reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Brązowe plamienia

rikitiki

Zaciekawiona BB
Witam jak w temacie.
od jakiegoś czasu mam brązowe plamienia przed okresem , mam 35 lat.
Prosiłam lekarza żeby się przyjrzał temu ale mówi , że nie ma co się przejmować..
już kiedyś tak miałam a potem mi samo przeszło. Teraz znowu wróciło. Dodam , że jakiś czas temu przyjmowałam zastrzyki z Wit B12 bo miałam duży niedobór i kojarzę , że po tych zastrzykach mi się zmieniło.
wcześniej okres czysty , punktualny, bez pmsu, bez bóli. A teraz te plamienia, pms , ból podbrzusza, wahania nastroju. Na początku był to jeden dzień przed a teraz już z 3 dni przed miesiączką. Miesiączka raz też przyszła wcześniej o 5 dni , boje się , że coś mi te zastrzyki popsuły.
kolejna miesiączkę powinnam dostać 31.03 a plamienie już dzisiaj dostałam , dodatkowo czuje dyskomfort w środku.
co to może być ? Jakie badania wykonać ?
jedna koleżanka podpowiedziała mi , że ona tak miała przy infekcji.

reklama
U mnie takie plamienie przed okresem oznaczało polip. Miałaś usg?

Wg. mojej gin, brązowe plamienia przed miesiączka zawsze trzeba sprawdzić i one nie są do końca normalne. Może być m.in. polip, nadżerka, początki menopauzy. Niektóre przyczyny są takie, że nic nie trzeba z tym robić, inne wymagają wyleczenia.

Przy plamieniach ja miałam zrobione regularne badanie ginekologiczne, cytologię (dodatkowo poza tymi co się robi regularnie), AMH (rezerwa jajnikowa) i usg a potem histeroskopia żeby usunąć polip.

Wg. mojej gin, brązowe plamienia przed miesiączka zawsze trzeba sprawdzić i one nie są do końca normalne. Może być m.in. polip, nadżerka, początki menopauzy. Niektóre przyczyny są takie, że nic nie trzeba z tym robić, inne wymagają wyleczenia.

Przy plamieniach ja miałam zrobione regularne badanie ginekologiczne, cytologię (dodatkowo poza tymi co się robi regularnie), AMH (rezerwa jajnikowa) i usg a potem histeroskopia żeby usunąć polip.
Miałam w grudniu i było wszystko ok. W grudniu miałam potwierdzona owulację, potem miałam ból jajnika z którego miała być owulka. A od stycznia jak by ręką odjął. Zmiana. :(

Boje się tej menopauzy... Bosz mam nadzieję , że to nie to.

reklama
Jeszcze jest jeden trop , że po zastrzykach krew się zrobiła jakby lepsza (miałam duży niedobór wit B12) i wyszła przez to dominacja estrogenowa.

Do góry