reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ból i twardnienie brzucha, skracanie się szyjki macicy, skurcze

reklama
A Leżysz cały czas? Szyjkę masz miękką czy twardą? Mi kazał nospe brać tylko doraźnie a magnezu biorę około 6 tabletek kazał brać 3 ale magnez nie zaszkodzi to biorę więcej
Tak staram sie leżeć. Po jedzeniu tylko kawalek posiedze no i do lazienki wstaje i kapac...Mowil tylko o długości..Hmm ja mam jakies duze te dawki:/

Tak staram sie leżeć. Po jedzeniu tylko kawalek posiedze no i do lazienki wstaje i kapac...Mowil tylko o długości..Hmm ja mam jakies duze te dawki:/
Ja się wkurzam bo często wstaje do łazienki i przejdę się raz za czas po domu po jakieś jedzenie czy picie zobaczymy czy mi to zaszkodzi czy nie ale chyba nie da się leżeć typowo plackiem cały czas. To nospe możesz przecież nie brać cały czas tylko jak będziesz czuła ze brzuch ci się spina dużo dziewczyn tak bierze ja staram się jej unikac a magnez bierz bo przeciwdziała skurczą. I nie mówił ci nic o tym pessarze tylko leżenie?

Dziewczyny a jakie macie zalecenia co do leżenia z krótką szyjka? Ja mam 3 cm.w 23 tc i zalecil leżenie z pupa i nogami troche wyżej, a głowa niżej. Na boku i najlepiej lewym.

Moj nie kazał mi leżeć cały czas. Nawet gdyby kazał, to nie miałam jak. Co do nospy, to mój mnie mi powiedział, ze nie rozumie dlaczego kobiety w ciąży niechcą brać antybiotyków, ktore są 100 razy bardziej bezpieczne od takich pokaźnych ilości nospy. Chyba @KatGde pisała o tym, ze jej lekarz pozwolił brać na zmiękczenie szyjki. Moj też uważa, ze źle działa na ten narząd. W sumie co lekarz, to inna opinia. Pewnie w całej polsce są tacy co przepisują zapobiegawczo, tacy, co wcale i tacy, którzy uważają za konieczne. Jak ze szwem czy pessarem hehe ja nie wiem, czy oni nie mogą się wszyscy dogadać wsprawie jednej wersji, tylko nam wszystkim w głowach mieszają 😩

No właśnie tacy lekarze już się nie uczą, a lekarz musi się uczyć całe życie, bo przecież medycyna nie stoi w miejscu tylko postępuje. Dlatego u nas tutaj mówi się o tych lekarzach i szpitalu - "prosektorium".

Mam do Was wszystkich pytanie.
Wierzycie, ze kazdej tutaj uda się wytrzymać do minimum 32 tyg? Bo ja wiem, że Wam się uda. Mówię minimum do 32, ponieważ lekarze mniej lub więcej wtedy razem z nami oddychają z ulgą i zazwyczaj mówią: "no to teraz z górki" hehe
Chodzi mi o to, ze są tu dziewczyny, które bardzo się boją. Nie dziwię się, bo kilkanaście tygodni temu sama płakałam po nocach ale chciałabym zeby bardziej uwierzyły w swoje brzuszki i przede wszystkim szyjki, bo naprawdę ten wyrok jaki uslyszałyśmy w gabinecie nie jest na całe zycie.. gorsze od tego, ze szyjka leci jest ten nie pokój przez leżenie o malucha i bezdradność, fakt, ze ktoś musi kolo nas skakać, ze meble nie pościerane tak jak chcemy nas denerwuje.. a po porodzie wszystkie będziecie krzyczeć: "kurde, człowieku weź coś ogarnij w tym domu, bo ja z dzieckiem nie daję rady!" 😄 ta sytuacja nie jest na zawsze, przecież ciąża nie jest wieczna, a ten wymuszony odpoczynek jest dla naszych dzieci, a nie dla naszej przyjemności, chociaż i w takiej sytuacji mozna polączyć przyjemne z pożytecznym jak np: wyprawka przez internet.

Te dziewczyny, ktore wchodzą w odmęty internetu i czytają glupoty o wcześniakach, czarnych scenariuszach i pies wie, co jeszcze tam Wam do glowy przychodzi - macie przestać! Tutaj na forum macie tyle historii z dobrym zakonczeniem, wsparcie i tyle wiary od kazdej z osobna, ze nie musicie szukać rozpaczy i ciemnoty na innych stronach. Każda ciąża jest inna i nikt niczego nie gwarantuje, a załamywać się też nie można, bo inaczej leżąc będziecie się każdej dziwnej dolegliwości doszukiwać. I po co? Skoro wszystko jest ok, jesteście w dobrych rękach.

Nie ważne czy ktoraś z nas jest już na koncowce czy dopiero w połowie tylko najwazniejsze, ze żadna nie jest sama. Aż mi się zimnego drina zachcialo od tej przemowy, a tu po porodzie i tak się człowiek nie napije. Ale milki to niepodaruję i zaraz po porodzie zjem choćby mi chcieli wyrwać to się nie dam. Ja Wam się odwdzięczę za te "tortury delicjami i batonami" 😈
Cudownie to ujęłaś !! ❤️

Co to są za probiotyki? Jaka nazwa? To jest na receptę? To się bierze profilaktycznie przed założeniem szwu?
Nie są na receptę, łykam kapsułki PROVAG, co 3 dzień używam LACTOVAGINAL i codziennie pije kefir ewentualnie jogurt naturalny. Myślę że ze względu na zwiększone ryzyko infekcji w ciąży jest to wskazane, nawet bez szwu czy pessara

reklama
A ja już po badaniu wieczornym, wszystko w porządku wyszło :) 32 tydzień i szyjka nie skróciła się, a nawet z 30 mm zwiększyła sie do 32 mm (chyba że błąd pomiaru). Nie ma rozwarcia, lejka, jest twarda. Ulżyło mi, że zwlaszcza, ze ostanio dość często brzuch mnie pobolewał jak na okres i mam kłucia w pochwie. Te kłucia to stąd, że Maluch jest nisko i główką uderza i wpycha się ...
Jedno co mnie niepokoi, że obwód główki wychodzi w pomiarach na 35 tydzień, a kość udowa i brzuszek na 32 tydzien +klika dni. Lekarz co prawda mówi, ze tak może sie zdarzać, a jak pytalam sie o wodogłowie, to mówi, że to byloby widać na usg, a jest ok. Waga Malucha ok. 2,1 kg, więc raczej duży, ale w normie☺
Super, gratulacje 💪

Do góry