciebie wyszły?
I przy jakich wynikach stwierdzono u Ciebie cukrzyce? Leczysz dietą czy insuliną?
A samopoczucie hmmm raz lepiej raz gorzej ale zdecydowanie za dużo się martwię...tylko jak nad tym zapanować

Witaj- 35 lat i moja pierwsza ciąża- dopiero końcówka I trymestru, 12t3d. Ciąża od początku z przeżyciami- zaburzenia rytmu serca(mojego) na szczęście po badaniach wyszlo że niegroźne dla mnie i dziecka. Na razie wszystko w normie i badania ok poza glukozą na czczo-93 i taka sama wyszla wczoraj w teście obciązenia glukozą- więc wychodzi cukrzyca ciążowa chociaż nigdy problemów żadnych z cukrem nie miałam. We wtorek pierwsze badania prenatalne i test krwi i już się boję.jak u Ciebie wyszły?
I przy jakich wynikach stwierdzono u Ciebie cukrzyce? Leczysz dietą czy insuliną?
A samopoczucie hmmm raz lepiej raz gorzej ale zdecydowanie za dużo się martwię...tylko jak nad tym zapanować

U mnie pojawia się arytmia, leczę się też od samego początku na nadciśnienie i jest cale szczescie już uregulowane :) u mnie niestety cukrzyca wykryta w 21 tygodniu . Cukier na czczo 104 z krzywej cukru i obecnie też mam problem z rannymi cukrami na czczo bo już jestem na insulinie nocnej 16 jednostek i nadal 111 cukier się zdarza jak np dziś 😖 lekarz chce żebym zeszła na 70-85 ale zupełnie mi nie wychodzi....do tej pory regulowalam cukry dzienne dieta, jednak z upływem tygodni jest mi coraz trudniej i przekroczenia się zdarzają....dziś 235 rano po śniadaniu 😱 niestety będę musiała wejsc na insulinę dzienną.
Badania prenatalne są całkiem przyjemne,ja lubię podglądać malucha 😄 test z krwi podwójny miałam całe szczęście ryzyko wad płodu niskie.
Ja też się mocno zamartwiam i ciągle cos bo mnie pan doktor dodatkowo szpitalem straszy przez tą cukrzycę ;(

U mnie pojawia się arytmia, leczę się też od samego początku na nadciśnienie i jest cale szczescie już uregulowane :) u mnie niestety cukrzyca wykryta w 21 tygodniu . Cukier na czczo 104 z krzywej cukru i obecnie też mam problem z rannymi cukrami na czczo bo już jestem na insulinie nocnej 16 jednostek i nadal 111 cukier się zdarza jak np dziś 😖 lekarz chce żebym zeszła na 70-85 ale zupełnie mi nie wychodzi....do tej pory regulowalam cukry dzienne dieta, jednak z upływem tygodni jest mi coraz trudniej i przekroczenia się zdarzają....dziś 235 rano po śniadaniu 😱 niestety będę musiała wejsc na insulinę dzienną.
Badania prenatalne są całkiem przyjemne,ja lubię podglądać malucha 😄 test z krwi podwójny miałam całe szczęście ryzyko wad płodu niskie.
Ja też się mocno zamartwiam i ciągle cos bo mnie pan doktor dodatkowo szpitalem straszy przez tą cukrzycę ;(

Ja ciśnienie do tej pory miałam bardzo niskie tylko puls podwyższony i te dodatkowe skurcze serca ale bez leków jestem bo kardiolog stwierdzila ze nie ma potrzeby skoro są niegroźne.
A miałaś cukrzycę przed ciążą? Ja miałam zawsze niski cukier ok 80 nawet poniżej - również na początku ciąży bo mierzyłam czasami glukometrem a ostatnio ten wynik na czczo w tej krzywej 93 i się przestraszyłam, lekarz uspokaja ale podejrzewam że juz całą ciąże będę się z tym bujała i to mnie martwi...ehh.Sama z siebie zaczęłam jakiś czas temu korzystać z przepisów diety cukrzycowej tak dla zdrowia malucha i mojego ale wiem że cukier na czczo trudniej opanować dietą i dlatego się obawiam że ta insulina też mi może grozić... Glukozy i ketonów w moczu w badaniu nie było więc jestem zupełnie tym zdezorientowana co jest grane...

Chciałabym się tylko cieszyć z tej ciąży ale ciągle tyle obaw...

Cukrzycy przed ciążą nie mialam.
U mnie w moczu też nic nie wychodzi nigdy... przynajmniej do tej pory nie było...zobaczymy dalej.
93 cukier nie jest cukrem złym.Generalnie moja diabetolog mówi że do 95 może być i jest ok chociaż wolałaby mniej ale wiesz...siła wyższa 🙈
Dieta cukrzycowa jest dieta fajna bo nie grozi ci duży przyrost wagi 😁
Ja w 28 tygodniu mam nadal - pół kilograma a maluch rosnie.
Nie mogę się USG doczekać już ....będę miała 27.08

Nie daj się ponieść stresowi.To zdecydowanie nie pomoże a może zaszkodzić

To jesli Ci nie wychodzą w moczu to w sumie też dobry znak, chociaż czytałam że im późniejsza ciąża to trudniej nad tymi cukrami zapanowac dopiero pod koniec jakoś to się zazwyczaj normuje. Ja ogólnie chyba za dużo o tym wszystkim czytam i dlatego się martwię...

Tak to prawda z tą dietą że się nie tyje- ja na razie 2 kg na minusie ale to przez wymioty na początku i jedzeniowstręt- dopiero od ok tygodnia mi się to uspokaja.chociaż ja i tak nie jem od początku fastfoodów, słodyczy, słodkich napojów itd w sumie to jakoś specjalnie przed ciążą też nie lubiłam i raczej jadłam zdrowo

Stres to moja zmora ostatnio ale próbuje panować nad nim jak mogę

Ja mam 36 lat, pierwsza ciąża poronienie (bradykardia).
Jestem w drugiej ciąży, teraz 7 tydzień, wszystko Ok, mam drobne bezowe plamienie, dlatego dostałam luteine. Cukier 91 nad czczo, lekarz mówi że badania OK. Kolejne usg w tym tygodniu. Nie mam mdłości, czy obolałych piersi, bywa senność i wzdęcia.

Aneta nie zazdroszczę ci wymiotów.Mnie od początku ominęły całe szczęście.To moja druga ciąża i druga prawie bez objawowa 😁

Dzidziu ja też poroniłam w 8 tygodniu...przyczana do dziś nie poznana....

Jak radzicie sobie z lekarzem? Chodzę na nfz i są duże utrudnienia

Nie jestem obecnie w ciazy ale pierwsze dziecko urodziłam mając 36 lat. Żadnych wiekszych problemów nie było.
Drugie dziecko w wieku 38 lat i tu już był cały wachlarz problemów. Cukrzyca, ciśnienie, podejrzenie łożyska przodującego, ogromne zmęczenie, rozmiarami przypominałam księżyc w pełni.
Oba maluchy zdrowe.
Tez ze względu na wiek miałam ciąże wysokiego ryzyka ale co z tego? To tylko sposób szpitala na pokazanie ze ciężarna nie ma już 20 wiosen ale kilka więcej.

reklama
Kurde ja właśnie walczę z nadciśnieniem i cukrzycą a mój pan doktor się na mnie poprostu zapiął chyba i ciągle cos stara się nowego znaleźć 😖

Do góry