reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Chorobowe/zasiłek w ciąży

Dzień dobry, mam taki dylemat. Pracuje na umowę o pracę na cały etat. Od stycznia 2020r, pracowałam prawie 6 msc potem bylam na urlopie bezpłatnym 7msc, pózniej znowu 3 msc pracowałam ( w tym wybrałam urlop płatny) i obecnie jestem na 3msc urlopie bezpłatnym. Wracam do pracy 1 sierpnia.
Obecnie jestem w ciąży ( sam początek), co będzie dla mnie korzystniejsze? Wrócić do obecnej pracy, czy podjąć nową ( mam propozycje na okres próbny 3 lub 6 msc do ustalenia). Jeśli chodzi o wynagrodzenie to jest bardzo podobne w jednej jak i drugiej pracy.
Jak będzie liczone ewentualne chorobowe czy zasiłek macierzyński ? W obu przypadkach będzie to taka sama kwota? Coś czytałam, że jakoś liczony jest ostatni przepracowany rok ( w moim przypadku było dużo urlopu więc nie wiem jak to zostanie potraktowane.

reklama
Nie jestem specjalistą, ale z tego, co gdzieś ostatnio wyczytałam, to jeśli zmienisz pracę (będąc w ciąży) i pójdziesz zaraz po tym na L4, to grożą Ci jakieś konsekwencje finansowe.

Ostatnia edycja:
Korzystniej l4 bo masz płatne 100%. Jeżeli kończyć bedzie ci sie umowa a bedziesz juz 86 dni w ciazy to autoamatycznie umowa przedluza sie do dnia porodu. A w nowej pracy jesli sie dowiedza o ciazy do tych 86 dni moga nie przedłużyć umowy bo im to sie nie oplaca i musisz przepracowac 30 dni zeby na l4 iść. Co do macierzynskiego to licza 12 miesiecy wstecz wiec 7-9 miesiecy masz 100 procent z l4 to ci nadbije te miesiace gdzie kwoty były niższe. A co do nowej pracy bedac w ciąży jezeli jest to praca odrobine fizyczna to medycyna pracy Cie nie dopusci do pracy i masz lipe. Wiem bo bylam na badaniach po dluzszym l4 bedac w ciazy zeby wrócić i isc na nowy okres ale nie przeszło i ciagne 270 dni i potem rehabilitacyjne.

Korzystniej l4 bo masz płatne 100%. Jeżeli kończyć bedzie ci sie umowa a bedziesz juz 86 dni w ciazy to autoamatycznie umowa przedluza sie do dnia porodu. A w nowej pracy jesli sie dowiedza o ciazy do tych 86 dni moga nie przedłużyć umowy bo im to sie nie oplaca i musisz przepracowac 30 dni zeby na l4 iść. Co do macierzynskiego to licza 12 miesiecy wstecz wiec 7-9 miesiecy masz 100 procent z l4 to ci nadbije te miesiace gdzie kwoty były niższe. A co do nowej pracy bedac w ciąży jezeli jest to praca odrobine fizyczna to medycyna pracy Cie nie dopusci do pracy i masz lipe. Wiem bo bylam na badaniach po dluzszym l4 bedac w ciazy zeby wrócić i isc na nowy okres ale nie przeszło i ciagne 270 dni i potem rehabilitacyjne.
Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź :) Praca biurowa, nie fizyczna na szczęście. A jeśli bym dostała umowę na 6msc od razu w nowej pracy to automatycznie mi się przedłuży do porodu i potem po porodzie 80% przez 12msc? I jeśli chodzi o macierzyński ( to jeśli zarabiałabym w obu pracach taką samą kwotę) to te 12msc liczone do macierzyńskiego byłoby liczone tak samo? W sensie przy kontynuacji umowy za urlop bezpłatny za te kilka msc policzą mi 0zł. A w nowej, też będą liczyli 0zł, bo nie pracowałam ( przed zawarciem umowy) czy to już jakoś inaczej liczą?

jesli dobrze pamietam to jezeli jest umowa na okres próbny i na zastepstwo to przepisy o przedłużeniu umowy nie maja miejsca. Troche na początku ciazy sie tym interesowałam. Ale u mnie byla kwestia ze l4 przekraczylo by 270 dni. Poczytaj w kodeksie pracy tam jest jasno napisane odnoscie ochrony ciężarnej. Jezeli po tych 6 miesiacah umowy o prace będziesz powyzej 86 dni czyli conajmniej w 12 tyg ciazy to powinni przedłużyć do dnia porodu. U mnie byl to juz 25 tydz wiec dostałam z pracy informacje ze zgodnie z kodeksem pracy przedluzaja do dnia porodu ale ja juz ponad 2 lata w 1 firmie pracowałam. Najlepiej dowiedziec sie osoby ktora na codzien zajmuje sie kadrami ;)

reklama
Do góry