reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ból i twardnienie brzucha, skracanie się szyjki macicy, skurcze

Witaj ;)
Leżenie działa cuda, skoro dotrwałaś juz do tego etapu to masz juz wprawę w leżeniu i jeszcze trochę pociągniesz :D a jaką masz szyjkę?
A z tymi lekami to ciekawa sprawa... Mi początkowo ginekolog w mieście rodzinnym, jakies 2 miesiące temu kiedy przebywałam z wizytą u rodziców, zalecił na skurcze oprócz magnezu stałą dawkę nospy 3x1, a w razie jakiś akcji nospe forte. Szyjka trzymała się nieźle. Teraz, kiedy wróciłam juz do Krakowa, moja dok wybadała że szyjka jest miekka, skrócona i rozwarcie 1 cm i zakazała nospy, bo ta dodatkowo rozpulchnia i skraca szyjkę. To samo powiedzial ordynator patologii podczas mojego pobytu w szpitalu po sterydy na płucka. Nospe odstawiłam, wcinam magnez, ale dziwi mnie taka rozbieżność decyzji lekarzy... Czy może chodzi o to, że nospa jest ok dopóki nie skraca sie szyjka? Macie jakies doświadczenie?
Wlasnie tez sie dzisiaj zastanawiam nad nospa.Moj lekarz tez mi powiedzial zeby jej unikac i lepiej brac magnez.Tylko ze u mnie ten magnez to srednio dziala, mimo ze biore otez sporo. Mam jakies takie dziwne pobolewania, wiec dzisiaj stwierdzilam ze wezme nospe i jak reka odjal. Nic nie boli.W srode mam wizyte kontrolna, niestety u lekarki ktora zastepuje mojego lekarza.Zapytam sie jej co ona na to, chociaz nie ukrywam zdanie mojego lekarza prowadzacego jest dla mnie duzo wiecej warte.No nic, narazie bede brala magnez a nospe sporadycznie.Jak moj lekarz wroci to pogadam z nim na ten temat, moze wymysli cos innego niz nospa.

reklama
Moja szyjka na poczatku wrzesnia miala tylko 18 mm a po dluzszym lezeniu 26 mm i jak narazie sie nie zmienia, na szczescie. Ja chyba musze przystopowac z ta nospa bo jest juz mi po niej poprostu niedobrze :/ Dziewczyny czy Wam tez twardnieje mocno brzuch w pozycji siedzacej czy stojacej?
U mnie to jest standard że mam brzuch napięty jak tylko wstanę, a jak kawałek przejdę czy nawet chwilę posiedzę, to skurcz murowany :-( dodatkowo leżenie na plecach tez powoduje twardnienia.... Wiec domyślać sie można że lewy bok to juz mam na maxa wygnieciony :p fajnie że Ci się wydłużyła szyjka, to daje nam nadzieję :D a jeszcze co do nospy- po tym jak ją odstawiłam nie poczułam żadnej różnicy jesli chodzi o twardnienia, a wręcz przy aktualnym zaostrzeniu reżimu łóżkowego czuję poprawę.

Wlasnie tez sie dzisiaj zastanawiam nad nospa.Moj lekarz tez mi powiedzial zeby jej unikac i lepiej brac magnez.Tylko ze u mnie ten magnez to srednio dziala, mimo ze biore otez sporo. Mam jakies takie dziwne pobolewania, wiec dzisiaj stwierdzilam ze wezme nospe i jak reka odjal. Nic nie boli.W srode mam wizyte kontrolna, niestety u lekarki ktora zastepuje mojego lekarza.Zapytam sie jej co ona na to, chociaz nie ukrywam zdanie mojego lekarza prowadzacego jest dla mnie duzo wiecej warte.No nic, narazie bede brala magnez a nospe sporadycznie.Jak moj lekarz wroci to pogadam z nim na ten temat, moze wymysli cos innego niz nospa.
Ale jest też tak, słyszałam to od paru dziewczyn, że nospa nie u każdej działa jednakowo. Jednej pomoże jak ręką odjął, a inna nie poczuje różnicy.... U mnie to trochę działało na psychikę, po prostu czułam sie bezpieczniej, że pilnując tych dziennych dawek dodatkowo dbam o dobro dzidziusia.

A czy ma ktoras z Was pessar? Ja mam mega upławy przez ten krazek az czasem sie boje ze to wody :/ a jakie sa dlugosci Waszych szyjek? Prosze o odpowiedzi bo jestem nowa i chce poznac Was lepiej :) a i w ktorych tygodniach jestescie?

A czy ma ktoras z Was pessar? Ja mam mega upławy przez ten krazek az czasem sie boje ze to wody :/ a jakie sa dlugosci Waszych szyjek? Prosze o odpowiedzi bo jestem nowa i chce poznac Was lepiej :) a i w ktorych tygodniach jestescie?
bierzesz coś profikaktycznie dopochwowo na stany zapalne? Ja 28t4d szyjka 25mm 4 dni temu.

Ja aktualnie 15+5, od 14 szew i lezenie.Co do uplawow to u mnie odkad mam szew wydzieliny jest wiecej i to wlasnie takiej wodnistej, podobno moze tak byc ze wzgledu na cialo obce. Z drugiej strony wieksza ilosc wydzieliny moze sie wiazac z jakas infekcja, i badz tu madry.W srode bede u lekarza to zapytam jak to jest, i czy u mnie to efekt szwa czy czegos innego....normalnie oszalec mozna.Co do mojej szyjki to przed zabiegiem miala 3,5cm, natomiast moj lekarz ktory mnie prowadzi i zakladal mi szew powiedzial ze dokladnie ogladnal szyjke i od gory zaczyna byc miekawa . No nic nie ma sie co zamartwiac na zapas, zobaczymy co bedzie na badaniu w srode.

Tak biore globulki clortimazolum i lactovaginal. Infekcji nie mam na pewno bo ja wyleczylam przed zalozeniem pessaru. Lekarz mnie ostrzegl ze wydzieliny bedzie wiecej a poza tym po tych lekach dopochwowych tez leci wiecej. Ja mialam wizyte w srode a teraz mam w piatek 27.10. Czasem wydaje mi sie ze za duzo mamy na tych naszych glowach :(

Mam pessara od 22 września i szczerze to raz tak mi pociekło, że na izbę pojechałam. Zrobili 2 testy na wody płodowe i oba były ujemne. Już się przyzwyczaiłam- raz jest sam śluz a czasem woda.

Moja szyjka na poczatku wrzesnia miala tylko 18 mm a po dluzszym lezeniu 26 mm i jak narazie sie nie zmienia, na szczescie. Ja chyba musze przystopowac z ta nospa bo jest juz mi po niej poprostu niedobrze :/ Dziewczyny czy Wam tez twardnieje mocno brzuch w pozycji siedzacej czy stojacej?
Mi twardnueje non stop. Do tego skurcze i ból okresowy. Tydzień temu moja szyjka 25mm. Ciekawe jak wygląda teraz...

reklama
Ja mam zalozony szew ,od razu dostałam tez globulki na infekcje,ktore zakładam na noc co drugi dzień.Lekarz uprzedzil mnie,ze to prewencyjnie ponieważ bardzo latwo o infekcje.Natomiast moja bratowa miała pessar i bardzo narzekala na upławy.Przez to nabawila się bakterii,ktora dziecko zarazilo się podczas porodu,wiec lepiej zapytać o to lekarza.Moja szyjka 2,5 cm.

Do góry