reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Blady Test ciazowy

Cykle ma dokladnie 28 dniowe bo biore hormony od pol roku. Letrozol na urosniecie pecherzyka, w czasie owulki zastrzyk z ovitrelle na pekniecie a potem progesteron. Tak moze troche sie nakrecam i wpatruje w te testy a bardzo ale juz mam dosyc tych wszystkich lekow i chce w koncu tej ciazy. Co miesiac wyczekuje terminu kiedy bede mogla wykonac test bo zawsze mAm nadzieje ze w tym cyklu sie uda. Nie jest to latwe, jak sie czlowiem nakreci to potem nie moze o niczym innym myslec. Powtorze test jutro. Dzieki za odpowiedzi
Wiesz kiedy była owulacja?

reklama
U mnie 25dc dzis. Zrobilam rano test i po 5 minitach byl negatywnych ale odczekalam do 15-20 i wydaje mi sie ze byla jakas linia. Tak jak u Pani na zdjeciach powyzej, na fotce jej nie widac ale mi sie wydaje ze cos bylo. Teraz juz nie wiem czy moze mam zwidy bo tak bardzo chce tej ciazy 🙉 Z tego co wiem, dluzej jak pol roku nie mozna brac, czy mozna ? Moze warto rozszerzyć diagnostykę?
Wiesz kiedy była owulacja?
W 12 dniu robilam zastrzyk wiec owilacjia 13-14 dzien

W 12 dniu robilam zastrzyk wiec owilacjia 13-14 dzien
Jeżeli owulacja była 13-14 dnia cyklu to test będzie wiarygodny dopiero 28 dnia cyklu. Wcześniej nie ma sensu testować.

Pytanie tylko czy ta owulacja faktycznie miała miejscem. Nie byłaś poniżej na USG lub na badaniu progesteronu 7-8dpo?

a jaki ma cel badanie progesteronu po owulacji? Ja biore go dopochwowo i dosc sporo go wyplywa co oznacza podobno ze to ten nadmiar ktorego organizm nie przyswoi. Nie sprawdalam w tym miesiacu czy pecherzyk pekl bo lekarka akurat byla w tych dniach na urlopie

a jaki ma cel badanie progesteronu po owulacji? Ja biore go dopochwowo i dosc sporo go wyplywa co oznacza podobno ze to ten nadmiar ktorego organizm nie przyswoi. Nie sprawdalam w tym miesiacu czy pecherzyk pekl bo lekarka akurat byla w tych dniach na urlopie
Ale bierzesz taki, który "wyjdzie" w badaniu. Bo np. duohaston na wyniki nie wpływa. A poziom progesteronu po owulacji wzrasta, jego wysoki poziom potwierdza, że na 90% owulacja była.

Ja biore utragestan i nie wiem czy ma on wplyw. Koniecznie o tym poczytam. Czyli teraz juz bedzie za pozno na sprawdzenie poziomu progesteronu 13 dpo?

Ja biore utragestan i nie wiem czy ma on wplyw. Koniecznie o tym poczytam. Czyli teraz juz bedzie za pozno na sprawdzenie poziomu progesteronu 13 dpo?
Progesteron bada się 7-8 dpo bo wtedy ma najwyższe stężenie. Poza tym póki nie wiesz, czy leku mają wpływ to i tak nie będzie wiadomo czy owu była. Najlepiej pogadaj o tym z ginekologiem. Albo umów się na wizytę po zastrzyku. Będzie wiadomo czy pojawia się ciałko żółte

Tak te zrobie, dziekuje Pani bardzo za wskazowki. Dziwi mnie tylko ze musze dowiadywac sie tego na forum a nie od lekarza. Moze powinnam go zmienic.
a czy moge zapytac czy jest Pani lekarzem czy cala ta wiedza z doswiadczenia?

reklama
Tak te zrobie, dziekuje Pani bardzo za wskazowki. Dziwi mnie tylko ze musze dowiadywac sie tego na forum a nie od lekarza. Moze powinnam go zmienic.
a czy moge zapytac czy jest Pani lekarzem czy cala ta wiedza z doswiadczenia?
Nie, nie jestem. Po części z własnego doświadczenia, trochę z doświadczenia innych.

Mija rada jest taka. Jeżeli Twój obecny lekarza budzi wątpliwości, nie musisz go od razu zmieniać. Możesz iść po prostu na konsultacje do innego i zobaczyć czy powie Ci to samo co poprzedni. Z własnego doświadczenia wiem, że czasami warto zasięgnąć opinii innego specjalisty 🙂 powodzenia ❤️

Do góry