reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Błagam o porady :( wysokie nt i test pappa 1;38 /21lat

Źle napisałam skorygowane mam 1:62 już nie czytam teraz czekam miałam wizytę u genetyka w poniedziałek mam jeszcze wizytę u perinatologa i drugie usg prenatalne.
To już wyższe, rozumiem. Moje było 1:65, także podobnie, mimo względnie młodego wieku. Podejdź do tego na spokojnie bo jeśli się okaże, że wszystko ok to potem będzie szkoda tego całego stresu we wczesnej ciąży.

reklama
Myślisz ze karmienie się nadzieją jeśli okaże się że była złudna coś w takiej sytuacji daje?
Ja jednak jestem zdania, żeby być neutralnym i nie zakładać, że coś będzie nie tak bo u większości kobiet powoduje to jednak paranoiczny strach, stres, a to wszystko może też zaszkodzić. Owszem, dobrze zebrać wiedzę i podjąć decyzję, ale warto pamiętać, że wyniku już nic nie zmieni i na daną jednostkę szansa jest 50/50, że będzie zdrowe lub chore. Czytanie o pozytywnych historiach zdecydowanie pomaga uporać się z czasem oczekiwania na dalsze diagnozy, zdrowie psychiczne matki w tym wypadku również jest bardzo ważne. :)

Jeśli skorygowane ryzyko masz 10 krotnie mniejsze niż z wieku to jest to super wynik

Ze względu na wiek mam już średnie ryzyko co dla mnie jest absurdem ale Ok nt 2,4 pappa w normie tylko beta podwyższona. No czuje się okropnie 1:62 skorygowane 1:589 po usg
Jak nifty wyjdzie okej to zapytaj czy trzeba robić amino bo mi dwóch lekarzy powiedziało że jak dostanę sanco ok to badanie serduszko i nie ryzykować amino ,jeden chce mnie namówić
A reszta z USG ok ? Ja mam wyniki w środę a Ty?

Tak zamierzam teraz czekam tyle mi
pozostało nic więcej nie zrobię genetyk powiedział ze ja Nifty pro będzie dobrze to amnio mam nie robić dzieciątko ma wszystkie prawidłowe pomiary to nt tez nie jest jakieś bardzo wysokie. A jeżeli wynik wyjdzie zły to ja wiem co dalej to moje drugie dziecko. Ja myśle ze czytanie historii pomaga psychicznie i niech każdy robi jak chce.

Jak nifty wyjdzie okej to zapytaj czy trzeba robić amino bo mi dwóch lekarzy powiedziało że jak dostanę sanco ok to badanie serduszko i nie ryzykować amino ,jeden chce mnie namówić
A reszta z USG ok ? Ja mam wyniki w środę a Ty?
Nifty nie wykryje np triplodii która na usg wyglądać może bez podejrzeń a w pappa „podszywać się” pod ZD
Przy dużym ryzyku w pappa kolejnym krokiem diagnostycznym jest amnio a nie testy NIPT

Ale pappa wyszła by dużo lepiej gdyby nie pozdwyzszona NT i ja pewnie zrobię ta aminopunkcje ale nie mysle o triplodi bo narazie żaden lekarz nic na ten temat nie powiedział i myśląc w ten sposób zwariuje do 20 tygodnia

reklama
Zanim dostanę wyniki , w ten sposób myśląc jak dostanę wyniki sanco to do wyników aminopunkcji będę się czuć tak samo tragicznie. Więc myślę że jeśli sanco wyjdzie ok to raczej jest ok po prostu a aminopuncje dla pewności zrobię ale wymyślać kolejny powód żeby się martwić to już sobie daruję , dużo dziewczyn miało gorsze wyniki pappy i było dobrze , to tylko statystyka a robiąc badanie krwi byłam przeziębiona , myśląc o tym jak wiele jest tych chorób zespołów i tak dalej to wg nie mam siły wstać nawet z łóżka.

Do góry