reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Chwalmy się ile wlezie...co nowego zakupiłam? :D:D

Witajcie, ja cały czas się martwię że nie kupię wszystkiego co będzie potrzebne dla maleństwa i że sobie z tym wszystkim nie poradzę, dlatego stworzyłam poniższą listę. Proszę o pomoc doświadczone mamy, w jej uzupełnieniu lub wykreśleniu rzeczy które są zbędne

1. Wózek
2. Adaptery i fotelik
3. Śpiworek (na zimę)
4. Poduszeczka do wózka – czy potrzebna?
5. Kocyk do wózka – czy potrzebny oprócz śpiworka?
6. Coś na czym dziecko leży w wózku- kocyk?

7. Łóżeczko
8. Materacyk
9. Kołderka i poduszka
10. Pościel x2
11. Prześcieradło x2
12. Ceratka, podkładka pod prześcieradło
13. Ochraniacz na łóżeczko
14. Stelaż z baldachimem (dla ochrony przed kotem :-D )
15. karuzela :-)

16.Rożek, otulacz czy do spania x2 ?

17. Wanienka
18. Ręczniczek z kapturem x2
19. Szczotka do włosków
20. Nożyczki
21. Patyczki do uszu
22. Płyn do kąpieli
23. Mleczko/ oliwka do ciała
24. Spirytus 70% do pępka
25. Sterylne gaziki
26. Sól fizjologiczna do przemywania oczek

27. Przewijak
28. Krem na odparzenia
29. Puder – to się jeszcze stosuje?
30. Chusteczki nawilżane do pupci
31. Pampersy
32. Pieluchy tetrowe x10
33. Pieluchy flanelowe x3

34. Rękawiczki niedrapki x2
35. Czapeczki po kąpieli ?
36. Body
37. Buciki
38. Skarpetki
39. Pajacyki
40. Śpioszki
41. koszulki
42. Rajstopki
43. Sweterki
44. Spodenki
45. Kurteczka

46. Smoczki
47. Buteleczki, pojemniki na pokarm – potrzebne przy karmieniu piersią?
48. Frida do noska

49. Leżaczek ;-)

50. Osłonki na piersi
51. Wkładki laktacyjne
52. Podpaski poporodowe
53. Majtki jednorazowe- chyba do szpitala potrzebne?

Ostatnia edycja:
reklama
kasiadz, ja doswiadczona mama nie jestem i pewnie niedlugo dziewczyny sie odezwa :)
w miedzyczasie polecam watek na wrzesniowych mamach o wyprawce :) mi bardzo sie przydal.

jagmar,mnie chodziło o panią na zdjęciu-że pomimo brzuszka wygląda szczupło...
ja nie przytyłam dużo,a bebech mam duży i to już zgrabnie nie wygląda...
ehh...powtarzam to co przy córci:"stan przejściowy"
wiem, te panie na ogół nie są w ciąży tylko mają brzuszki doczepiane ;)

tam gdzie chciałam i wiedziałam to wpisałam kolorowe uwagi, dziewczyny to jeszcze z 10 x zweryfikują i będziemy wszystkie mądrzejsze :)
1. Wózek
2. Adaptery i fotelik
3. Śpiworek (na zimę)
4. Poduszeczka do wózka – czy potrzebna? ja miałam poduszkę taką małą bo dziecko na płasko w wózku miałoby główkę w dół a to mi się niezdrowe wydawało
5. Kocyk do wózka – czy potrzebny oprócz śpiworka? wydaje mi się, że nie bo wózki z reguły maja takie specjalne osłonki przed wiatrem i deszczem
6. Coś na czym dziecko leży w wózku- kocyk? dokupiłam sobie materacyk na allegro za 10 zł ale może być kocyk

7. Łóżeczko
8. Materacyk
9. Kołderka i poduszka poduszka nie jest wskazana dla takiego malucha, mała spała w rożku a później w śpiworku, kołderki zaczęłam używać jak miała z 10 mc
10. Pościel x2
11. Prześcieradło x2
12. Ceratka, podkładka pod prześcieradło osobiście tego nie lubiłam, nie miałyśmy żadnej mokrej wpadki. Nie po to kupowałam oddychający materac, żeby ceratką sobie go później zapychać ;)

16.Rożek, otulacz czy do spania x2 ? tak jak pisałam miałam 2 rożki do spania i na dzień do noszenia

17. Wanienka
19. Szczotka do włosków
20. Nożyczki
21. Patyczki do uszu
22. Płyn do kąpieli
25. Sterylne gaziki

27. Przewijak
28. Krem na odparzenia
29. Puder – to się jeszcze stosuje? pod paszki, za uszkami, małe dzieci często się w takich miejscach odparzają mój się przeterminował i teraz używam mączki ziemniaczanej

30. Chusteczki nawilżane do pupci na początek najlepiej kupować w małych ilościach bo może się okazać, że uczulają
31. Pampersy jw
32. Pieluchy tetrowe x10 ta nawet 20 używam do dziś np do wycieranie pupki po myciu
33. Pieluchy flanelowe x3 ta

34. Rękawiczki niedrapki x2
35. Czapeczki po kąpieli ? jedna nie zaszkodzi
36. Body sporo
37. Buciki ?
38. Skarpetki
39. Pajacyki bardzo przydatne i wygodne
40. Śpioszki trochę tego miałam
41. koszulki nie używałam
42. Rajstopki 2x
43. Sweterki 2x
44. Spodenki 2x
45. Kurteczka raczej kombinezon
46. ciepła czapeczka z uszkami

46. Smoczki jeden awaryjnie
47. Buteleczki, pojemniki na pokarm – potrzebne przy karmieniu piersią? awaryjnie w minimalnej ilości np. jedna butelka
48. Frida do noska

49. Leżaczek ;-)

50. Osłonki na piersi nie przydały się
51. Wkładki laktacyjne ja przez 7 miesięcy intensywnie używałam wkładek ale są babki, które nie musiały
52. Podpaski poporodowe tylko nie te zwykłe zbijały się po pierwszych krokach i idealnie wpijają się w szef dostałam próbki seni lady w szpitalu i były o wiele lepsze
53. Majtki jednorazowe- chyba do szpitala potrzebne?tak ale tylko takie z siatki kupowane w aptece. Te z fliseliny nie przepuszczają powietrza i pipka się poci

Ostatnia edycja:
Zgadzam sie z Jagmar.
Ja tylko tak do 68 nie uzywalam rajtuz.
I nie uzywalam wacikow.Tu odradzaja ,lepiej wytka tylko malzowine uszna przetrzec.
Ja nakladek na sutki uzywalam i bardzo mi sie przydaly.

to ja tez napisze ze swojego doswiadczenia, wyciagniesz sobie srednia i bedziesz najlepiej przygotowana:-)

Witajcie, ja cały czas się martwię że nie kupię wszystkiego co będzie potrzebne dla maleństwa i że sobie z tym wszystkim nie poradzę, dlatego stworzyłam poniższą listę. Proszę o pomoc doświadczone mamy, w jej uzupełnieniu lub wykreśleniu rzeczy które są zbędne

1. Wózek
2. Adaptery i fotelik
3. Śpiworek (na zimę)
4. Poduszeczka do wózka – czy potrzebna?mi nie byla potrzebna
5. Kocyk do wózka – czy potrzebny oprócz śpiworka? tak, kiedy zrobi sie cieplej, zamiast spiworka przykrywalam kocykiem, zreszta kilka kocykow warto miec, jeden gruby i jede cienki
6. Coś na czym dziecko leży w wózku- kocyk? Jas lezal na pieluszce flanelowej,

7. Łóżeczko
8. Materacyk
9. Kołderka i poduszka
10. Pościel x2
11. Prześcieradło x2
12. Ceratka, podkładka pod prześcieradło nie zaleca sie uzywac bo nie przepuszcza powietrza
14. Stelaż z baldachimem (dla ochrony przed kotem :-D )nie zaleca sie bo nie dopuszcza powietrza (przynajmniej w DE)

16.Rożek, otulacz czy do spania x2 ? mi sie nie przydal ani jeden ale sa mamy, ktore zachwalaja, moze na poczatek kup jeden

17. Wanienka
18. Ręczniczek z kapturem x2 nawet x3
19. Szczotka do włosków
20. Nożyczki
21. Patyczki do uszu
22. Płyn do kąpieli
25. Sterylne gaziki

27. Przewijak
28. Krem na odparzenia
29. Puder – to się jeszcze stosuje? ja nie stosowalam ale Jas nie mial odparzen
30. Chusteczki nawilżane do pupci
31. Pampersy
32. Pieluchy tetrowe x10 nawet 20, potrzebne do wszystkiego
33. Pieluchy flanelowe x3 z 5 tez sie przyda

34. Rękawiczki niedrapki x2 u nas lepiej sprawdzily sie skarpetki, rekawiczki sciagal
35. Czapeczki po kąpieli ? my mielismy z 3
36. Body
37. Buciki nie jestem pewna, potem sa takie niby butki przy kombinezonie
38. Skarpetki
39. Pajacyki mi sie lepiej uzywalo niz spioszkow
40. Śpioszki
41. koszulki
42. Rajstopki
43. Sweterki
44. Spodenki
45. Kurteczka tez polecam bardziej kombinezon

46. Smoczki
47. Buteleczki, pojemniki na pokarm – potrzebne przy karmieniu piersią? butelka jedna gdyby cos nie poszlo z karmieniem a pojemniki na pokarm mozna dokupic jak beda potrzebne
48. Frida do noska, termometr

49. Leżaczek ;-)

50. Osłonki na piersi tylko jesli beda potrzebne, to raczej niestandardowe wyposazenie
51. Wkładki laktacyjne, tak, w kazdej ilosci ale lepiej tez wyprobowac te ktore najlepiej pasuja, stanik do karmienia
52. Podpaski poporodowe
53. Majtki jednorazowe- chyba do szpitala potrzebne? tez polecam siatkowe

Widzę że kazdemu się co innego przydaje. Chyba wszystko wymieniłaś. Ja miałam tak:
ad. 4 - poduszeczka z kocyczkiem do wózka
ad. 8 - materacyk miałam wypełniany czymś naturalnym (nie pamiętam co to było) do łużeczka, ale do 8 miesiąca moja spała w kołysce
ad. 12 - miałam ceratkę ale się nie przydała zupełnie - jak się używa pampersów to wpadki nie będzie
ad. 13 - ja nie miałam ochraniacza bo mi to wtedy nawet do głowy nie przyszło,ale teraz na pewno zakupię bo dzieciaczki lubią spać z główką w szczebelkach
ad. 16 - mi się rożki baaardzo przydały ale wiem też że niektóre mamy wkurzają. Ja miałam 2 rożki usztywniane (koniecznie, bo są też bez usztywniaczy) wkładką kokosową i becik na zamek w którym spała. Bardzo wygodne, bo u noworodka trzeba bardzo uważać na główkęa tu przy noszeniu, podnoszeniu nie trzeba się było o to martwić
ad. 27 - my przewijaka w ogóle akurat nie używaliśmy. Miałam tylko ceratkę.
ad. 28 - sudokrem
ad. 29 - koniecznie, bo się dzidki zacierają w tych rozkosznych wałeczkach
ad. 32 - przydały mi się bardzo jako ściereczki i podkładki, albo śliniaczki - bardzo na początku ulewała, a potem przy karmieniu kaszkami czy piciu soczków itp.
ad. 36 - duuużo potrzeba, zwłaszcza na początku, bo noworodek potrafi zrobić nawet do 10 kupek dziennie i cię szlag trafi jak byś miała go rozsupływać z tych wszystkich koszulek,rajtuzków i spodenek.
ad. 37 - chyba tylko do ozdoby na wyjście jakieś
ad. 39 - w pajacykach moja spała do 2 lat
ad. 40 - Fajne ale koniecznie z rozpinanymi nogawkami!!!wygodniejsze
ad. 41 - ja koszulek używałam w pierwszym miesiącu. Ubierałam ją tylko w nie, bo tak często robiła kupki że nawet bodów mi się nie chciało ciągle zapinać i rozpinać - łatwiejszy i szybszy był do niej dostęp
ad. 42, 43, 44 - tak ale wszystko później mi się przydało
ad. 45 - odpada, kombinezon koniecznie a na te polskie mrozy najlepiej gruby
ad. 46 - ze 2 nie zaszkodzi i ogólnie to wszystkie czapeczki najlepiej żeby miały na uszka osłonki - maleństwa łatwo łapią zapalenia uszu
ad. znów 46? - z tymi smoczkami to róznie, bo nie wszystkie dzieci lubią je ssać. Jeśli tak, to kilka ci się przyda, bo łatwo się gubią, brudzą itp. więc cały czas trzeba mieć zapas. Ja miałam zawsze po 3.
ad. 47 - to zależy czy będziesz karmić piersią, jeśli nie, to kilka ci się przyda. Ja np. poiłam moją oprócz mlekiem jeszcze herbatkami - koperkową albo rumiankową bo często miała wzdęcia
ad. 50 - beznadzieja te osłonki, nie przydają się
Poza tym termos się przydaje na spacerki (ale to jak się nie karmi piersią oczywiście), wyparzacz do butelek, jakiś ściągacz do pokarmu, staniki do karmienia, do szpitala ze 2 koszule nocne dłuższe, rozpinane u góry i chyba tyle.

1. Wózek
2. Adaptery i fotelik
3. Śpiworek (na zimę) nie miałam
4. Poduszeczka do wózka – czy potrzebna? na początku nie potrzebowałam, dopiero do spacerówki
5. Kocyk do wózka – czy potrzebny oprócz śpiworka? wkład (gondolka) z wózka głębokiego, grubszy kocyk i kombinezon wystarczy, potem przydał się i cieńszy bo nie przykrywałam kołderką małego dziecka
6. Coś na czym dziecko leży w wózku- kocyk? dopiero do spacerówki flanelka lub cieniutki kocyk

7. Łóżeczko
8. Materacyk
9. Kołderka i poduszka miałam ale nie używałam- dopiero koło roczku, jedynie bardzo cieńką podusie ale też nie na początek
10. Pościel x2
11. Prześcieradło x2
12. Ceratka, podkładka pod prześcieradło my mieliśmy bo nieraz się budziłą osiusiana i obsrana bo jakimś cudem pampersa ściągała już troszkę później
13. Ochraniacz na łóżeczko przydał się bo to była wiercipięta i uderzała głową w szczebelki- przeważnie jest w zestawie z pościelą
15. karuzela :-) miałam ale też nie na początek

16.Rożek, otulacz czy do spania x2 ? ja miałam jeden rożek, na początku w nim spała

17. Wanienka termometr do wanienki
19. Szczotka do włosków
20. Nożyczki
21. Patyczki do uszu
22. Płyn do kąpieli nie używałam- myłam mydełkiem i nie dolewałam płynu na początku,
23. Mleczko/ oliwka do ciała oliwkowałam
24. Spirytus 70% do pępka kupywałam jednorazowe gazy nasączone spirytusem- polecam
25. Sterylne gaziki
26. Sól fizjologiczna do przemywania oczek i waciki- mogą być Twoje

27. Przewijak mi się nie przydał
28. Krem na odparzenia używałam sudocremu- do tej pory używam jak ją szczypie
29. Puder – to się jeszcze stosuje? nie stosowałam
30. Chusteczki nawilżane do pupci potrzebne mi były już w szpitalu z pamperami i kremem do pupy
31. Pampersy
32. Pieluchy tetrowe x10 mi się wydaje że w zupełności wystarczy
33. Pieluchy flanelowe x3 ja kładłam na ręcznik i na początku nimi wycierałam bo miałam wrażenie że ręcznik podrażniał ciałko tak z 5szt miałam

34. Rękawiczki niedrapki x2 nie używałam
35. Czapeczki po kąpieli ? x2 wystarczą tylko po kąpieli na godzinkę czy dwie
36. Body z krótkim i długim rękawkiem- polecam bardziej niż koszulki bo się nie podwijają
37. Buciki nie potrzebne
38. Skarpetki miałam z 5 par
39. Pajacyki bardzo wygodne rozpinane w kroku na obu nóżkach
40. Śpioszki miałam z 5 par
41. koszulki nie używałam
42. Rajstopki wystarczą śpioszki nawet pod spodnie i sweter, nie używałam
43. Sweterki
44. Spodenki na zimę nie potrzebne chyba że mowa o spodniach :)
45. Kurteczka kombinezon

46. Smoczki jeden awaryjnie
47. Buteleczki, pojemniki na pokarm – potrzebne przy karmieniu piersią? jedna butelka awaryjnie
48. Frida do noska

49. Leżaczek ;-)

50. Osłonki na piersi nie używałam za to Bephanten se weź już do szpitala do smarowania brodawek po karmieniu bo bolą na początku
51. Wkładki laktacyjne dużo potrzebowałam
52. Podpaski poporodowe tak
53. Majtki jednorazowe- chyba do szpitala potrzebne? tak miałam te z siatki, 2 pary na zmiane

małe dziecko szybko rośnie, nie kupuj masy ubranek w najmniejszym rozmiarze
odciągacz pokarmu- laktator się przyda
koszule do szpitala- 2 szt, staniki do karmienia

Ostatnia edycja:
ja jeszcze polecam octenisept tak to się chyba pisze taki spray odkażający do naszych ewentualnych szwów i do pępka. W razie jakiegoś skaleczenia też się przyda. Na oddziale tego używali. ok 30 zł mała buteleczka skończyła się po ok roku Octenisept, dezynfekcja skóry i błon śluzowych, 50ml (atomizer) - Apteka Internetowa Dbam o Zdrowie

jeśli chodzi o rożek to ja używałam bo dość chłodno w domu mamy, jak ktoś ma ciepło to flanelką też można otulić.

Jeśli chodzi o kapturek w ręczniku toja nie wiem po co on jest, w ogóle mi się nie przydaje

reklama
kasiadz a czego sie boisz? jak czegoś nie kupisz,to dokupisz później.....lepiej sie ciesz ze nie żyjemy w czasach stanu wojennego i np. że nie ma pieluch na kartki czy innych cudów:)

Do góry