reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Becikowe ?

Sasola

Początkująca w BB
Dziewczyny pytanie o becikowe - nastawiałam się całą ciążę że go nie dostanę ale suma summarum doszłam do wniosku że jednak spróbuję bo chyba nowonarodzone dziecko również należy wpisać we wniosku a premie męza w pracy nie wiadomo czy są liczone jako dochód bo są wypłacane osobno (nie z wypłata) więc uznałam że wniosek lepiej złożyć i dostać odmowę niz nie składać i stracić... 🤷

Powiedzcie mi proszę jakie dochody poza pensja wliczają się do dochodu żeby uzyskać becikowe?
Czy 800+ i ewentualnie alimenty na dziecko z pierwszego małżeństwa też muszę wpisać ?
Czy żeby podać dokładny dochód mój i męża muszę pobrać z US jakieś zaświadczenie o dochodach?
Te dochody mają być za rok poprzedzający?
Kiedy zaszłam w ciążę pracowałam w dwóch pracach (jedna zleceniowka) i z jednej zrezygnowałam więc mam dochód utracony a mąż też zmienił pracę , więc i dochody się zmieniły.... 😵‍💫

Zerkalam na te wnioski, ale łatwiej dopytać tutaj - niektóre z Was już je składały i wiedzą jak to wygląda w praniu 🫣

Jakoś te naście lat temu było łatwiej to wszystko załatwić przy pierwszym dziecku jak teraz 😵‍💫😵‍💫😵‍💫

reklama
Bierzesz dochód jaki miałaś wykazany w PIT. Obecnie ten za 2023 rok.
Jeżeli była utrata lub uzyskanie źródeł dochodu, to nie jest tak prosto.

Najlepiej jednak dowiedzieć się u urzędniczki, jakich potrzebuje dokumentów lub oświadczeń, bo różne są sytuacje.

800+ nie wlicza się do dochodu.

Jak będzie utratra dochodu - to dodatkowo rozwiązanie umowy/świadectwo pracy, a jak zmiana pracy, to nowa umowa - w której będzie wpisana kwota.

Dziewczyny pytanie o becikowe - nastawiałam się całą ciążę że go nie dostanę ale suma summarum doszłam do wniosku że jednak spróbuję bo chyba nowonarodzone dziecko również należy wpisać we wniosku a premie męza w pracy nie wiadomo czy są liczone jako dochód bo są wypłacane osobno (nie z wypłata) więc uznałam że wniosek lepiej złożyć i dostać odmowę niz nie składać i stracić... 🤷

Powiedzcie mi proszę jakie dochody poza pensja wliczają się do dochodu żeby uzyskać becikowe?
Czy 800+ i ewentualnie alimenty na dziecko z pierwszego małżeństwa też muszę wpisać ?
Czy żeby podać dokładny dochód mój i męża muszę pobrać z US jakieś zaświadczenie o dochodach?
Te dochody mają być za rok poprzedzający?
Kiedy zaszłam w ciążę pracowałam w dwóch pracach (jedna zleceniowka) i z jednej zrezygnowałam więc mam dochód utracony a mąż też zmienił pracę , więc i dochody się zmieniły.... 😵‍💫

Zerkalam na te wnioski, ale łatwiej dopytać tutaj - niektóre z Was już je składały i wiedzą jak to wygląda w praniu 🫣

Jakoś te naście lat temu było łatwiej to wszystko załatwić przy pierwszym dziecku jak teraz 😵‍💫😵‍💫😵‍💫

Złóż wniosek. A potem jeżeli będą potrzebne dodatkowe dokumenty to urząd Cie o nie poprosi i uzupełnisz.

Ale pamiętaj też ze masz rok na złożenie wniosku. Teraz biorą dochody 2023 ale w listopadzie 2025 już za 2024 więc jeżeli dziecko się łapie to czasem lepiej przeczekać

Do góry