reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ból i twardnienie brzucha, skracanie się szyjki macicy, skurcze

Dziewczyny a ja mam trochę pytanie off topic. Co to jest tępy ból? Ciągle mnie to zastanawia. Ogólnie kiepska jestem w opisywaniu bólu, ale jeszcze "rwący", "kłujący" itp. to rozumiem, ale co to ten tępy???🤔🤔🤔

reklama
Dziewczyny a ja mam trochę pytanie off topic. Co to jest tępy ból? Ciągle mnie to zastanawia. Ogólnie kiepska jestem w opisywaniu bólu, ale jeszcze "rwący", "kłujący" itp. to rozumiem, ale co to ten tępy???🤔🤔🤔

Dla mnie tępy ból to przeciwieństwo ostrego, kłującego, czyli bardziej taki rozległy, nieumiejscowiony punktowo tylko na większej powierzchni. Bóle menstruacyjne albo ogólne głowy są w moim odczuciu tępe, ale to już wiadomo zależy kto jak odczuwa. To tylko moja definicja a czy lekarzom chodzi o to samo to nie wiem :p

Ostatnia edycja:
Bodajże luteina dopochwowa lepiej jest wchłaniana🤔 Ale czy aż tak by wpływa na twardnienia to nie wiem..może świadomość płata figle, nerwy i stąd te twardnienia 😅
Mnie też wszystko bolało od leżenia, a starałam się dużo leżeć z poduszką pod tylkiem. Z czasem zauważyłam, że brzuch mi się stawia od..lezenia, wiec co jakiś czas musiałam się po prostu podkręcić po domu.
Mi tez nieraz brzuch sie stawial od leżenia a przy chodzeniu pomagało :)) ale to spacerek po kuchni i do łóżka hehe

Hej, ja brałam nie codziennie, ale tak od 20 tygodnia tak co drugi dzień, nospe max, czasem jechały po 3 tabletki na dobę. Jeśli chodzi o szyjkę, to u mnie nospa nie miała żadnego wpływu negatywnego), miałam szew. Mój ginekolog mówił, ze nospy używa się do rozluźniania szyjki macicy, jak wywołują poród, ale jak jest szew lub pessar, to nospa szwu lub pessaru nie pokona, a dobrze działa na skurcze macicy. A jeśli chodzi o wpływ na napięcie mięśniowe u dziecka, to corka ma 4 miesiące i zdrowa jak ryba, zero problemów z napięciem, a mam koleżankę fizjoterapeutke dziecięca wiec info potwierdzone przez specjalistę.
Czytalam ze no spa rozluźnia szyjke ale cos po 36 tyg, wcześniej nie powoduje takich konsekwencji :)

Podobno szyjka może polecieć w kilka godzin nawet jeśli była długa i zamknięta 🤷‍♀️niby bardzo dużo porodów przedwczesnych jest u kobiet, u których nie stwierdzono problemów z szyjką.. jest to dziadostwo nieprzewidywalne. Ale oczywiście zgadzam się z tym, że lekarz powinien ją zbadać także przez usg.
A te kobiety ktore maja problemy z szyjka później muszą skakac, sprzatac zeby urodzić 😁 potwierdzone w 1 ciąży 😁

A te kobiety ktore maja problemy z szyjka później muszą skakac, sprzatac zeby urodzić 😁 potwierdzone w 1 ciąży 😁
Dokładnie 😅
Mi lekarka mówiła, że my które mamy stwierdzone problemy z szyjką teoretycznie jesteśmy w lepszej sytuacji bo jesteśmy pod kontrolą, zabezpieczone lekami (lub też szwem, krążkiem) i jesteśmy bardziej czujne i szybciej reagujemy jak coś się dzieje 😅 Nie wiem czy mówiła szczerze, czy kłamała, żeby mnie trochę uspokoić ale podzialało😅

Dokładnie 😅
Mi lekarka mówiła, że my które mamy stwierdzone problemy z szyjką teoretycznie jesteśmy w lepszej sytuacji bo jesteśmy pod kontrolą, zabezpieczone lekami (lub też szwem, krążkiem) i jesteśmy bardziej czujne i szybciej reagujemy jak coś się dzieje 😅 Nie wiem czy mówiła szczerze, czy kłamała, żeby mnie trochę uspokoić ale podzialało😅
Teraz to i Ty mnie uspokoiłaś heheh, ale ja mając w 31 tyg rozwarcie i skrócona szyjke mialam w 41 tyg wywolany poród i wręcz na sile dziecko trzeba było wygonić z brzucha 😂
Oby bylo i tym razem tak! :)
Mysle ze w dużej części ma rację, oszczędzamy sie chociażby, gdyby mi lekarz nie powiedział o szyjce to bym pewnie dawno jej nie miała bo szalabym w domu ze sprzątaniem i prasowaniem! :)

reklama
Do góry