reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ból i twardnienie brzucha, skracanie się szyjki macicy, skurcze

magnez z witamina B6 to na skurcze mimowolne i stres :) scopolan cos podobnego do nospy,a duphaston tez brałam na podtrzymanie ciaży :)

reklama
tak dzisiaj byłam jeszcze u swojej lekarki prowadzącej i mnie uspokoila bo powiedziała ze jest ok byc może dlatego,że maluch jest duzy ja mam mały bruszek i dlatego,ale przepisała mi diphergan,scopolan i magnez B6 miała któraś z was takie leki??

Napewno Diphergan??? Bo to na uspokojenie i na stany lękowe. Wpisz w google to poczytasz, pozostałe leki luzik.
Musisz dużo leżeć na skurcze brzucha niestety tylko leki rozkurczowe i duuuzo leżenia, poprostu jak powiedziała moja dr "musisz się oszczędzać"!!!!!

tak diphergan takie czerwone tabletki on jest przeciwalergiczny ;| i własnie wiem ,ze na uspokojenie moze dlatego,że teraz mam matury ...
a one są jakieś złe?? nie mam zadnych tabletek na podtrzymanie.

witam jestem w 18 tyg ciazy i czsami czuje twardnienie macicy. lekarz przepisal mi nospe orte 3 x1 oraz luteine dopochwowo 3x2 i diphergan jedna na noc. pomaga ale czasami i tak czuje napiecie brzucha . poza tym skrocona mam szyjke troche a dzis mam wizyte kontrolna wiec zobaczymy co mi lekarz powie. a ja czuje swoje dzieciatko bardzo nisko..

witam jestem w 18 tyg ciazy i czsami czuje twardnienie macicy. lekarz przepisal mi nospe orte 3 x1 oraz luteine dopochwowo 3x2 i diphergan jedna na noc. pomaga ale czasami i tak czuje napiecie brzucha . poza tym skrocona mam szyjke troche a dzis mam wizyte kontrolna wiec zobaczymy co mi lekarz powie. a ja czuje swoje dzieciatko bardzo nisko..

Ja mam podobnie, musisz o siebie bardzo dbać, dużo leżeć no i brać leki, zero dzwigania, sprzątaniaitp. napisz jak po wizycie??? Co powiedział lekarz po badaniu????

Ja trafiłam do szpitala ze skurczami w 21 t.c. Wcześniej stawiała mi się macica. W szpitalu leżałam 12 godzin pod kroplówką z fenoterolem, potem do końca ciąży łykałam to świństwo w tabletkach :/ Już do końca leżałam plackiem. Na szczęście, mimo rozwarcia i innych kłopotów udało mi się donosić do początku 37 t.c. Tylko, że ja byłam w ciąży bliźniaczej, a to troszkę inna sytuacja ;)

Ja w pierwszej ciąży miałam podobne problemy bo same skurcze to nic tylko, że one powodują skracanie się szyjki a to już poważny problem 5 lat temu założyłam ten wątek i tam właściwie jest wszystko o szyjce i skurczach
https://www.babyboom.pl/forum/dzieci-urodzone-w-pazdzierniku-2005-f60/wszystko-o-szyjce-macicy-1828/
ja miałam i po 10 skurczy na godzinę od 23 tc, gin założył mi pessar, leżałam przez całą ciążę i urodziłam zdrowego chłopca końcem 41 tc podobnie jak wszystkie mamy z tamtego wątku, żadna nie urodziła skrajnego wcześniaka a tylko jedna miesiąc przed terminem. Trzymaj się.

Ja miałam skurcze ok 23 tyg i leżałam 5 dni w szpitalu. Kroplówka z magnezem i luteina raz dziennie i wypisali mnie do domu, w badaniu wszystko ok, w usg też, z łożyskiem i szyjką wszystko dobrze, a skurcze jak były tak zostały:-)Leki w sumie nic nie pomogły. A dzień po wyjściu ze szpitala złapał mnie taki skurcz w nodze że myślałam że oszaleję, a magnez powinien w sumie zapobiegać skurczom wszystkich mięśni. Przez ten pobyt w szpitalu nie mogłam już wrócić do pracy, taka była decyzja mojego lekarza, a jak za jakiś czas byłam na kontroli w szpitalu to ordynator mnie pytał dlaczego jestem na L-4 skoro nie ma do tego powodów:-):-):-)Więc co lekarz to opinia.

Witam,wiem że powielam ten temat,ale chciałabym dowiedziec sie czegoś na świeżo. Jestem w 22 tygodniu ciąży . leżałam w szpitalu na skurcze nie bolesne lekarka przepisała mi wtedy scopolan,diphergan i magnez b6... byłam u niej i przepisała mi isoptin i fenoterol ... nie wiem co mysleć z moim dzieckiem jest okey byłam na badaniach prenatalnych w piątek,ale to nie oznacza ze z moim brzuchem jest w porządku nadal mam twardnienia i skurczy mniej ...;((((

reklama
Dosyć wcześnie złapały Cię te skurcze:-( ale myślę, że Isoptin i Fenoterol ci pomogą, ja też te lekarstwa brałam tylko że zaczęłam dopiero w 34 tyg i brałam przez 2 tyg jak widać podziałało, bo jeszcze jestem w dwupaku:-D, życzę zdrówka i donoszonej ciąży:tak:

Do góry