reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Choroba

Ja nie wiem czy jest sens mierzyć temperaturę co chwilę. Takie róznice w pomiarach są naturalne i wcale nie oznaczają, ze mu temperatura rośnie i spada.

Poczekaj normalnie i daj temu antybiotykowi zacząć dzialać.
czekam cały czas czekam i obserwuje, nie wiem czy to normalne że temperatura rośnie do prawie 39 stopni a potem sama w krótkim odstępie czasu spada , tak jak miało to miejsce dziś w nocy. To moje drugie dziecko i pierwszy raz mam taką sytuację że poważnie nie wiem co robić i co się w ogóle dzieje a trochę już tematów chorób przerabiałam i wiem jak to wygląda tym bardziej że starszy syn choruje na okrągło

reklama
Jeśli każdy pomiar nie jest wykonywany termometrem podpachowym, to pomiary elektronicznym możesz sobie robić..
Dziecko się trochę spoci i już wynik dużo niższy masz.... Przytuli czoło do poduszki, wynik wyjdzie wyższy itp.

Te elektroniczne to tylko przesiewowo traktuję - albo jest temperatura, albo nie ma. Jak chcę wiedzieć ile jest dokładnie, to tylko zwykły termometr pod pachę.

Jeśli każdy pomiar nie jest wykonywany termometrem podpachowym, to pomiary elektronicznym możesz sobie robić..
Dziecko się trochę spoci i już wynik dużo niższy masz.... Przytuli czoło do poduszki, wynik wyjdzie wyższy itp.

Te elektroniczne to tylko przesiewowo traktuję - albo jest temperatura, albo nie ma. Jak chcę wiedzieć ile jest dokładnie, to tylko zwykły termometr pod pachę.
sprawdzałam mu co pół h,godzinę pod pachą a tym do czoła tak w między czasie żeby kontrolować

A jeszcze mi się przypomniało mały 12 listopada miał szczepienie na odrę świnkę i różyczkę, parę dni później zaraził się od brata i od tamtej pory męczymy się z tą wyższą temperaturą ciała i teraz ta gorączka znów rośnie powyżej 38 , czy to może być przez szczepienie czy nie bardzo ?
Po tej szczepionce często pojawia się goraczka/stan podgoraczkowy ok 10 dni po jej przyjęciu. U mojej córki tak bylo, na 9 dobę po szczepieniu nagle pojawiła się temperatura ok 37.8-38.2 i utrzymywała sie przez 3-4dni.
Natomiast jeśli chodzi o zapalenie krtani to moja córka 3 tygodnie temu miała ostre zapalenie krtani I tchawicy najpewniej przy covidzie (jej nie robiłam wymazu, ale sobie tak i był pozytywny wynik a 3 dni później ona juz byla chora). Przy tym zapaleniu krtani I tchawicy temperatura do 38.7 utrzymywała się przez ok 2-3dni, po podaniu ibuprofenu spadała do 37. Natomiast my mieliśmy przepisane inhalacje z nebbudu. Najpierw trudno było przekonać córkę do przyłożenia maseczki do twarzy (ma 16 miesiecy), ale szybki się zaznajomiła z inhalatorem i naprawdę bardzo fajnie zadziałał ten lek - po 3 dniach odzyskala swój normalny glos, mało kaszlała. Natomiast byla bardzo oslabiona, blada, podkrazone oczy. Po 7 dniach byliśmy na kontroli i nie było już objawów infekcji, odstawiliśmy inhalacje, córka zaczela odzyskiwać siły.
Może u was nałożyło się szczepienie i choroba, dlatego tak długo męczy to syna. U mojej szwagierki syn miał przez kilka dni katar i po tygodniu miał zaplanowane szczepienie na ospę. Lekarka stwierdziła, że ten katar to nie jest przeciwwskazanie do szczepienia i tak to się skończyło, że dziecko dostało biegunki i gorączki, które męczyły je przez 3 dni.

U mojej szwagierki syn miał przez kilka dni katar i po tygodniu miał zaplanowane szczepienie na ospę. Lekarka stwierdziła, że ten katar to nie jest przeciwwskazanie do szczepienia i tak to się skończyło, że dziecko dostało biegunki i gorączki, które męczyły je przez 3 dni.
Oj ale katar nie jest przeciwskazaniem, a biegunka mogła być od czegos innego.

My podawalismy pierwsza dawke mmr na wuzycie kontrolnej po infekcji, która objawiala się tylko katarem i dusznościami (ale u mojego katar zawsze oznacza dusznosci) i nic nie było 🤷‍♀️

Wracam, byłam wczoraj u Pani doktor i z jednym i z drugim synem i wszystko jest okej wyniki badań w porządku, to wygląda jakby ząbkowal tylko problem w tym że ostatnia czwórka mu się przebiła ostatnio i nie idą mu na razie zęby, osłuchowo jest czysto i Pani stwierdziła że nie ma sensu go naświetlać bo byłoby cokolwiek słychać na płucach i oskrzelach, gardło czyste jedyne co to węzły ma cały czas powiększone. Od soboty doszedł brak apetytu Pani doktor mówi że może tak być od antybiotyku. Nie wiem co mu jest już. Noce mamy nieprzespane jest bardzo niespokojny budzi się co chwilę z płaczem jakby miał jakieś napady bólu , jest bardzo niespokojny i w nocy i w ciągu dnia i płaczliwy .. nie wiem może faktycznie idą następne zęby nie wiem na razie ma wszystkie jedynki wszystkie dwójki i wszystkie czwórki, jakie zęby idą następne?

Wracam, byłam wczoraj u Pani doktor i z jednym i z drugim synem i wszystko jest okej wyniki badań w porządku, to wygląda jakby ząbkowal tylko problem w tym że ostatnia czwórka mu się przebiła ostatnio i nie idą mu na razie zęby, osłuchowo jest czysto i Pani stwierdziła że nie ma sensu go naświetlać bo byłoby cokolwiek słychać na płucach i oskrzelach, gardło czyste jedyne co to węzły ma cały czas powiększone. Od soboty doszedł brak apetytu Pani doktor mówi że może tak być od antybiotyku. Nie wiem co mu jest już. Noce mamy nieprzespane jest bardzo niespokojny budzi się co chwilę z płaczem jakby miał jakieś napady bólu , jest bardzo niespokojny i w nocy i w ciągu dnia i płaczliwy .. nie wiem może faktycznie idą następne zęby nie wiem na razie ma wszystkie jedynki wszystkie dwójki i wszystkie czwórki, jakie zęby idą następne?
Trójki

reklama
Mogą to być trójki. Ponoć najboleśniejsze dla dziecka. U mojego wszystkie były problematyczne, trójki najgorsze, a piątki już lajt w porównaniu z resztą...
Skoki temp mogą być od zębów też. Ząbkowanie to cała masa objawów, co do których nie miałam świadomości. Moje dziecko miało przykładowo zdaje się przy trójkach właśnie temp nawet wokół 38. Tzn to nie był jedyny powód, w tym czasie pojawił się katar i/lub kaszel, lekarka stwierdziła, że ząbkowanie osłabia układ i dodatkowo coś tam łapie, a że od zębów też może być 38. Miała tak, że powiedzmy rano 38, w ciągu dnia normalnie, na wieczór znów 38,2 np, potem następny dzień nic. Zwariować mozna bylo. I też u lekarza byłam kilka razy na kontrolach.
Zęby mogą męczyć dzieci na długo zanim wyjdą, zanim się przebiją...
Oprócz tego ząbkowanie = brak apetytu.

Jeśli lekarz nie widzi problemów natury chorobowej to być może tak jest. Rtg jak nie ma nic osłuchowo faktycznie jest bez sensu. Zaufaj lekarzowi i dalej obserwuj.