Ja tak miałam, zaczęło się jeszcze przed 20 tc i nie skracało mi to szyjki jak miałam gorszy dzień i tych twardnień faktycznie było sporo i były też często, to robiłam sobie dzień lenia i więcej odpoczywałam. No i oczywiście magnez, dużo magnezu. Myślę, że nie musisz się stresować, tylko się oszczędzaj.Hej dziewczyny zaczynam się zastanawiać czy panikuje...jestem w 22 tygodniu. Szyjka od kilku tygodni trzyma się 3 cm w badaniu USG. Ale od kilku tygodni męczy mnie też twardnienie brzucha, jest dzień że jest ono co chwilę i puszcza. A jest dzień lżejszy, że zdarzy się kilka razy. Któraś z was miała tak od wczesnego etapu? Mam wrażenie że moja pani doktor to bagatelizuje, każe brać magnez i tyle. Luteinę mam od początku ciąży. Myślicie, żeby skonsultować to jeszcze z kimś? Jest coś jeszcze żeby wyciszyć te twardnienia?
reklama
Też tak miałam mniej więcej od tego tyg co Ty. Nie brałam nic, niedawno dopiero zaczęłam magne b6, ale różnicy w występowaniu tych skurczy nie zauważyłam. U mnie nasilają się, kiedy zjem coś, co powoduje wzdęcia lub gdy mam pełen pęcherz. Przechodzi samo. Tak jak wyżej napisano, odpoczywaj jeśli te skurcze są częstsze, a powinno być dobrze. Jeśli masz możliwość to konsultacja nie zaszkodzi, choćby dla własnego spokoju.Hej dziewczyny zaczynam się zastanawiać czy panikuje...jestem w 22 tygodniu. Szyjka od kilku tygodni trzyma się 3 cm w badaniu USG. Ale od kilku tygodni męczy mnie też twardnienie brzucha, jest dzień że jest ono co chwilę i puszcza. A jest dzień lżejszy, że zdarzy się kilka razy. Któraś z was miała tak od wczesnego etapu? Mam wrażenie że moja pani doktor to bagatelizuje, każe brać magnez i tyle. Luteinę mam od początku ciąży. Myślicie, żeby skonsultować to jeszcze z kimś? Jest coś jeszcze żeby wyciszyć te twardnienia?
Katarzyna21st
Fanka BB :)
Ja ostatnio byłam na echo serca i wyszło przy okazji ,że mam wody płodowe na górnej granicy normy i te twardnienia tak mi powiedział lekarz, że mogą być od trochę zwiększonej ilości wód płodowych.Narazie kazał brać nospe i więcej leżeć , a niedługo mam wizytę to sprawdzi co i jak z szyjką.2 tyg. Temu była w porządku.Aktualnie jestem w W 24tc.chyba,żeby się coś działo mogę podjechać na IP na kontrol.oby te.twardnienia nie wpływały na szyjkę.
Dzięki dziewczyny
Kurcze te twardnienia to mnie wykończą odpoczywam dużo, jem ten magnez ale nie widzę, żeby było lepiej. Dopóki szyjka się nie skraca to lekarz to olewa Abtu dopiero 22tydzien
Dzięki, bo mnie pocieszyłyście, że nie zawsze to oznacza problemy.
Mono88 po każdym siku tak mam, tzn ze wtedy mi też brzuch twardnieje.
Kurcze te twardnienia to mnie wykończą odpoczywam dużo, jem ten magnez ale nie widzę, żeby było lepiej. Dopóki szyjka się nie skraca to lekarz to olewa Abtu dopiero 22tydzien
Eliza2020
Ile trwalo kontrolne KTG i bylo to na Karowej?Wczoraj mialam wizyte u gina i nie spodobala mu sie niska waga dzidzi, powiedzial ze da mi skierowanie do szpitala by mi tam zrobili ktg i usg i sprawdzili jeszcze no to pojechalam. Ktg bardzo ladne, przeplywy tez, waga wyszla sporo wyzsza niz na tym usg co zaniepokilo mojego dr (troche ponad 2300, wczoraj 35+1, na tym gorszym bylo 2100) pani dr mowi ze mniejsza dzidzia ale waga nornalna, jeszcze dziewczynka to sa mniejsze ogolnie. Ale ze mam w pon jeszcze przyjechac na usg kontrolne na jakims super sprzęcie zrobi ekspert od hipotrofii i juz bedzie jasnosc, tyle zebym naszykowala sie na conajmnirj 7h czekania (bardzo oblegany szpital, zawsze tlumy rodzacych-ale zeby az tak??) Ja mowie ze ok tylko ja z moja szyjka i tyle siedziec to chyba nie bardzo powinnam. A ona mi ze jak mam pessar to wgl nie ma wskazan do lezenia i ze nawet bez pessara oni w szpitalu nie zalecaja lezenia tylko oszczedny tryb zycia. Tylko w przypadku rozwarcia i jesli uwypukla sie pecherz plodowy (czy jsk to sie tam nazywa). Takze no i badz tu madry z tym lezeniem- moj lekarz tez tak mi mowil, w szpitalu gdzie zalozyli mi pessar (Karowa w Warszawie-chyba wgl najlepszy wsrod polozniczych) tez mowili tak samo zeby czasami polegiwac. I wczoraj w tym gdzie zamierzam rodzic (Zelazna, Sw. Zofii-rowniez jeden z najlepszych w Warszawie) tez. To ja juz nie wiem jak jest w koncu z tym lezeniem. Bo mowia ze to lezenie jest wrecz szkodliwe. Ja oczywiście do 37 tyg bede sie starac sporo lezec choc i tak duzo chodze w domu, jakos nie umiem tak lezec.
Zaliczylam w ciazy i Karowa i Zelazna :-) z pol h trwa takie ktgIle trwalo kontrolne KTG i bylo to na Karowej?
Natalia _87
Początkująca w BB
Po konsultacji z moją Panią Doktor czekałam aż się sytuacja wyklaruje tek więc w dalszym ciągu jestem w dwupaku w domu. Bardzo bym chciała wytrzymać do poniedziałku, oficjalnie wtedy będzie ukończony 34 TC więc ostro zapieram się nogami i rękami przed porodemNo to już sama nie wiem…. Na pewno skontaktowałabym się ze swoim lekarzem.
PaulinaMalina91
mi czasami twardnieje brzuch przez ruchy dziecka po prostu młoda jest bardzo aktywnym dzieckiem i za bardzo pobudza moja macice, która na te harce reaguje skurczem ale z szyjka wszystko oki biorę magnez i luteinę i jest trochę lepiejDzięki dziewczyny
reklama
PaulinaMalina91
2 x 1 tabletka 100A jaka dawkę luteiny masz?
Podziel się: