reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Chwalmy się ile wlezie...co nowego zakupiłam? :D:D

Hej, ja juz mam z ubranek wszystko, moja mama zwariowala na tym punkcie i wyreczyla mnie. Nakupowala ubranek dla oby plci. Ja tez ostatnio bylam na zakupach, kupilam kilka bodow, i kombinezonik zimowy ROZOWy bo niebieski juz mam. a ze byl przeceniony z 34f na 4f zaznaczam NOWIUTKI!!! takze jak urodzi sie chlopiec to rozowy oddam komus...:)
Ale lepiej stracic 4f niz pozniej zaplacic 30:)

reklama
siedze od rańca i zrobiłam sobie wycene tych wszystkich rzeczy do kupienia i koszty wyszły poprostu masakryczne

kasiadz napisz w przybliżeniu ile Ci to wyszło?

Dziewczyny, a apropos body, pajacyków, koszulek, spodenek to po ile sztuk tego trzeba kupić na początek? (powiedzmy na pierwszy miesiąc, czy tam 3- bo często te ubranka są niby od 0 do 3- choć szczerze mówiąc tez nie wiem jak z tymi rozmiarami, bo co jak mi się długaśne dziecko uwije...)

moje wyliczenia (orientacyjne) na podstawie cen z netu:

Orientacyjna cena
1. Wózek
1200​
2. Adaptery i fotelik
250​
3. Śpiworek (na zimę)
300-400​
4. Poduszeczka do wózka – czy potrzebna?
10-15​
5. Coś na czym dziecko leży w wózku- kocyk lub materacyk
40-100​

1800-1965

6. Łóżeczko
450​
7. Materacyk
70-120​
8. Kołderka i poduszka (dopiero później, na początku śpiworek lub rożek)
50-80
9. Pościel x2 (później)
50-120 (100-240)
10. Prześcieradło x2
15-25 (30-50)​
11. Ceratka, podkładka pod prześcieradło
5-50​
12. Ochraniacz na łóżeczko
50-100​
13. Stelaż z baldachimem (dla ochrony przed kotem J )
80-100​
14. Karuzela J
100-200​
15. Rożek usztywniany, otulacz, śpiworek do spania
50-70​

985-1460

16. Wanienka
20-50​
17. Ręczniczek z kapturem x2
30-50 (60-100)​
18. Szczotka do włosków
10-20​
19. Nożyczki
10​
20. Patyczki do uszu
3​
21. Płyn do kąpieli
20-25​
22. Mleczko/ oliwka do ciała
15-20​
23. Spirytus 70% do pępka lub jednorazowe gazy nasączone spirytusem
10-20​
24. Sól fizjologiczna do przemywania oczek
15​
25. ciemieniuszkę krem do suchej skóry główki emolium
20​
26. Proszek do prania
30-35​
27. Krem do twarzy przed wyjściem na dwór
15​
28. Zakupy w aptece polecam : doz.pl naprawdę taniej

228-333

29. Przewijak
50​
30. Krem na odparzenia sudocrem
25​
31. Puder (na odparzenia pod paszkami, za uszkami)
15​
32. Chusteczki nawilżane do pupci
10​
33. Pampersy
40​
34. Pieluchy tetrowe x20
2 (40)​
35. Pieluchy flanelowe x3
5 (15)​
36. Rękawiczki niedrapki x2, zamiast nich mogą być skarpetki
5 (10)​
37. Czapeczka po kąpieli
3​
38. Body
39. Skarpetki
40. Pajacyki
41. Śpioszki
42. Koszulki (nie koniecznie)
43. Rajstopki
44. Sweterki
45. Spodenki
46. kombinezon
100-200​
47. śliniaczki
20​
48. ciepła czapeczka
20​

348-448

49. Smoczki
20​
50. Buteleczki, pojemniki na pokarm – potrzebne przy karmieniu piersią?
51. Frida do noska
30​

50

52. Leżaczek
200​

200

53. Osłonki na piersi
20​
54. Wkładki laktacyjne
20​
55. Podpaski poporodowe seni lady
15​
56. Majtki jednorazowe z siatki kupione w aptece
8​
57. bepanthen (koniecznie maść) na popękane sutki
30​
58. laktator
150​

243
Razem: [FONT=&quot]3854-4699

[/FONT]
Ja część rzeczy będę miała od siostry ale jeszcze dokładnie nie wiem co.
Moja siostra na wyprawkę dla syna 3 lata temu wydała 5000 + 2000 za organizacje chrztu

Ostatnia edycja:
madzilka napisze Ci jak ja uważam:
rozmiar 0-3m
Body krótki rękaw- 10
body dł.rękaw - 10
pajace- 6
kaftaniki - 7
polśpiochy- 4
śpiochy - 5
czapeczki -3
łapki niedrapki- 2
jakies 2 zestawy wyjściowe
spodeki a'la dresowe 2

kasiadz wczoraj też Ci pisałam eposa ale mi potem sie skasował,wkurzyłam sie bo chyba go 10 minut pisałam....teraz mi sie już nie chce-sorry,ale np. nie musisz kupować kremu na odparzenia bo np.bepathen jest idealny do pupy i popękane sutki....i w ogóle możesz smarować jak krem na buzie- ogólnie krem uniwersalny:)
popatrz na allegro na pewne rzeczy uzywane,no chyba że oniecznie musisz miec nowe rzeczy:/
co można uzywane to warto kupić zwłaszcza,ze to służy na krótko....przemyśl...a co do tego wózka,no skoro sie tak upierasz że jużdo końca porodu nie pojedziesz po wózek do miasta - to kupuj,ale sklpey internetowe tez istnieją:)

Ostatnio edytowane przez moderatora:
Kasia Poraziła mnie Twoja lista. Fakt, że wszystko zależy od marki produktów. Ja kupowałam wyposażenie takie z niższej półki i uważam, że było wystarczające. Często cena nie przekłada się nad jakość np. śpiworki do wózka można kupić za 150 zł, łóżeczko z ikei za 90 (takie najzwyklejsze bez bajerów), taktator ręczny już poniżej 100 zł. Musisz się dobrze rozejrzeć i porównać ceny i marki. Może się okaże, że trochę dzięki temu zaoszczędzisz. Tym bardziej, że czasu jeszcze trochę jest.

no chyba że oniecznie musisz miec nowe rzeczy:/
co można uzywane to warto kupić zwłaszcza,ze to służy na krótko....przemyśl...
Ja też tak myślę, ostatnio mama mi nakierowała taki sposób myślenia, że po co kupować za fortunę nowe ciuszki jak maluszek parę miesięcy ponosi i do widzenia... ja też jestem za używanymi ubrankami. (w ramach rozsądku oczywiście) :-)

tak czy siak, szarpnie po kieszeni i trzeba sie z tym liczyć....
ja np. teraz wiem,ze firma canpol jest dużo tańsza niż np.avent a to sie prawie to samo:/
np. podgrzewacz,sterylizator polecam,ale np. jeśli chodzi o laktator to wybieram avent...
mariolciaa co do ciuchów to mam jednak na odwrót,bo ciuszki od 0-3m to wole miec nówki,bo nie chce by taki maluszek nosił nie wiadomo po kim(fortuny nie wydam,bo czema na promo)...oczywiście ja nie mam nic przeciwko używanym,ale jak wiem od kogo one są,albo po moim dziecku...nie toleruje rzeczy "pożyczonych" sama nie pozyczam,tylko patrzysz by nic nie kapło,żeby w praniu zeszło itd. i jakoś tak nie krecą mnie rzeczy z ciucholandu:/
ale rzeczy używane to kupowalam takie które służyły na krótko...czyli zabawki,przewijak,leżaczek, jakies zabawki większych gabarytów,wanienka +stelaż, fotelik do auta itd.- czyli w sumie to czego małe dziecko nie zniszczy a fajnie jest mieć:)
teraz drugie dziecko bedzie mieć prawie wszystko w spadku po starszej wiec luzzz,najbardziej kosztowne jest pierwsze dziecko,a potem to juz leci :p

reklama
Ja się brzydzę używanych ciuchów...muszę mieć nowe (no chyba że po moim dziecku). Nie mam nic przeciwko używanym sprzętom (łóżeczko, wózek czy sterylizator albo podgrzewacz) ale ciuszki...:baffled: mnie odpychają

Do góry