reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Beta hcg

Witam. Dwa dni temu byłam u ginekologa, ponieważ znacząco spóźniał mi się okres . Miałam wtedy 46 dzień cyklu . Podejrzewałam ze mogę być w ciąży, ponieważ od jakiegoś czasu staramy się z mężem o dziecko . Ginekolog po zbadaniu mnie stwierdziła, że macica jest powoekszona tak jak przed wczesna ciążą , albo poprostu przed miesiączka. Stwierdzila , ze pęcherzyka jednak nie widzi. Zaleciła badanie progesteronu i beta hcg . Beta wyszła mi 2,3 , a progesteron 23,30 . Neta niby nie wskazuje na ciążę, ale zastanawia mnie ten wysoki progesteron . Czy jest możliwość ze jestem we wczesnej ciąży, a po prostu było za wcześnie ma zrobienie bety .

reklama
Rozumiem, że wynik bety to <2,3, a to oznacza betę negatywną, czyli ciąży nie ma.

Progesteron ma to do siebie, że rośnie w fazie lutealnej osiągając swój max 7-8 dni po owu. Wynik powyżej 10 uznaje się, że do owulacji doszło. Następnie jak progesteron spada, to przychodzi @. Jeśli nie miałaś monitoringu, to nie wiadomo kiedy była owulacja. Może tym razem Ci się coś przesunęło.

Rozumiem, że wynik bety to <2,3, a to oznacza betę negatywną, czyli ciąży nie ma.

Progesteron ma to do siebie, że rośnie w fazie lutealnej osiągając swój max 7-8 dni po owu. Wynik powyżej 10 uznaje się, że do owulacji doszło. Następnie jak progesteron spada, to przychodzi @. Jeśli nie miałaś monitoringu, to nie wiadomo kiedy była owulacja. Może tym razem Ci się coś przesunęło.
Przesunelo mi się na pewno . Bo w 46 dniu cyklu byłam u ginekologa , stwierdziła, że owulacja była bo widać ciałko żółte . Męczy mnie brak okresu , nawet nie boli mnie brzuch jak zawsze kiedy ma przyjść tylko sutki mam wrażliwe na dotyk i dużo sluzu , a macica powiekszona jak na okres lub wczesna ciążę.

Dziewczyny, czym różni się wynik Beta Hcg ze znakiem np. <2,3 od wyniku bez znaku tak jak np. 0.14? Nie mogę znaleźć żadnych informacji czy ten znak jest jakoś mocno znaczący? 🤔🤔

reklama
Nie znaczy więcej niż to, że wynik jest podany w zależności od aparatu, na którym bo wykonywane badanie i konwencji laboratorium. Jedno takich małych HCG jak 0.14 nie podaje konkretnie, inne podaje.[/QUOTE]

reklama
Do góry