reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ból i twardnienie brzucha, skracanie się szyjki macicy, skurcze

Nikt nie odpowie na to pytanie. Mnie psychika nie pozwala na chodzenie. Tzn po domu coś zrobię, zetre blat, zjem śniadanie ale głównie leżę. W poprzedniej tylko leżałam na lewym boku w tej troszkę odwazniej bo mam dziecko ale bez szału. Podejrzewam że jak będę w wyższej ciąży to już w ogóle nie będę nic robić ale zobaczymy.

Zauważyłam też że w tej ciąży mniej boli mnie brzuch i podejrzewam że to przez moje dodatkowe kg. Teraz waże ok 10 kg więcej niż w poprzednich. Także tego czuję się jak kloc ale plusem są mniejsze bolesci :)

Z tymi orgazmami to ciężka sprawa bo one same przychodza przez sen haha.

I ja przeżyłam koronę w 8tc i to naprawdę strasznie. Do tej pory mam zawalone zatoki :/
Kurde ja też mam problem z orgazmami na śnie 🙈 tu nie wolno a tu takie jaja 🙈 w życiu tak nie miałam. Wkurza mnie, że nie umiem nad tym zapanować

reklama
Hej!
Czy ktoś brał nospe nieprzerwanie przez większość ciąży? Czy wywołało to jakieś niepożądane efekty?
Jaki stosunek do tego maja wasi lekarze?

W którym tygodniu ciąży zbadano wam po raz pierwszy szyjkę ile ma mm? Ja byłam ostatnio w 17 tygodniu i zbadano mnie tylko "ginekologicznie" czyli palcami, lekarz stwierdził, że wsyztsko jest ok jednak bardzo się boje bo naczytałam się o tej skracajacej się szyjce. Praktycznie od początku ciąży jestem na lekach, a od 8 tygodnia biorę 2x luteina 100mg, acard 150mg, ze względu na poprzednie poronienie w 15+4 tygodniu. Teraz dodatkowo od początku ciąży brałam 1x magne B6 a teraz biorę od 2 tygodni po 2 tabletki dziennie, bo się boje.. bardzo dużo leżę ale mam też prace siedząca i czasami muszę siedzieć np 4 godziny w ciągu dnia plus wstawanie oczywiście zrobić obiad, do łazienki itp, kiedy tylko mogę to leżę ale ciągle się boje czy wsyztsko jest dobrze [emoji45] czy jakoś odczuwałyscie ewentualne skracanie szyjki? Czy powinnam na połówkowych upierać się o podanie mi wymiarów szyjki czy jak lekarz mnie znów zbada ginekologicznie i stwierdzi że jest ok to nie drążyć tematu..? Wariuje a wizyta dopiero za 3 tygodnie [emoji45]

W którym tygodniu ciąży zbadano wam po raz pierwszy szyjkę ile ma mm? Ja byłam ostatnio w 17 tygodniu i zbadano mnie tylko "ginekologicznie" czyli palcami, lekarz stwierdził, że wsyztsko jest ok jednak bardzo się boje bo naczytałam się o tej skracajacej się szyjce. Praktycznie od początku ciąży jestem na lekach, a od 8 tygodnia biorę 2x luteina 100mg, acard 150mg, ze względu na poprzednie poronienie w 15+4 tygodniu. Teraz dodatkowo od początku ciąży brałam 1x magne B6 a teraz biorę od 2 tygodni po 2 tabletki dziennie, bo się boje.. bardzo dużo leżę ale mam też prace siedząca i czasami muszę siedzieć np 4 godziny w ciągu dnia plus wstawanie oczywiście zrobić obiad, do łazienki itp, kiedy tylko mogę to leżę ale ciągle się boje czy wsyztsko jest dobrze [emoji45] czy jakoś odczuwałyscie ewentualne skracanie szyjki? Czy powinnam na połówkowych upierać się o podanie mi wymiarów szyjki czy jak lekarz mnie znów zbada ginekologicznie i stwierdzi że jest ok to nie drążyć tematu..? Wariuje a wizyta dopiero za 3 tygodnie [emoji45]

Z tego co mi wiadomo, zawsze przy USG połówkowym lekarz powinien zmierzyć szyjkę aparatem, więc jeśli tego nie zrobi, to koniecznie się upomnij. Mi w pierwszej ciąży właśnie dopiero w 21 tc zbadano szyjkę po raz pierwszy i miała jakoś 36-38 mm. W obecnej ciąży zaczęto mi badać już dużo wcześniej (od 14 tc), ale teraz chodzę prywatnie i ogółem zupełnie inaczej ta opieka medyczna wygląda, mam też na każdej wizycie USG.

Ja też chodzę prywatnie i to w sumie od początku 17 roku życia do tego samego lekarza, nigdzie indziej nie byłam. W takim razie jak pójdę za 3 tygodnie będę się upominać. Ile powinna mieć "dobra" szyjka? A od ilu mm trzeba zacząć się martwić?
Z tego co mi wiadomo, zawsze przy USG połówkowym lekarz powinien zmierzyć szyjkę aparatem, więc jeśli tego nie zrobi, to koniecznie się upomnij. Mi w pierwszej ciąży właśnie dopiero w 21 tc zbadano szyjkę po raz pierwszy i miała jakoś 36-38 mm. W obecnej ciąży zaczęto mi badać już dużo wcześniej (od 14 tc), ale teraz chodzę prywatnie i ogółem zupełnie inaczej ta opieka medyczna wygląda, mam też na każdej wizycie USG.

Moja lekarka doradzała nospe profilaktycznie gdzieś słyszałam że chodzi o napięcie u dziecka (mięśniowe)

Ja też straciłam ciążę w 16 tc. Kolejna donsiłam ale faktycznie leżałam z pessarem. Teraz jestem w czwartej ciąży... Mogę zapytać jak przebiegło u Ciebie poronienie?

Ja też chodzę prywatnie i to w sumie od początku 17 roku życia do tego samego lekarza, nigdzie indziej nie byłam. W takim razie jak pójdę za 3 tygodnie będę się upominać. Ile powinna mieć "dobra" szyjka? A od ilu mm trzeba zacząć się martwić?

W pierwszej ciąży lekarz nie skomentował w żaden sposób mojej 36-38 mm szyjki, ale w obecnej gdy na tym samym etapie miałam 30 mm, już obecny lekarz wolał dmuchać na zimne i kazał się oszczędzać. Z racji, że zaczął mi ją mierzyć już 7 tygodni wcześniej to miał porównanie wyników i widział, że się skraca. Tak naprawdę wszystko zależy od lekarza, jedni panikują przy 35 mm a inni nie widzą problemu aż nie zejdzie poniżej 25 mm. Ważna jest też konsystencja szyjki (miękka, twarda) i czy nie robi się lejek.

reklama
Nie wiem jaka była przyczyna ale krwawilam plamilam krwawilam i tak cały czas, ale ja wtedy nie mogłam się oszczędzać, podróżowałam, nosiłam ciężkie torby itp myślę że to wsyztsko było za wiele, do tego prawie wcale nic nie jadłam. Miałam żelazo 27 przy normie od 80-180. A teraz bardzo dużo leżę odpoczywać, dziś 18+5 i czuje delikatne pobolewanie brzucha, może to dzidzia jak kopie albo wsyztsko się rozciąga, czuje też takie jakby ukłucia co jakiś czas niedaleko odbytu jakby. Trochę jestem spanikowana... Mimo brania tych leków boje się bardzo
Moja lekarka doradzała nospe profilaktycznie gdzieś słyszałam że chodzi o napięcie u dziecka (mięśniowe)

Ja też straciłam ciążę w 16 tc. Kolejna donsiłam ale faktycznie leżałam z pessarem. Teraz jestem w czwartej ciąży... Mogę zapytać jak przebiegło u Ciebie poronienie?

Do góry