reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ból i twardnienie brzucha, skracanie się szyjki macicy, skurcze

Meldunek po dzisiejszej wizycie - 27+3 tc, szyjka zamknięta, miękka ale stoi w miejscu 2,8cm. Cytologia w porządku, w wymazie z szyjki paciorkowiec - ten sam, który daje pozytywny wynik testu Gbs - na końcówce ciąży się tego nie leczy bo nosicielstwo w pochwie jest nawracające ALE podczas gdy szyjka jest podejrzana i w szyjce jest ta bakteria a wciąż nie jest wykluczony pessar to mój lekarz jednak podjął decyzję o antybiotyku dopochwowo i doustnie. Paciorkowiec zapewne wróci ale jest nadzieja, że wróci tylko do pochwy i potem walka z nim zostanie podjęta dożylnie podczas porodu aby uchronić przed nim dziecko.

Pojawił się za to jakiś problem z gospodarką wodną - wg ostatnich wyników piję za mało lub magazynuje wodę (każde 3 tygodnie między wizytami przybieram 2kg) - dostałam fitolizyne i mam ograniczyć do zera sól w diecie (bardzo mało soli używam, nawet wojenkę miałam niedawno z teściową o sól i kostki rosołowe w gotowaniu dziecku i teraz doprawiam sama😉 bo gotować teraz nie mogę). Za dwa tygodnie wizyta i zobaczymy czy brak soli i fitolizyna pomoże nerkom w odprowadzaniu wody. To właśnie problemy z układem moczowym (który za mało wydala bo woda się gdzieś gromadzi) mogą być źródłem moich bóli co kilka dni opisywanych przeze mnie jako ciągłe delikatne bóle menstruacyjne.

A żyjątko w brzuchu w świetnej formie, przepływy w porządku, rozwój prawidłowy🙂
Dobrze że stoi w miejscu ☺ a do którego tygodnia w ogóle można zakładać pressar? I czy przy takiej szyjce lekarz każe bezwzględnie leżeć? Zastanawiam się tak bo mi kazała prowadzić oszczędny tryb życia a u mnie szyjka była dwa tygodnie temu 2,6 miękka i otwarta.
A jakie badania robiłaś, że wyszło że woda się zatrzymuje? Ją ostatnio właśnie też dużo przybieram pomiędzy wizytami ale przyznam się ze malo co pije.

reklama
Dobrze że stoi w miejscu ☺ a do którego tygodnia w ogóle można zakładać pressar? I czy przy takiej szyjce lekarz każe bezwzględnie leżeć? Zastanawiam się tak bo mi kazała prowadzić oszczędny tryb życia a u mnie szyjka była dwa tygodnie temu 2,6 miękka i otwarta.
A jakie badania robiłaś, że wyszło że woda się zatrzymuje? Ją ostatnio właśnie też dużo przybieram pomiędzy wizytami ale przyznam się ze malo co pije.
Podobno, gdy się mało pije, to organizm tym bardziej zatrzymuje i kumuluje wodę...

Wieści całkiem dobre 😁 ale z tymi bakteriami to wciąż jakieś przygody. Może faktycznie potrzebny ten antybiotyk, po co mieć takiego gada w sobie 🙂 to pewnie on tam tak przybiera a nie Ty 😆
Ale co do soli, to moja teściowa też ją uwielbia i często z mężem po jej obiadku mam pustynię w buzi 😁
Bądź dobrej myśli że wszystko się unormuje, po prostu u nas zawsze coś.. Z drugiej strony jakby to był powód tych bolow menstruacyjnych to przynajmniej byłoby już wiadomo 🙂

Najważniejsze, że z dzidzią wszystko dobrze, a szyjkę 28mm, to ja tylko przez chwilę taką długą miałam jak mi ją sztucznie szwem zreperowali i to przez bardzo krótko, może tydzień czasu😋😁.
Z wodą, to i ja się zastanawiam czy mi w organiźmie za dużo nie zostaje... będę o tym rozmawiać na wtorkowej wizycie.

Zgadzam się w pełni, że po wczorajszej wizycie wieści stabilne🙂 to teraz czekamy na 22 grudnia - Kwiatek i usg a Urszulka 37tc zacznie♥️

To bardzo zalezy od poglądów lekarza. Niektórzy zakładają jeszcze w 33 tyg a niektórzy wolą tam nie ingerować. I bardziej zalecają lezenie i odpoczynek. Dużo zależy czy pacjentka miewa skurcze, bo wtedy wola nie naruszać bardziej szyjki obcym ciałem. I też wiadoma sprawa, że posiewy muszą być czyste 🙂Jak ma się pessar czy szew, który bardzo dobrze trzyma to zazwyczaj lekarze każą tylko wdrążyc oszczędny tryb życia, co prawda zdarza się, że lekarze zalecają leżeć😁

Do kiedy pessar można zakładać to nie wiem, nie pytałam nawet bo z tym nosicielstwem Gbs raczej się na niego nie nastawiam. Czytałam gdzieś na forum że w 32tc ktoś miał zakładany ale nie jestem pewna i nie znajdę tego już.... Może któraś z dziewczyn będzie potrafiła powiedzieć do kiedy zakładają pessar w praktyce, bo w teorii to chyba 28tc.
Te zbyt małe ilości wody to po badaniu ogólnym moczu wywnioskował - jak powiedziałam, że wypijam 2l wody + herbaty to zaczął analizować wagę i zapytał ile wydalam - w moim odczuciu sikam niewiele na takie ilości płynów. Kazał zwiększyć wodę do 3l🤪
A leżenie w moim wykonaniu nie jest reżimem łóżkowym zdecydowanie - zdarzyło mi się obiad zrobić nawet ostatnio chociaż ziemniaki odbierałam i miesiłam kotlety na leżąco😆 zdarza mi się odwieźć dziecko do przedszkola, trochę poprasować, wyjść po bułki czy do apteki - tylko np. jak dzisiaj bułki to dziś już nie prasuje. Leżę przez 70-80% czasu w ciągu dnia. Mój lekarz, który ma opinie dobrego położnika, niby mówi o ciągłym leżeniu ale w zwolnieniu mi wpisuje "może chodzić" aby mnie - jak sam mówi - nie przykuwać do łóżka i żebym mogła wyjść do apteki czy po bułki. Musisz sobie nieco wypracować na sobie samej - ja w tym trybie oszczędnym od dwóch miesięcy jestem, początkowo leżałam więcej ale jak szyjka nie leciała w dół to pozwalałam sobie na stopniowe dodawanie delikatnych czynności. Więcej robić jak teraz nie mam zamiaru😉
Ciężko jest też się wypowiedzieć odnośnie kogoś innego - każdy organizm jest inny, jeżeli jeszcze nie wiesz jak Twój organizm zareaguje na to czy tamto, lepiej zbyt wiele nie ryzykuj - a wymiotujesz wciąż czy się trochę uspokoiło? Bo jeśli dobrze pamiętam miałaś z tym problem

To bardzo zalezy od poglądów lekarza. Niektórzy zakładają jeszcze w 33 tyg a niektórzy wolą tam nie ingerować. I bardziej zalecają lezenie i odpoczynek. Dużo zależy czy pacjentka miewa skurcze, bo wtedy wola nie naruszać bardziej szyjki obcym ciałem. I też wiadoma sprawa, że posiewy muszą być czyste 🙂Jak ma się pessar czy szew, który bardzo dobrze trzyma to zazwyczaj lekarze każą tylko wdrążyc oszczędny tryb życia, co prawda zdarza się, że lekarze zalecają leżeć😁
Czyli nie można zakładać pressara jak ma się skurcze?

Do kiedy pessar można zakładać to nie wiem, nie pytałam nawet bo z tym nosicielstwem Gbs raczej się na niego nie nastawiam. Czytałam gdzieś na forum że w 32tc ktoś miał zakładany ale nie jestem pewna i nie znajdę tego już.... Może któraś z dziewczyn będzie potrafiła powiedzieć do kiedy zakładają pessar w praktyce, bo w teorii to chyba 28tc.
Te zbyt małe ilości wody to po badaniu ogólnym moczu wywnioskował - jak powiedziałam, że wypijam 2l wody + herbaty to zaczął analizować wagę i zapytał ile wydalam - w moim odczuciu sikam niewiele na takie ilości płynów. Kazał zwiększyć wodę do 3l🤪
A leżenie w moim wykonaniu nie jest reżimem łóżkowym zdecydowanie - zdarzyło mi się obiad zrobić nawet ostatnio chociaż ziemniaki odbierałam i miesiłam kotlety na leżąco😆 zdarza mi się odwieźć dziecko do przedszkola, trochę poprasować, wyjść po bułki czy do apteki - tylko np. jak dzisiaj bułki to dziś już nie prasuje. Leżę przez 70-80% czasu w ciągu dnia. Mój lekarz, który ma opinie dobrego położnika, niby mówi o ciągłym leżeniu ale w zwolnieniu mi wpisuje "może chodzić" aby mnie - jak sam mówi - nie przykuwać do łóżka i żebym mogła wyjść do apteki czy po bułki. Musisz sobie nieco wypracować na sobie samej - ja w tym trybie oszczędnym od dwóch miesięcy jestem, początkowo leżałam więcej ale jak szyjka nie leciała w dół to pozwalałam sobie na stopniowe dodawanie delikatnych czynności. Więcej robić jak teraz nie mam zamiaru😉
Ciężko jest też się wypowiedzieć odnośnie kogoś innego - każdy organizm jest inny, jeżeli jeszcze nie wiesz jak Twój organizm zareaguje na to czy tamto, lepiej zbyt wiele nie ryzykuj - a wymiotujesz wciąż czy się trochę uspokoiło? Bo jeśli dobrze pamiętam miałaś z tym problem
Matko to ja może litr jestem w stanie wypić ale to na pewno nie codziennie. Niestety wymioty zostały na szczęście już nie dużo ich jest. Jak miałam dobowa zbiórkę moczu w szpitalu to mnie opieprzyli bo miałam niecałe 500ml tylko. Sikam bardzo mało ale też pije bardzo mało.

Hej dziewczyny :-)
U nas 35+4, dalej leżymy... coraz ciężej już funkcjonować. Kłucia zaczęły mnie męczyć w pochwie przy chodzeniu, więc każde wstanie z łóżka jest niekomfortowe :D

reklama

Czyli nie można zakładać pressara jak ma się skurcze?
Ja miałam zakładany w 32+4 na szyjkę 21 mm. Po założeniu miałam skurcze przez około dwa dni, więc dr zwiększyła mi luteinę do 400 i nospe. Teoretycznie może się zdarzyć, że ciało zareaguje większymi skurczami na pessar.

Ja miałam problemy nerkami w ciąży. Pomimo picia nieraz 5 l byłam strasznie odwodniona i musiałam uzupełniać elektrolity. Nie brałam nic, bo nie chciałam, nie był to jakoś stan krytyczny, ale mi z kolei kazali używać więcej soli. Nie przeszło, więc piłam całą ciążę Orsalit.

Do góry