reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ból i twardnienie brzucha, skracanie się szyjki macicy, skurcze

Myślałam, żeby zamówić ze dwa, ale trochę się cykam, że nie trafię z rozmiarem i takie tam 😅
Ja zamówiłam jakieś najzwyklejsze (jeden chyba nawet z canpola) za śmieszne pieniądze. W trzeciej dobie po porodzie dostałam taki nawał i cycki o jakich zawsze marzyłam🙈 A stanik prawie że za mały 😅 więc myślę że na początek możesz zamówić zwykły bawełniany i jeden rozmiar większy w razie co ;) a po 2-3tyg jak w miarę laktacja się unormuje to jakiś lepszy ;)

reklama
No to super. 36 tydzień to już jest extra wynik😀🤞🙃
Jak bylam w 22 tygodniu to w życiu nie myślałam że tyle wytrzymam. Nie wiem jak mi się to udało. Tyle razy co miałam doła i myślałam że więcej nie dam rady. My kobiety jesteśmy takie silne, serio.
Wierzę, że każda z nas da radę, będzie ciężko ale damy radę bo wszystko dla naszych dzidziusiów ☺

Jako "madka" karmiącą 3 lata pierwsze dziecko😉 czuje się wywołana do tematu staników do karmienia - nie wyobrażam sobie nawet że mogłabym ich nie mieć przez te 3 lata. Zaczynałam od dwóch bawełnianych, takich zwykłych, po paru tygodniach przestawiłam się na usztywniane firmy Alles (nie chce tu robić reklamy firmie ale podaje ją jako hasło od którego warto zacząć szukać). Polecam dobrać rozmiar w sklepie tak miesiąc, dwa miesiące po porodzie i potem poszukać w necie bo różnice 4 lata temu były znaczące. I te usztywniane towarzyszyły mi już do końca - korbole trzymane w górze, w ładnym kształcie tak jak w zwykłym staniku🙂

Z takich zwykłych bawełnianych dla mnie ważne było aby po rozpięciu na bubisiu zostawał taki trójkąt, ja karmiłam na leżąco po nacięciu krocza ( potem też na leżąco gdy tylko miałam gdzie się położyć 😋) i wtedy ten trójkąt trzymał bubisia z którego nie karmiłam w górze - potem w usztywnianym ten górny bubiś był trzymany przez fiszbin. Np. nie sprawdziły się u mnie bawełniane z Lidla bo one nie miały trójkąta i wkurzało mnie ze ten górny wypada z nieusztywnianego i pozbawionego trójkąta stanika.

Jeśli zaś chodzi o koszule do karmienia to polecam takie, które nie mają dwóch rzędów guzików czy jednego rzędu guzików. U mnie się najlepiej sprawdzały takie dwuwarstwowe, w których aby nakarmić dziecko wystawiasz tylko sutek i główka dziecka Ci zasłania wszystko co wystaje spod ubrania a nie odsłaniasz całego bubisia. Takie też kupowałam bluzki i sukienki.
Podsumowując - jeśli zamierzacie karmić co najmniej kilka miesięcy to stanik jest absolutnie konieczny. Rozmiar usztywnianego warto dobrać kilka tygodni po porodzie gdy proces laktacji się już ustabilizuje.
Bubiś jaków słodkie określenie. Podejrzewam że któreś z Twoich dzieciaczków tak go nazwało ☺
U mnie córa do tej pory mówi TITU, TITUŚ ☺

Bubiś jaków słodkie określenie. Podejrzewam że któreś z Twoich dzieciaczków tak go nazwało ☺
U mnie córa do tej pory mówi TITU, TITUŚ ☺
Określenie wymyśliłam ja bazując na języku angielskim bo jakoś mi nie leżały cycusie, cyce, cycuszki i od początku go używałam, szybko się przyjęło bo młody jak miał pół roku to gdy był głodny mówił "bubububu"🙂

A po jedzeniu unosiłam małego do góry "na bekusia" bo mi z kolei nie grało określenie "żeby się odbiło" 😉 także u mnie to taka radosna twórczość

Jak możesz to podeślij linka do tego sprawdzonego dostawcy na aliexpress - moje doświadczenia z aliexpress są słabe a chętnie oblukam🙂 zawsze to lepiej z polecenia

Jak bylam w 22 tygodniu to w życiu nie myślałam że tyle wytrzymam. Nie wiem jak mi się to udało. Tyle razy co miałam doła i myślałam że więcej nie dam rady. My kobiety jesteśmy takie silne, serio.
Wierzę, że każda z nas da radę, będzie ciężko ale damy radę bo wszystko dla naszych dzidziusiów ☺
Miałam dokładnie tak samo i myślę, że większość tu dziewczyn tak ma lub miało🥰😆

Powiem Ci, że teraz dopiero czas zaczyna mi naprawdę wolno płynąć 🙈 Leżę w tym łóżku i momentami dostaję fizia 😂
No właśnie nie, muszę się rozejrzeć dopiero 🙈😂 Ale chyba będzie to koszula do karmienia albo stanik 😅
Tak w ogóle, co sądzicie o biustonoszach do karmienia? Przydaje się czy zwykły lepszy?
Wiesz co ja mam jeden jeszcze z czasów karmienia synka a że nie karmiłam go zbyt długo to nie przydał mi się wcale, to zależy ogólnie spoko jeśli będziesz karmic piersia napewno wygodniejszy niż zwykły, może zaopatrz się w jeden/dwa a potem zobaczysz jak się rozwinie sytuacja jeśli będziesz karmic to taki must have jak dla mnie , ja np po domu chodzę bez stanika 🙉 bo mi wygodniej a na wyjazdy bede dokupować :)

reklama
Mnie tak z miesiąc czop odchodził ... Jak zobaczyłam ta galaretkę to się ucieszyłam że już mi odszedł ale to niestety była kropla w morzu a nie był podbarwiony krwią tylko taka właśnie mleczna, przezroczysta galaretka.
Póki co na szczęście niby nie wody a odchodzi czop powoli. Ale póki nie ma krwi to mam się nie martwić [emoji5]

Do góry