reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Bliźniaki niemowlaczki - pierwszy rok życia naszych dzieciaczków.

Ja buraki dodałam do zupki, wyszedł z tego taki barszcz ukraiński czyli po trochu wszystkiego.

Oj, żeby to mogą isć i iść. U nas pierwsze symptomy zaczely się jak mieli ok 4msc a pierwsze zęby pojawily się jak skończyli 6msc. Zaraz potem bylam swiecie przekonana, ze zaraz pojdą kolejne, już widziałam je pod dziąsłami a tu już prawie 3msc mija i jeszcze ich na wierzchu nie ma. Ale pierwsze zęby to poszly bezproblemowo prawie teraz jest gorzej, dużo gorzej. Ale jak tak dzisiaj popatrzyalm to im idzie chyba 6 zebow na raz, bo gorne jednynki i dwojki i dolne dwojki. Zobaczymy.

Jak wychodzą zęby to dzieci zazwyczaj tracą apetyt, nie chcą jesc ani z butli ani zupek lyzką. My tez to przechodziliśmy. Ja ich wtedy nie zmuszlaam, jedli tyle ile chcieli. Jakby mnie cos napierdzielalo w gębie to też bym nie chciała jesc:) Podobno dobry sposób to schłodzić smoczka do butelki w lodowce i podawac taki zimny. Może to jakiś patent jest, ja tego nie probowalam.

Co do rozszerzania diety to są w necie dostępne schematy zywienia niemowląt. JAk karmisz mm to zupki przeciery po skończeniu 4msc a gluten po skończeniu 5msc ale nie później niż 6msc- tak mi pediatra mowiala.

Moje chłopaki codziennie zadziwiają mnie nowymi umiejętnościami. Teraz na topie jest zrzucanie wszystkiego, walenie jedną zabawką o drugą albo o podloge, naśladowanie tego o mowie. Widze, ze bardzo dużo rozmumieją ale też mają coraz lepsze sposoby na wyłudzenie czegoś. Ruchowo bez zmian- Adas pełza i probuje raczkować a Marek lezy na plecach i beczy, heha

Ostatnia edycja:
reklama
No Wojtuś znów mnie dziś zadziwił :-), poza 2 ząbkami po raz pierwszy sam usiadł, dwa razy więc to chyba nie przypadek. Jestem dumna z niego. Krzyś jest kilka dni za nim w tyle, ale popatruje i też próbuje, byłam pewna że on pierwszy siądzie bo pierwszy się dźwigał i w wózku sam siedział, a tu niespodzianka.
Generalnie trzeba mieć ich ciągle na oku bo pełzają do tyłu i w kółko lotem błyskawicy i wpychają się we wszystkie dziury. Musiałam im zmodyfikować plac zabaw, bo między łóżeczkami mieli już za mało miejsca. Pewnie niedługo będą raczkować do przodu.
Jjka niedlugo przyjdzie taki dzień, że twoi też cię zadziwią ruchowo. U nas była posucha przez 3 m-ce i nagle w ciągu kilku dni ruszyli z kopyta (łącznie z zębiskami, które wyłażą im od ponad 4 miesięcy). Też rzucają zabawkami, smoczkami i wyrywają sobie zabawki. Zawsze ta którą ma brat jest lepsza. Ale też dużo śmieją się do siebie, lubią patrzeć co ten drugi robi.

Hej dziwczyny
My już jutro do domu, mieliśmy być do wt ale wole jechać w nocy jak za dnia by maluchy nie marudziły w aucie. Wiec koło 21 ruszamy i koło 1 w domu :tak:

Co do moich maluchów to Natanowi powietrze służy bo dopracował siadanie idzie mu już to bardzo sprawnie ale i nauczył się raczkować i.... fanfary....wstaje przy kanapie :szok::-D....
Kaja też robi postępy powoli do przodu bo udaje się jej już nogi podciągnąć na parę sekund do pozycji raczkowania. Ale za to ma 7 zębów :happy:a Natan 8 wiec go goni :tak:.
Biegunka w końcu nam odpuściła ale nie na dobre, mamy odstawioną cały czas laktozę i co dziennie chociaż raz katuje maluchy ryżem.

Milla
i co ustalone jest coś konkretnego z tym spotkaniem ?? Swoją drogą gdzie jesteś nad morzem ?

Justynia ja w Kolobrzegu mokne ;-)
Co do spotkania to jak najbardziej aktualne ja sie doczekac nie moge. Zycze Ci dobrej drogi do domu, jazda z dzieciami w nocy to calkiem dobry pomysl.

To w takim razie czekam:)
Hmm gluten nie później niż 6 msc:/ to muszę się streścić bo Antek 27.08 skonczyl 5 msc.

Aga- no jest na mm odkąd skończył 2,5 msc czyli lece teraz z kleikiem, później kaszki, matchewki, brokuly itp a później wszystko na raz w formie zupki i gluten.

Czy zupki mogą być juz z mięskiem zmielone? Czy gotowane na mięsku ale bez.?

Jak wy gotujecie??
Ja nie ogarniam:/

cannot - ja jeszcze mięsa nie daje więc i nie gotuje na mięsie. Do garnka wrzucam marchewkę, ziemniaka i kalafior na przykład. Gotuje, odlewam wodę i blenduje. Potem jak jest za gęste dolewam trochę przegotowanej wody i już. Mam zupkę na dwa dni. ;-)

A ja mam nowy wózek! :-):-) Ten X Lander o którym wam pisałam, tylko w kolorze malinowym. Jest super, świetnie się prowadzi, nie to co mój poprzedni...cena super i do tego foltelik samochodowy gratis, ale się cieszę :happy:

cannot poczytaj sobie najlepiej jakiś schemat żywienia niemowląt, będziesz wiedzieć co się kiedy wprowadza... Najpierw po jednym warzywie, potem można je łączyć w zupki. Mieso ok 6 mies, bez wywaru. Kaszki nie są takie istotne, ważniejsze są zupy i owoce. I pół łyżeczki kaszki manny do zupy przy wprowadzaniu glutenu. Potem ryby, żółtko... Jak robisz zupę to zawsze musisz dodać tłuszcz. Jest tego trochę...

Anulfka, Karmelova, Wam pasuje nasze spotkanie u mnie w Niepołomicach? Który to miał być wrzesień? :sorry2: Napierajka, Ty pisałaś że Ci pasuje, prawda? ;-)

Julianna - pokaż ten wózek. Super, że jesteś zadowolona z zakupu. Nic tak nie cieszy kobiety, jak udane zakupy :-D

cannot - ja mam taką książęczkę z bobovity i według tego idę z rozszerzaniem diety. Na stronie internet pewnie znajdziesz taki sam przewodnik. Polecam, bo wszystko przystępnie opisane.

reklama
Zdjęcie-0398.jpg

Załączniki

• Zdjęcie-0398.jpg
    Zdjęcie-0398.jpg
    41,9 KB · Wyświetleń: 80
Do góry