reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ból i twardnienie brzucha, skracanie się szyjki macicy, skurcze

Kluseczka to w którym tygodniu urodziłas? Fajnie że miałaś taki szybki poród, życzę wszystkim nam takiej szybkiej akcji. I ile maluszek ważył? Zazdroszczę że masz to już koło siebie :D

Najważniejsze że z Maluszkiem wszystko ok i że nie odstępuje od dzieci urodzonych w terminie :happy2: to pewnie dostaliście parę dni wcześniej sterydy?
celeston ale w 30 tyg i rozmawialam z lekarzem i położna i obydwoje mowili, że na 100% sterydy zadzialaly i na pewno płuca sa lepiej rozwinięte niż gdyby ich nie podać. Mówię to bo na forum istniały teorie, ze jak sie poda wczesniej a poród nie nastapi..to trzeba kolejne dawki bo tamte nic nie wnosza.

reklama
Ja też po wizycie. Malutką waży 2500 g,a dziś 34+5 Z USG ,z OM 34+0. Szyjka od 2 tygodni, mimo mych szaleństw, bo dwa razy sprzatalam odkurzacze, pranie, prasowanie, bez zmian, około 19 mm:) Ale zamknieta, z synem na tym etapie była krótsza i rozwarta:) jestem dobrej mysli:):):)

Cześć dziewczyny! Mnie oprócz problemu szyjkowego dopadła chyba cukrzyca ciążowa..
Wczoraj zrobiłam test obciążenia glukoza 75. Moje wyniki to :
Na czczo 79 ( norma 70-99)
Po 1 h - 165
Po 2 h - 162
Jestem przerażona.. [emoji17] rozumiem ze bez diety sie nie obejdzie.. czy te wyniki są bardzo złe ? Leżę od założenia szwa juz 6 tygodni czy nasze leżenie ma wpływ na tolerancje glukozy ? Dodam ze nie mam żadnych objawów cukrzycy a na czczo zawsze glukoza 72-79.. pojutrze zaczynam 25 tydzień ciąży..

celeston ale w 30 tyg i rozmawialam z lekarzem i położna i obydwoje mowili, że na 100% sterydy zadzialaly i na pewno płuca sa lepiej rozwinięte niż gdyby ich nie podać. Mówię to bo na forum istniały teorie, ze jak sie poda wczesniej a poród nie nastapi..to trzeba kolejne dawki bo tamte nic nie wnosza.
Mi lekarz mówil to samo, gdy podawali mi celeston w 29tc. Nawet usłyszałam, że działa on najlepiej dopiero po tygodniu od podania. Na ile to prawda to nie wiem.

Dziewczyny, do którego tc brałyście luteinę dopochwową i w jakiej dawce?
Ja miałam 2x100 do końca 37tc. Od razu jednak zaznaczę, że tak długo że względu na stosunkowo niską wagę malucha. Gdyby nie to, to usłyszałam, że odstawiac się w 35, max w 36tc. I też powiem, że po odstawieniu skurcze przepowiadajace są częste i bolesne. Jednak to u mnie, a wiem, że wielu dziewczynom nic się nie zmienia po odstawieniu.

Dziewczyny, jeszczecWam napiszę,że odkąd ćwiczę regularnie mięśnie Kegla, to z szyjka nic się nie dzieje. Wnioskuje,że może to pomagać, tylko trzeba mieć pewność,że robi się to umiejętnie.

reklama
Dziewczyny, do którego tc brałyście luteinę dopochwową i w jakiej dawce?
Ja biorę od 12 tygodnia 2x100. Mamy zmniejszyć o połowę w 34, ale jak to będzie to trudno powiedzieć. Już nie raz lekarz mówił że będziemy powoli z niej schodzić ale się do tej pory nie udalo

Ostatnia edycja:
Do góry