reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ból i twardnienie brzucha, skracanie się szyjki macicy, skurcze

Mi w czasie wypisu ze szpitala powiedzieli, żeby absolutnie nie leżeć ale prowadzić oszczędzający tryb życia. Trochę mnie to zdziwiło. Z drugiej strony moja lekarka kazała leżeć i niczego więcej nie robić. Tego się trzymam bo jest o co walczyć.

reklama
@Audia20 mysle ze najlepiej sluchac swojego organizmu on szybko daje znac jak cos jest nie tak. A lekarze sa różni przekonalam sie o tym w ciazy ktora stracilam miedzy innymi przez lekarzy. A tutaj przed Nami jest duzo historii dziewczyn ktore dzieki lezeniu donosily ciaze teraz jakos urodzily i sie na razie nie udzielaja.

Mi w czasie wypisu ze szpitala powiedzieli, żeby absolutnie nie leżeć ale prowadzić oszczędzający tryb życia. Trochę mnie to zdziwiło. Z drugiej strony moja lekarka kazała leżeć i niczego więcej nie robić. Tego się trzymam bo jest o co walczyć.
Mi tez w szpitalu przy wyspisie mowila ze mam prowadzic tryb oszczedny ale sorki ze to powiem jakos z dobrej strony jej nie poznałam w szpitalu wiec nie jest dla mnie autorytetem. Slucham sie moich 2 lekarzy. Jeden z nich co mnie szyl w spzitalu i uratowal sytuacje kazal lezec non stop. Jego zona tez lezala w ciazy.

@BaskaW ja na Twoim miejscu też bym leżała cały czas. Ja jeszcze takich złych pomiarów nie miałam, brzuch zachowuje się dobrze no i 2ch lekarzy potwierdziło że mogę mimimalnie pochodzić. No i to jest moja pierwsza ciąża (nie licze jednej biochemicznej, poronienie w 4 tyg).

Hej @olamakota, jak byłam w szpitalu to koło mnie leżała dziewczyna w podobnej sytuacji jak Ty, od 20 tygodnia miała problemy i było widać pęcherz. Donosila do 34 tyg, wody odeszły jej przy mnie :D urodziła zdrowe dziecko, musiał jej syn trochę spędzić czasu w szpitalu, ale rokowania są bardzo dobre. Prawdopodobnie urodziła wczesniej ze względu na infekcje. Jeśli jesteś w domu to myślę że nie powinnaś się ruszać i zapytaj lekarza czy nie powinnaś leżeć z nogami wyżej niż głowa - taka była praktyka w szpitalu jeśli szyjka jest bardzo krótka.

@Paula_12345 pocieszające są takie historie.
Tak, infekcje to główne zagrożenie teraz. Strasznie się tego boję. Od początku ciąży walczę z infekcjami pęcherza ( klebsiella pneumonie) Ostatni posiew był jałowy ( po długim leczeniu) . Niestety pojawiła się w posiewie z szyjki ( pobrano przed zabiegiem) no i znów dostałam kolejne antybiotyki dożylnie i w tabletkach

@Audia20 mysle ze najlepiej sluchac swojego organizmu on szybko daje znac jak cos jest nie tak. A lekarze sa różni przekonalam sie o tym w ciazy ktora stracilam miedzy innymi przez lekarzy. A tutaj przed Nami jest duzo historii dziewczyn ktore dzieki lezeniu donosily ciaze teraz jakos urodzily i sie na razie nie udzielaja.
Jestem jedna z nich... większość ciszy lezalam wc I szybki prysznic ... jak tylko zaczęłam się odrobinę ruszać szyjka
Się pogarszala.. leżenie działa cuda. A co do formy po porodzie ... sama przychodzi jak trzeba się maluszkiem zająć

@Paula_12345 pocieszające są takie historie.
Tak, infekcje to główne zagrożenie teraz. Strasznie się tego boję. Od początku ciąży walczę z infekcjami pęcherza ( klebsiella pneumonie) Ostatni posiew był jałowy ( po długim leczeniu) . Niestety pojawiła się w posiewie z szyjki ( pobrano przed zabiegiem) no i znów dostałam kolejne antybiotyki dożylnie i w tabletkach
Ja już też jestem po 4 różnych antybiotykach, wczoraj mialam pobrany posiew i mam nadzieję że bedzie ok. pH sobie sprawdzam i jest dość kwasne, także jestem dobrej myśli :) bierzesz coś na stałe na infekcje? Podejrzewam że tak skoro masz pessar. Mi się trivagin dobrze sprawdza,dostałam też macmiror 2x w tygodniu.

@Paula_12345 właśnie skończyłam doustny antybiotyk, też mam zalecony Macmiror ale tylko raz w tygodniu. Generalnie po założeniu szwu nie zgodzili się na inne globulki np. lactovaginal. Nawet luteinę tylko podjęzykową mam stosować
Ja też po założeniu szwu nie biorę Luteiny, dopochwowo jedynie ten Macmiror wczoraj mi lekarz przepisał. Im mniej tam się grzebie tym lepiej :)

reklama
@olamakota super ze napisałaś :)) musi byc dobrze :))

A ja jestem zalamana bo wyszedl mi z szyjki e coli... Jutro ide do lekarza. Zawsze coś. Jak nie skurcze to szyjka to bakterie. Zwariuje.

Do góry