reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ból i twardnienie brzucha, skracanie się szyjki macicy, skurcze

Myslalam sobie, jak bede miec 30 tygodni to poczuje się pewniej, cieszy mnie, ze po tych wszystkich przebojach mam swoj upragniony tydzień, ale niepokoje jak byly tak dalej sa. Moze po 34tc odetchne.
Przykro mi jak slysze, ze ktos przedwczesnie urodzil, ale z calego serca im kibicuje, aby wszystko bylo dobrze z Malenstwem.

Mam tak samo! Zaczynam 30 tc i też mam nadal obawy- chociaz dostalismy juz sterydy, to dalej się boje ze urodze wcześniej :( każdy ból, albo dziwny ruch dziecka sprawia, że odrazu milion myśli czy wszystko jest okej :o

reklama
Pytałam gina o krew pepowinową, a mam zaprzyjaźnionego. Mówił, że tak. Wcześniej miał mieszane zdanie, ale teraz coraz bardziej wykorzystuje się krew. I tylko w PBKM, bo innym zdarza się upadłość i krew idzie do kanalizacji...

Nie jestem przekonana do krwi pepowinowej. Pobrana dawka starcza na dziecko do wagi 30 czy 40 kg, takze tej komorek jest mala ilość. Komorki macierzyste mozna takze pobrać z krwi gdy dzieciom wypadaja zabki mleczaki, wtedy dentysta pobiera materiał. Jak czytalam w Polsce wykorzystano ja do okolo 100 przeszczepow, takze nie jest to powalajacy wynik. Choroby, które leczy sie przy uzyciu krwi pepowinowej, do wielu z nich mozna wykorzystac komorki pobrane nie tylko z pępowiny. Chociaz daje do myslenia jak ma sie dwoje dzieci, bo w razie czego mozna wykorzystac ja takze dla rodzenstwa. Naukowcy caly czas pracuja nad komorkami macierzystymi takze na pewno z roku na rok bedzie wiecej możliwości wykorzystania komorek.

Kleo, tak samo uważam. Mam ograniczone zaufanie. Ale czytałam, że faktycznie na coraz szerszą skalę to się rozwija, coraz więcej chorób leczonych i dla rodzeństwa można użyć.
Nie jestem przekonana, ale kupię, żeby w razie czego nie żałować. Tylko jak już dziewczyny, to trzeba czekać na promocję, są często. Bo te ceny są zawrotne...

A jeszcze zadam pytanie bardziej doświadczonym :) miałam dziś 2 ktg. Pierwsze w życiu. Tętno srednio 140, więc ładnie, ale był chwilowy spadek do 100.
Miałyście tak?

Ostatnia edycja:
Ja dziś 31+1 tc i dalej sie boje wiec chyba tak jak mowicie zostanie z Nami ten niepokoj do konca. Jeszcze tylko chwila juz tak bardzo jestem zmeczona tym stanem.

@Wiewióreczka87 ja nie kojarzę takiego tetna u maluszka. Ja mialam ok 150 ale czy byly takie spadki az do 100 to zabij mnie nie wypowiem sie. Pytalas sie w szpitalu?

Ja nie jestem w temacie jezeli chodzi o krew pepowinową ani ktg.
Matko boska ja dzis wstałam z takim bólem głowy ze zgroza. Nie pamietam kiedy mnie tak bolało :( jak nie urok to ...

reklama
Basia, piękny termin już u Ciebie :) To zrozumiałe, że się dalej boisz, ale niech już schodzi to ciśnienie, bo maluszek już duży!

Pytałam położną, mówiła, że ok, ale wiecie...jak sobie przypomnę, że aparat krzyczał "niskie fhr" to jakaś nutka niepokoju została. Ale był to krótki spadek, kilkusekundowy.
Skurcze na ktg też raczej niewidoczne, wykres dochodził max do 30.

Do góry