reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ból i twardnienie brzucha, skracanie się szyjki macicy, skurcze

Do dziewczyn, które maja pessar bądź miały. Czy przy pesarze jest możliwość, żeby dziecko zeszło za nisko - w kanał rodny. Chodzi mi o sytuacje, kiedy za wcześnie się to dzieje. Czy pessar ma temu zapobiegać?
I jak wam lekarze mierzą szyjkę? Bo mi lekarz powiedział, ze od momentu założenia pessara szyjki się nie mierzy, wiec skąd wiadomo, ze po założeniu szyjka się skróciła?

reklama
Do dziewczyn, które maja pessar bądź miały. Czy przy pesarze jest możliwość, żeby dziecko zeszło za nisko - w kanał rodny. Chodzi mi o sytuacje, kiedy za wcześnie się to dzieje. Czy pessar ma temu zapobiegać?
I jak wam lekarze mierzą szyjkę? Bo mi lekarz powiedział, ze od momentu założenia pessara szyjki się nie mierzy, wiec skąd wiadomo, ze po założeniu szyjka się skróciła?
Nie mierzy się szyjki tylko sprawdza czy pessar trzyma :)

Wiem ze lekarz nie bada szyjki dopochwowo ale ma możliwość zbadania szyjki przez USG brzuszne ☺ co prawda może to być troszkę inny wymiar niż dopochwowo ale tak przynajmniej widać cokolwiek ☺

Na pierwsze pytanie Ci nie odpowiem, ponieważ nie znam na nie odpowiedzi. Wiem, że pessar ma odciążyć szyjkę ale jak się zacznie poród to go nie powstrzyma, po prostu się zsunie, więc wydaje mi się, że jest możliwe aby dziecko zeszło nisko.
Jeśli chodzi o mierzenie szyjki to na początku lekarz mi tylko na fotelu sprawdził czy pessar trzyma i czy szyjka ładnie na nim obrzękła. Teraz już tego nie robi, jak to sam powiedział nie chce się już tam dotykać aby nic nie naruszyć (jest bardziej ostrożny też ze względu na moją cukrzycę ciążową). Pessar sprawdza mi USG przez brzuch, patrzy czy trzyma i mierzy orientacyjną długość. Chociaż z pessarem to już ta długość nie jest tak istotna, najważniejsze aby on był na swoim miejscu.

Na pierwsze pytanie Ci nie odpowiem, ponieważ nie znam na nie odpowiedzi. Wiem, że pessar ma odciążyć szyjkę ale jak się zacznie poród to go nie powstrzyma, po prostu się zsunie, więc wydaje mi się, że jest możliwe aby dziecko zeszło nisko.
Jeśli chodzi o mierzenie szyjki to na początku lekarz mi tylko na fotelu sprawdził czy pessar trzyma i czy szyjka ładnie na nim obrzękła. Teraz już tego nie robi, jak to sam powiedział nie chce się już tam dotykać aby nic nie naruszyć (jest bardziej ostrożny też ze względu na moją cukrzycę ciążową). Pessar sprawdza mi USG przez brzuch, patrzy czy trzyma i mierzy orientacyjną długość. Chociaż z pessarem to już ta długość nie jest tak istotna, najważniejsze aby on był na swoim miejscu.

Mam pessar - pierwszy raz, ponad 2 tygodnie. W pierwszej ciąży dziecko zeszło do kanału rodnego już w 28 tc i był nawet problem aby zmierzyć obwód główki z tego powodu.
Ruchu czuje dosyć nisko i się boje czy historia się nie powtarza :(

Mam pessar - pierwszy raz, ponad 2 tygodnie. W pierwszej ciąży dziecko zeszło do kanału rodnego już w 28 tc i był nawet problem aby zmierzyć obwód główki z tego powodu.
Ruchu czuje dosyć nisko i się boje czy historia się nie powtarza :(
Jeśli masz wątpliwości i się boisz, to może skonsultuj się z lekarzem?

Jeśli masz wątpliwości i się boisz, to może skonsultuj się z lekarzem?
Wizytę mam w czwartek wiec poczekam zapewne. W zeszłym tygodniu byłam na IP bo bałam się, ze mi pessar spadł, okazało się ze jest ok, lekarka zrobiła usg i nic nie mówiła aby dziecko było w kanale. Może to tylko moje złe przeżycia i doświadczenia tak rzutują na mnie teraz :( ciężko podejść do tego wszystkiego na luzie po kiepskich doświadczeniach z poprzedniej ciąży :(

Wizytę mam w czwartek wiec poczekam zapewne. W zeszłym tygodniu byłam na IP bo bałam się, ze mi pessar spadł, okazało się ze jest ok, lekarka zrobiła usg i nic nie mówiła aby dziecko było w kanale. Może to tylko moje złe przeżycia i doświadczenia tak rzutują na mnie teraz :( ciężko podejść do tego wszystkiego na luzie po kiepskich doświadczeniach z poprzedniej ciąży :(
Rozumiem i nie dziwię się, że się martwisz. Miejmy nadzieję, że szybko Ci zleci do tego czwartku, póki co nie zamartwiaj się na zapas.
U mnie pierwsza ciąża i też panikuję jak mnie coś zaboli, jak śluzu jest więcej, itp., ale trzeba myśleć choć troszkę pozytywnie. Damy radę 🙂

Mnie lekarka mierzyła dowcipnie szyjkę przy pessarze.
Przy ostatnich badaniach prenatalnych lekarka powiedziała że nie zobaczymy buzi bo dziecko jest za nisko. Ale nie wspomniała że jest w kanale a pessar miałam.

reklama
Chyba dopiero dziś poczułam co znaczą skurcze, we wtorek 32tydz w poniedziałek wizyta
Mam nadzieję ze po no spie przejdą i nie wroca :)
Tylko czy to bol jak na okres? Szczypanie w krzyżu?
Bo niewiem czy to skurcze czy jelita i czy to te skurcze przepowiadające

Do góry