reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ból i twardnienie brzucha, skracanie się szyjki macicy, skurcze

Dzień dobry, ja dziś miałam ciekawa noc. O pierwszej obudzily mnie skurcze co 2-10minut, na poczatku bylo kilka bolesnych ale potem ból sie zmyl tylko mala kopala jak glupia I skurcze byly bardzo mocne. Po godzinie zadzwonilam na tutejsza porodowke, kazali mi wziasc paracetamol I zadzwonic za godzine chyba ze by sie skurcze bardziej rozkrecily. Po godzinie od wziecia paracetamolu skurcze pszeszly jak reka odjal. Przespalam reszte noc do rana.
Jestem w szoku ze paracetamol zadzialal ale brytyjskie podejście do tego leku już nie raz mnie zaskoczylo.
@izza_83 ja mam klucia, skurcze, bóle.w całej miednicy, zalezy jak mi sie dziecko ulozy, I boli mnie w podbrzuszu za każdym razem jak mam pelny pecherz albo jak mala kopie. Jestem w Uk i tutaj nospa jest zanronionb w ciazy za to na wszelkie bóle paracetamol daja... Jak mnie już bardzo boli to biore I pomaga.

reklama
Izza ale przyczna porodu przedwczesnego byla nietrzymaja szyjka? Czy jak?
Zobaczysz bedzie dobrze, teraz Twoja czujnosc jest wzmozona.
Ja Nospy nie chce tez za wiele brac ale czuje ze pomoga, jak skurcze lapia. Wczoraj tez bralam bo sie wybralismy do tesciowej 350 km... i jazda chyba mi nie służy teraz musimy w niedziele wrócić. To juz moja ostatnia wycieczka, a tak chciałam do polski jeszcze w listopadzie przyjechac.

Napisane na iPhone w aplikacji Forum BabyBoom

Aniay skurcze przeszły po paracetamolu? Takim zwykłym zwyczajnym jak w Polsce na ból głowy? Hmmm, tego nie próbowałam...

Izza ja nie mam bólu w podbrzuszu, jedynie przy skurczu jak ciągną więzadła ale to bardziej w pachwinach. A na co bierzesz nospe skoro nie masz twardnień macicy? Ja też od sierpnia 3 x dziennie forte. W perspektywie porodu w 32 tygodniu lekkie ponospowe skutki typu mniejsze napięcie mięśniowe nie wydają mi się straszne. Mój gin zresztą twierdzi, że żadnych skutków nie ma a on jest baaaardzo ostrożny w dozowaniu leków. Bo np. po tokolitykach może mieć dzieciątko problemy z przerostem mięśnia sercowego, więc mi ich nie przepisał. Tak że nie stresuj się, bo to gorzej zaszkodzi dziecku niż nospa.

No własnie bez nospy mialam twardnienia- od 20 tc chyba. Dopiero po kilku tygodniach regularnego przyjmowania 3 x 1 mi się poprawiło i twardnienia niemal zupełnie przeszły.
A przyczyny mojego poprzedniego przedwczesnego porodu nie znam. Dziecko było bardzo chore, było dużo nieprawidłowości w usg, wiec jakos kekarze na tym się skupiali...

Napisane na SM-T235 w aplikacji Forum BabyBoom

Aniay skurcze przeszły po paracetamolu? Takim zwykłym zwyczajnym jak w Polsce na ból głowy? Hmmm, tego nie próbowałam...

Izza ja nie mam bólu w podbrzuszu, jedynie przy skurczu jak ciągną więzadła ale to bardziej w pachwinach. A na co bierzesz nospe skoro nie masz twardnień macicy? Ja też od sierpnia 3 x dziennie forte. W perspektywie porodu w 32 tygodniu lekkie ponospowe skutki typu mniejsze napięcie mięśniowe nie wydają mi się straszne. Mój gin zresztą twierdzi, że żadnych skutków nie ma a on jest baaaardzo ostrożny w dozowaniu leków. Bo np. po tokolitykach może mieć dzieciątko problemy z przerostem mięśnia sercowego, więc mi ich nie przepisał. Tak że nie stresuj się, bo to gorzej zaszkodzi dziecku niż nospa.
No właśnie najzwyklejszy paracetamol 2 * 500 też byłam w szoku ale skoro działa to w to mi graj.
Dzwonili ze szpitala i pytali jak się czuje ale im powiedziałam że skurcze przeszły całkiem (Narazie od rana miałam trzy pojedyńcze B-H i wsio) czuje się lepiej niż wczoraj bo się z domu nie muszę ruszać ale jak coś to wiem gdzie dzwonić i że mam pomoc pod telefonem. Jedyne co to od rana moje maleństwo jakoś bardzo nisko musiało być bo strasznie na pęcherz cisnęło. Teraz chyba przysypia bo tylko leciutkie ruchy czuje, pewnie koło 15tej się znowu obudzi.

No właśnie najzwyklejszy paracetamol 2 * 500 też byłam w szoku ale skoro działa to w to mi graj.
Dzwonili ze szpitala i pytali jak się czuje ale im powiedziałam że skurcze przeszły całkiem (Narazie od rana miałam trzy pojedyńcze B-H i wsio) czuje się lepiej niż wczoraj bo się z domu nie muszę ruszać ale jak coś to wiem gdzie dzwonić i że mam pomoc pod telefonem. Jedyne co to od rana moje maleństwo jakoś bardzo nisko musiało być bo strasznie na pęcherz cisnęło. Teraz chyba przysypia bo tylko leciutkie ruchy czuje, pewnie koło 15tej się znowu obudzi.

Ania, a jak odroznic te skurcze BH??

Ania, a jak odroznic te skurcze BH??
U mnie skurcze Brackstona Hicksa są krótkie (pół minuty) i nie są mocne tzn nie czuje że mój brzuch się tak do końca napina. Tylko napnie się trochę, i zaraz puszcza i nie czuję bólu ani ucisku jak na okres w podbrzuszu...
Trochę to takie uczucie jakby brzuch Ci się sam wciągał.

Braxtony podobno idą od góry ku dołowi... u mnie takie twardnienia zazwyczaj się zaczynają w okolicy pępka ale brzuch się nie wciąga tylko raczej rośnie jak piłka i nie boli tylko czuć że jest twardy i jakby od środka napompowany :-) nie wiem czy to są te BH czy jakaś moja nowa odmiana skurczu. Czy może fale Alvareza, które dzięki wrażliwej macicy odczuwam... Czasami twardnieje tylko lewa lub prawa strona, myślę, że to chyba efekt ruchów dziecka. Zwłaszcza jak leżę na prawym boku to się maluch wkurza, bo on tam tyłeczek trzyma i zaraz zaczyna fikać i się wyciągać. Dzisiaj sobie nawet nagrałam filmik jak mi się brzuchol rusza, to wprost niebywałe ile takie maleństwo może mieć werwy.

reklama
Aaa dziewczyny... powiedzcie czy miewacie czasami wypieki czerwone na policzkach? Ja zawsze bladolica od jakiegoś czasu mam nagłe wyskoki rumieńców na twarz jak przy gorączce. Czy to może być sprawka luteiny? Całe szczęście, że tych brązowych plam nie mam, bo rumieniec nawet całkiem uroczo wygląda :-)

Do góry