reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ból i twardnienie brzucha, skracanie się szyjki macicy, skurcze

Melduję się po dzisiejszym USG III trymestru (dziś 29+2 tc) :) Dzieciątko super się rozwija, waży już 1,5 kg, pessar pięknie trzyma i szyjka w USG (przez brzuch) ma jakieś 26 mm więc bez zmian a może nawet na plus, a dodam, że w tym tygodniu miałam sporo do zrobienia i nie mogłam się tak oszczędzać jak dotychczas :) Ulga i szczęście, wreszcie mogę zacząć kompletować wyprawkę :)
Najważniejsze, że krążek trzyma i że dzidzia rozwija się dobrze 🙂 Ciekawe ile moja mała waży, dowiem się dopiero pod koniec miesiąca 🙈 Ale myślę, że też ponad kg 🥰

reklama
A ja coś mam większy problem z twardnieniem brzucha dziś. W nocy się ocknęłam i poczułam, że jest mega twardy. Kilka razy, tzn. w ciągu dnia powtórzyły mi się dziś te twardnienia na leżąco nawet. Nie wspominam oczywiście o wstawaniu, za każdym razem się napina.
Jak odróżnić prawdziwy skurcz od zwykłego napinania/twardnienia brzucha?
Do dziś się zastanawiam w sumie. Miałam kilka sytuacji, gdzie aż mnie zginało delikatnie na stojąco. Nie mogę panikować...

Ja też nie wiem, jak wygląda skurcz, jak napinanie a jak twardnienie 🤔🤷 dlatego się boję, że nie rozpoznam porodu :p czy jak brzuch mi się podnosi do góry to jest skurcz? 🤪😒🤦 Koleżanki mówią, że skurcz to ból jak na miesiączkę. Ale mnie nigdy nic nie bolało...

Suuuupeeerrr, u nas 28+2 ważyła 1400 :)
Więc podobnie :)))
Z taką szyjka wytrzymasz! :)
U mnie cala wyprawka zrobiona 🙉🙉🙉🙉🙉🙉🙉 i nie mam co już robić 😂😂😂 fajnie że zaczynasz będziesz mieć teraz duzo radości i zajęcia :)))

Rosną nam dziewczyny 😍 Ja nie mam nawet jednej rzeczy dla młodej, także zapowiadają się duże zakupy, znów zakumpluję się z kurierem tak jak to było z pierworodnym, bo praktycznie 90% kupione online 😄

Takie meldunki to ja rozumiem😍 dobrze, że pessar trzyma, dobrze że udało się go dobrać bo to Tobie wypadał nie?
Oezu.... Nie pamiętam ale to chyba Ty miałaś problem z dobraniem rozmiaru i dwa razy Ci wypadł... myli mi się już wszystko...

🥰
Taaaak, to ja jestem tym ewenementem 😄 Lekarz jak mnie widzi w gabinecie to pierwsze co mówi to „Jest?!” 😂 Liczę, że już zostanie ze mną do bezpiecznego terminu 😊

Ja też nie wiem, jak wygląda skurcz, jak napinanie a jak twardnienie 🤔🤷 dlatego się boję, że nie rozpoznam porodu :p czy jak brzuch mi się podnosi do góry to jest skurcz? 🤪😒🤦 Koleżanki mówią, że skurcz to ból jak na miesiączkę. Ale mnie nigdy nic nie bolało...
Mnie nonstop coś kłuje, itp., ale też nie mam pojęcia jak wygląda skurcz, a ostatnio wyleciało mi z głowy na wizycie u lekarza, żeby zapytać 😑 Skleroza nie boli...
Ja generalnie twardnień nawet nie czuję, tzn. przeważnie, zdarza się, tak jak dziś, że czułam, że brakuje mi skóry, że cała się ściąga tak jakby do środka i ciągnął mnie troszkę ten brzuszek.

Mnie nonstop coś kłuje, itp., ale też nie mam pojęcia jak wygląda skurcz, a ostatnio wyleciało mi z głowy na wizycie u lekarza, żeby zapytać 😑 Skleroza nie boli...
Ja generalnie twardnień nawet nie czuję, tzn. przeważnie, zdarza się, tak jak dziś, że czułam, że brakuje mi skóry, że cała się ściąga tak jakby do środka i ciągnął mnie troszkę ten brzuszek.
Powiem Ci ze tez niewiedzialam co to skurcz poki go nie dostałam :) zdarzyło mi się raz, teraz umiem rozróżniać twardnienie brzucha od jelit, od pęcherza od ruchów i skurcz :) skurcz u mnie wyglądał jak jakas fala naprężenia po całości brzucha ale jestem pewna że to było to, np mnie od 4 dni ciągle coś kuje potem przechodzi, ciagla wiezadla przechodzą uznaje to za normalne bo nawet pytałam gina a mam np cały dzień dzis boleści w dole brzucha i wiem że to przez to że nie bylam kilka dni w wc to też się nimi nie martwie :) myślę że jeśli dostaniesz skurczu to będziesz wiedzieć :)
Ja jestem po jednym porodzie a za cholere nie pamiętam jak wygląda skurcz bo ja nawet porodu nie pamiętam byłam w innym świecie wcale nie za przyjemnym :p

Rosną nam dziewczyny 😍 Ja nie mam nawet jednej rzeczy dla młodej, także zapowiadają się duże zakupy, znów zakumpluję się z kurierem tak jak to było z pierworodnym, bo praktycznie 90% kupione online 😄

🥰
Taaaak, to ja jestem tym ewenementem 😄 Lekarz jak mnie widzi w gabinecie to pierwsze co mówi to „Jest?!” 😂 Liczę, że już zostanie ze mną do bezpiecznego terminu 😊
No to ekstra, szykują Ci się intensywne dni w lozku na stronach z wyprawkami 😍 szybko zleca przez to te dni a każdy dzień w którym przyjdzie kurier będzie pozytywny bo te zakupy tak cieszą 😍😍😍😍

No to ekstra, szykują Ci się intensywne dni w lozku na stronach z wyprawkami 😍 szybko zleca przez to te dni a każdy dzień w którym przyjdzie kurier będzie pozytywny bo te zakupy tak cieszą 😍😍😍😍
I mnie również, bo też dopiero się zabiorę za to wszystko. Aż nie wiem od czego zacząć, jest tyle tego, tyle pięknych ciuszków chociażby... 😍
Chyba najlepiej zacząć właśnie od ciuszków i kosmetyków?

I mnie również, bo też dopiero się zabiorę za to wszystko. Aż nie wiem od czego zacząć, jest tyle tego, tyle pięknych ciuszków chociażby... 😍
Chyba najlepiej zacząć właśnie od ciuszków i kosmetyków?
Wiesz co ja zaczelam kupowac tak naprawdę ciuszki juz moze w 3 miesiącu ciąży :) tak po troszku ale tak na rozmiary do 74 jak coś mi się trafilo to raz dwa razy w miesiącu, teraz niedawno kupiłam pościel, rożek, kosmetyki, ręczniki i wszystkie przybory które są potrzebne :) na koniec zostawiłam do kupienia jeszcze materac do łóżeczka i apteka - jakies w razie czego przeciwgorączkowe
Najlepiej ściągnąć sobie listę co potrzeba bo niby pierdoly a tego tak się zbiera! :)
Ale dodam że łóżeczka, wózek i fotelik juz mam po synku:)

Jak dla mnie skurcz narasta nawet w takich mikro sekundach tak jakby podświadomie wiesz że za chwilę będzie... i Cię łapie dosłownie skurcz. Nie wiem czy jak na miesiączkę ja pamiętam to jak takie mega szczypanie? W szyjce. Nie pamietam czy przy tym brzuch twardniał bo się wtedy nie macalam haha. O i to taki skurcz nie tyle samego brzucha to wszystkiego na dole jakby odcinek lędźwiowy z miednicą i podbrzuszem takie też pieczenie jednocześnie.

A jak twardniał mi brzuch bez skurczy to było to nieregularne, nie narastało nie piekło. Poprostu taki dyskomfort.

Tak to pamiętam ale każda kobieta ma chyba inaczej bo mnie to miesiączki w ogóle nie przypomina haha.

reklama
Wiesz co ja zaczelam kupowac tak naprawdę ciuszki juz moze w 3 miesiącu ciąży :) tak po troszku ale tak na rozmiary do 74 jak coś mi się trafilo to raz dwa razy w miesiącu, teraz niedawno kupiłam pościel, rożek, kosmetyki, ręczniki i wszystkie przybory które są potrzebne :) na koniec zostawiłam do kupienia jeszcze materac do łóżeczka i apteka - jakies w razie czego przeciwgorączkowe
Najlepiej ściągnąć sobie listę co potrzeba bo niby pierdoly a tego tak się zbiera! :)
Ale dodam że łóżeczka, wózek i fotelik juz mam po synku:)
Ja fotelik, wózek, niektóre uniwersalne ciuszki będę miała po szwagierce. Tylko ona ma chłopczyka, ale to się da, bo wszystko w neutralnych kolorach, a ja przełamię to różem 😁 Mam kilka ciuszków, ale co to jest w porównaniu do tego, ile rzeczywiście trzeba kupić 😁 Na pewno będę miała dylematy, bo naprawdę, cuda są dla takich maluszków 😍

Do góry