Witam ,drogie mamy pytanie nie dotyczące dzieci, ale może któraś miałam podobnie i coś pomoże .. a więc 3,5 msc po porodzie, i ból kręgosłupa lędźwiowego.. byłam na 3 masażach , zapewniano że powinno być ok , a nie jest .. nawet raz byłam na 'bankach' wszystko pomaga na chwilę. Nigdy nie miałam problemów z bolącym kręgosłupem , w ciąży też nie miałam boli krzyżowych itp. ale jak wróciłam do domu po porodzie bolał mnie kręgosłup , więc wybrałam się na wizytę do dosyć że tak powiem dobrej przychodni , ale chyba trafiłam na że tak powiem osobę 'uczaca sie' , czy którejś z Was drogie mamy dokuczał ból pleców i jakoś sobie z nim poradziliście , ja już nie wiem czy zrobić jakieś prześwietlenie czy jest stan zapalny czy co, bo mam problem żeby nachylić się i zmienić synkowi pieluchę, a jeszcze jest wymagający i chce żeby go ciągle nosić z góry dziękuję za pomoc .
reklama
olka11135
Fanka BB :)
Witam ,drogie mamy pytanie nie dotyczące dzieci, ale może któraś miałam podobnie i coś pomoże .. a więc 3,5 msc po porodzie, i ból kręgosłupa lędźwiowego.. byłam na 3 masażach , zapewniano że powinno być ok , a nie jest .. nawet raz byłam na 'bankach' wszystko pomaga na chwilę. Nigdy nie miałam problemów z bolącym kręgosłupem , w ciąży też nie miałam boli krzyżowych itp. ale jak wróciłam do domu po porodzie bolał mnie kręgosłup , więc wybrałam się na wizytę do dosyć że tak powiem dobrej przychodni , ale chyba trafiłam na że tak powiem osobę 'uczaca sie' , czy którejś z Was drogie mamy dokuczał ból pleców i jakoś sobie z nim poradziliście , ja już nie wiem czy zrobić jakieś prześwietlenie czy jest stan zapalny czy co, bo mam problem żeby nachylić się i zmienić synkowi pieluchę, a jeszcze jest wymagający i chce żeby go ciągle nosić z góry dziękuję za pomoc .
Czy miałaś znieczulenie podawane w kręgosłup?
Cookie_
Moderator
Kluczowe pytanie to czy było znieczulenie. Po CC przez chwilę doskwierał mi kręgosłup, ale to raczej w formie lekkiego dyskomfortu w pierwszych dniach niż późniejszego bólu.
Przy zastosowaniu znieczulenia ponoć kręgosłup może boleć po jakimś czasie, bo to zależy jak anestezjolog się wbił i chyba nawet w powikłaniach bóle kręgosłupa są wymienione.
Ogólnie jakiś czas temu miałam problem z kręgosłupem z powodu zwyrodnienia i nic mi tak nie pomogło jak kilka wizyt u osteopaty. Podszedł holistyczne i skupił się nie tylko na kręgosłupie, ale i innych organach. "Ponaciskał" gdzie trzeba i jestem jak nowonarodzona. Masaż klasyczny zupełnie mi nie pomógł tym bardziej klasyczna rehabilitacja typu prądy czy naświetlania laserem.
Przy zastosowaniu znieczulenia ponoć kręgosłup może boleć po jakimś czasie, bo to zależy jak anestezjolog się wbił i chyba nawet w powikłaniach bóle kręgosłupa są wymienione.
Ogólnie jakiś czas temu miałam problem z kręgosłupem z powodu zwyrodnienia i nic mi tak nie pomogło jak kilka wizyt u osteopaty. Podszedł holistyczne i skupił się nie tylko na kręgosłupie, ale i innych organach. "Ponaciskał" gdzie trzeba i jestem jak nowonarodzona. Masaż klasyczny zupełnie mi nie pomógł tym bardziej klasyczna rehabilitacja typu prądy czy naświetlania laserem.
Jak wyżej - było znieczulenie?Witam ,drogie mamy pytanie nie dotyczące dzieci, ale może któraś miałam podobnie i coś pomoże .. a więc 3,5 msc po porodzie, i ból kręgosłupa lędźwiowego.. byłam na 3 masażach , zapewniano że powinno być ok , a nie jest .. nawet raz byłam na 'bankach' wszystko pomaga na chwilę. Nigdy nie miałam problemów z bolącym kręgosłupem , w ciąży też nie miałam boli krzyżowych itp. ale jak wróciłam do domu po porodzie bolał mnie kręgosłup , więc wybrałam się na wizytę do dosyć że tak powiem dobrej przychodni , ale chyba trafiłam na że tak powiem osobę 'uczaca sie' , czy którejś z Was drogie mamy dokuczał ból pleców i jakoś sobie z nim poradziliście , ja już nie wiem czy zrobić jakieś prześwietlenie czy jest stan zapalny czy co, bo mam problem żeby nachylić się i zmienić synkowi pieluchę, a jeszcze jest wymagający i chce żeby go ciągle nosić z góry dziękuję za pomoc .
Polecam udać się do dobrego urofizjoterapeuty ginekologicznego, bo może przyczyna leżeć w obszarze, nad którym osoby te pracują.
Cookie_
Moderator
To polecam wizytę u urofizjoterapeuty niezależnie od osteopaty. Dolegliwości z obszaru organów wewnętrznych mogą promieniować na odcinek lędźwiowy i mylnie można interpretować że ból dotyczy kręgosłupa.Nie rodziłam cc, nie miałam znieczulenia w kręgosłup. Tak chyba rozważe wizytę u osteopaty, bo nic innego mi nie pozostaje
Tak jak wyżej pisze @Cookie_ . Osteopata też jak najbardziej, ale urofizjo też. Zwłaszcza po porodzie warto odwiedzić urofizjo, nawet jak nie ma blizny np po cc. Może jest po nacinaniu (mam nadzieję, że nie), a poza tym urofizjo to specjalista obowiązkowy przed ciążą, w trakcie i po porodzie.Nie rodziłam cc, nie miałam znieczulenia w kręgosłup. Tak chyba rozważe wizytę u osteopaty, bo nic innego mi nie pozostaje
Rachelita
Fanka BB :)
Specjaliści specjalistami ale czy zachowujesz zasady prawidłowego schylania się oraz dźwigania? Czy łóżeczko, przewijak i inne sprzęty masz dopasowane do swojego wzrostu? Specjaliści owszem pomogą ale jeśli nie zachowasz higieny pracy kręgosłupa (nie wiem jak to inaczej ujać) to problem będzie powracał
Cookie_
Moderator
Opowiem jak było u mnie, choć nie związane z bólem po porodzie. Tułałam się od lekarza do lekarza z niewyobrażalnym bólem żeber i brzucha. Każdy oddech czy ruch powodował ból a urazu nie miałam. Pierwotnie stwierdzono neuralgię i dano leki przeciwzapalne które nie pomogły. Później USG i morfologia wykluczały pokoleji problemy z organami wewnętrznymi a ja nadal cierpialam. RTG płuc i kręgosłupa nic nie wykazywało prócz zwyrodnienia. Ostatecznie dopiero rezonans wykazał m.in.ewidentne złamanie w odcinku piersiowym. Późniejszy specjalista który się mną zajał powiedział mi, że tak właśnie promieniują bóle w obrębie jamy brzusznej. Nigdy nie są oczywiste mogą być błędnie diagnozowane.
reklama
Ja miałam po każdej ciąży bóle pleców przez ok. 6 m-cy.
Generalnie zaraz o porodzie bardzo szybko zmienia się "środek ciężkości" ciała. Być może stąd te bóle. Sama ciąża osłabia mięśnie brzucha, przez co kręgosłup nie ma oparcia od przodu. Potrzeba czasu by wszystko wróciło do równowagi.
Jeśli bardzo Cię boli, to bym odwiedziła fizjoterapeutę.
Generalnie zaraz o porodzie bardzo szybko zmienia się "środek ciężkości" ciała. Być może stąd te bóle. Sama ciąża osłabia mięśnie brzucha, przez co kręgosłup nie ma oparcia od przodu. Potrzeba czasu by wszystko wróciło do równowagi.
Jeśli bardzo Cię boli, to bym odwiedziła fizjoterapeutę.
Podziel się: