Mucha19930
Fanka BB :)
Dobrze że stoi w miejscu ☺ a do którego tygodnia w ogóle można zakładać pressar? I czy przy takiej szyjce lekarz każe bezwzględnie leżeć? Zastanawiam się tak bo mi kazała prowadzić oszczędny tryb życia a u mnie szyjka była dwa tygodnie temu 2,6 miękka i otwarta.Meldunek po dzisiejszej wizycie - 27+3 tc, szyjka zamknięta, miękka ale stoi w miejscu 2,8cm. Cytologia w porządku, w wymazie z szyjki paciorkowiec - ten sam, który daje pozytywny wynik testu Gbs - na końcówce ciąży się tego nie leczy bo nosicielstwo w pochwie jest nawracające ALE podczas gdy szyjka jest podejrzana i w szyjce jest ta bakteria a wciąż nie jest wykluczony pessar to mój lekarz jednak podjął decyzję o antybiotyku dopochwowo i doustnie. Paciorkowiec zapewne wróci ale jest nadzieja, że wróci tylko do pochwy i potem walka z nim zostanie podjęta dożylnie podczas porodu aby uchronić przed nim dziecko.
Pojawił się za to jakiś problem z gospodarką wodną - wg ostatnich wyników piję za mało lub magazynuje wodę (każde 3 tygodnie między wizytami przybieram 2kg) - dostałam fitolizyne i mam ograniczyć do zera sól w diecie (bardzo mało soli używam, nawet wojenkę miałam niedawno z teściową o sól i kostki rosołowe w gotowaniu dziecku i teraz doprawiam sama bo gotować teraz nie mogę). Za dwa tygodnie wizyta i zobaczymy czy brak soli i fitolizyna pomoże nerkom w odprowadzaniu wody. To właśnie problemy z układem moczowym (który za mało wydala bo woda się gdzieś gromadzi) mogą być źródłem moich bóli co kilka dni opisywanych przeze mnie jako ciągłe delikatne bóle menstruacyjne.
A żyjątko w brzuchu w świetnej formie, przepływy w porządku, rozwój prawidłowy
A jakie badania robiłaś, że wyszło że woda się zatrzymuje? Ją ostatnio właśnie też dużo przybieram pomiędzy wizytami ale przyznam się ze malo co pije.