reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Brzuch po CC a 2 i 3 ciąża

Magda36, czy mogłabyś opisać swoje operacje korekty blizny? Tydzień temu na kontroli blizny po 2cc jeden pan profesor oznajmił mi, że moja blizna ma grubość 3 mm i mam zapomnieć o kolejnej ciąży. Na moje pytanie, czy możliwa jest korekta np. laparoskopowa stwierdził, że jedynie poprzez otwarcie powłok brzusznych i że jest to inna operacja niż cc - bardziej rozległa i zagrażająca życiu oraz niosąca ryzyko konieczności usunięcia macicy (sic!). Jakoś podejrzewałam, że kłamie, bo jest odpowiedzialny za niedopatrzenia podczas mego porodu, a teraz czytając o Twoich dwóch korektach widzę, że nie tylko miałam rację, ale również, że jest nadzieja na bezpieczną korektę i może macierzyństwo! Proszę, daj znać, jakiego rodzaju operacją jest korekta niche.
A więc tak. Jest to operacja laparoskopowo. 3 dziurki w brzuchu i jedną w pepku. Na macicy wycinaja stara blizne i zszywaja na nowo. 3 mm to nie tak mało. Z tego co mi wiadomo wystarczająco na ciążę. Granica jest 2.5 mm. Ja teraz po 2 operacjach mam 3.8 mm i lekarka mówi że to już pełnowartościowe blizna. Po 1 operacji było jeszcze gorzej niż przed bo macica wcale się nie zrosla w niektórych miejscach - po podaniu płynu był wyciek do otrzewnej. Chyba przy tych 3mm dałabym sobie spokój z operacja. Ale jeśli lekarz uzna za konieczną to nie jest ona taka straszna. Ja czułam się super po.

reklama
A więc tak. Jest to operacja laparoskopowo. 3 dziurki w brzuchu i jedną w pepku. Na macicy wycinaja stara blizne i zszywaja na nowo. 3 mm to nie tak mało. Z tego co mi wiadomo wystarczająco na ciążę. Granica jest 2.5 mm. Ja teraz po 2 operacjach mam 3.8 mm i lekarka mówi że to już pełnowartościowe blizna. Po 1 operacji było jeszcze gorzej niż przed bo macica wcale się nie zrosla w niektórych miejscach - po podaniu płynu był wyciek do otrzewnej. Chyba przy tych 3mm dałabym sobie spokój z operacja. Ale jeśli lekarz uzna za konieczną to nie jest ona taka straszna. Ja czułam się super po.

To świetne wieści. Bardzo dziękuję za odpowiedź.! Przywraca nadzieję. W zeszłą środę dowiedziałam się po raz pierwszy o czymś takim jak „niche”, więc nie mam jeszcze wyrobionej opinii, czy 3mm to dużo czy mało. Lekarz zaprezentował mi to tak, jakby to był koniec świata, a ponieważ pierwszy raz usłyszałam o defekcie blizny, wyszłam z gabinetu na miękkich nogach, przerażona i blada. Kategorycznie zabronił mi zachodzenia w kolejną ciążę. Nie zdawałam sobie sprawy, że blizna może się rozejść. Nikt mi tego nie powiedział przed drugim cc, a przecież było planowe – stan po cięciu! Mam zamiar konsultować swój przypadek jeszcze z innymi lekarzami i teraz będę już merytorycznie przygotowana. Czy mogłabyś mi jeszcze powiedzieć, czy zabieg wykonano w prywatnej klinice, czy publicznym szpitalu i nazwisko lekarza, który go przeprowadził? We Wrocławiu, z tego co się zdążyłam zorientować, raczej zabiegi takie przeprowadzają prywatne kliniki.

To świetne wieści. Bardzo dziękuję za odpowiedź.! Przywraca nadzieję. W zeszłą środę dowiedziałam się po raz pierwszy o czymś takim jak „niche”, więc nie mam jeszcze wyrobionej opinii, czy 3mm to dużo czy mało. Lekarz zaprezentował mi to tak, jakby to był koniec świata, a ponieważ pierwszy raz usłyszałam o defekcie blizny, wyszłam z gabinetu na miękkich nogach, przerażona i blada. Kategorycznie zabronił mi zachodzenia w kolejną ciążę. Nie zdawałam sobie sprawy, że blizna może się rozejść. Nikt mi tego nie powiedział przed drugim cc, a przecież było planowe – stan po cięciu! Mam zamiar konsultować swój przypadek jeszcze z innymi lekarzami i teraz będę już merytorycznie przygotowana. Czy mogłabyś mi jeszcze powiedzieć, czy zabieg wykonano w prywatnej klinice, czy publicznym szpitalu i nazwisko lekarza, który go przeprowadził? We Wrocławiu, z tego co się zdążyłam zorientować, raczej zabiegi takie przeprowadzają prywatne kliniki.
Miałam operacje w Uniwersyteckim Centrum Klinicznym w Gdańsku. Operacje przeprowadzala i kierowała na nie dr Anna Abacjew-Chmyłko . Do Pani dr poszłam prywatnie natomiast sama operacja już w szpitalu na NFZ. Odezwij się jak będziesz miała jeszcze opinie innego lekarza. Na razie strasznie mało jest informacji na ten temat i każda opinia się przyda. Głowa do góry i pozdrawiam

Byłam na kontroli u nowego lekarza. Blizna według niego ma min. 4,4, co jest ponoć dobrym rezultatem. Czekam na rozpuszczenie szwów i kontrola za 3 miesiące. Wtedy ponowna ocena blizny ujawni faktyczne rozmiary niche i zapadnie decyzja o możliwości i sposobie korekty - laparotomia czy histero-laparoskopia. We Wrocławiu dominuje trend otwierania do korekty, dlatego proponują to tylko nielicznym pacjentkom... :(

Byłam na kontroli u nowego lekarza. Blizna według niego ma min. 4,4, co jest ponoć dobrym rezultatem. Czekam na rozpuszczenie szwów i kontrola za 3 miesiące. Wtedy ponowna ocena blizny ujawni faktyczne rozmiary niche i zapadnie decyzja o możliwości i sposobie korekty - laparotomia czy histero-laparoskopia. We Wrocławiu dominuje trend otwierania do korekty, dlatego proponują to tylko nielicznym pacjentkom... :(
Ale 4.4 mm to nie powód do operacji. Ja po 2 naprawach mam 3.9 I ponoć ok. Dzisiaj miałam to potwierdzić ale w ostatniej chwili odwołano wizytę. Jadę za tydzień. Ponoć sama wielkość NICHE nie jest tak istotna jak właśnie pozostała grubość. A 4.4 mm jest wystarczająca do ciąży.

Byłam dzisiaj na kontroli blizny. W najcienszym miejscu ma 3.1 mm . Na karcie mam wpisane pełnowartościowa blizna po cc, brak przeciwwskazań do ciąży.

Byłam dzisiaj na kontroli blizny. W najcienszym miejscu ma 3.1 mm . Na karcie mam wpisane pełnowartościowa blizna po cc, brak przeciwwskazań do ciąży.
GRATULUJĘ. To dobre wieści. Trzymam kciuki za szybkie pojawienie 2 kresek! Ja czekam na kolejną wizytę po rozpuszczeniu szwów i dowiem się, jaka faktycznie jest moja blizna.

reklama
Do góry