Witam chcę się dowiedzieć jak to teraz jest z tym becikowym (1.000,- zł z tytułu urodzenia żywego dziecka). U lekarza byłam w 12/13 tyg. ciąży ponieważ o niej nie wiedziałam. Czy należy mi się to świadczenie? Jak je teraz uzyskać, co zrobić?
reklama
Rozwiązanie
L
Wydaje mi się że to Ty jesteś osobą która nie zna się na przepisach. Niestety to co napisała ta forumowiczka to nic innego jak czysta Polska prawda. Aby ubiegać się o to świadczenie pierwsza wizyta powinna być do 10 tygodnia w przeciwnym razie to przepada. Nie ma co porównać że Tobie ktoś takie zaświadczenie...Aniuśka, proszę, nie strasz nikogo paragrafami jeśli sama ich do końca nie znasz Przepraszam ale bardzo zirytowała mnie Twoja postawa.
Autorko masz prawo do becikowego. Przepisy zmieniły się i wystarczy że lekarz wystawi zaświadczenie że np z powodów zdrowotnych późno dowiedziałaś się o ciąży.
W mojej sytuacji wyglądało to tak że położna dała mi to zaświadczenie nie pytając nawet o datę pierwszej wizyty u lekarza.
U
usunięty
Gość
Od momentu gdy działania "pomysłu" są nie zgodne z prawem.Już bez przesady. Od kiedy podsunięcie pomysłu jest namawianiem kogoś do zrobienia danej czynności?
reklama
Ewelina.Be
Fanka BB :)
A o kopercie nic nie pisałam, bo to raczej by się autorce nie opłaciłoMoże od razu powinnaś napisać że powinna " w kopertę" dać lekarzowi za takie zaświadczenie?
Przecież podsunełaś tylko taki pomysł...
Ewelina.Be
To mnie zgłoś, bo przecież takim strasznym przestępcą jestem że podżegam innych do przestępstwaOd momentu gdy działania "pomysłu" są nie zgodne z prawem.
U
usunięty
Gość
Nie muszę Cię zgłaszać - za złamanie regulaminu panującego na forum mogę wysłać Tobie ostrzeżenie/punkty ostrzeżeń/zbanować konto itp.To mnie zgłoś, bo przecież takim strasznym przestępcą jestem że podżegam innych do przestępstwa
Na działania nie zgodne z regulaminem a już napewno nie zgodne z prawem nie można przymknąć oka.
Forum i tak ma wystarczająco fatalną sytuację i nie potrzebne Nam większe problemy.
Pozdrawiam
Alusia_1992
A nie ma przypadkiem jakiegoś okresu dodatkowego?? Nie jestem pewna ale chyba te 2 tygodnie da się wytłumaczyć. Gdzieś o tym czytałam.. najlepiej zapytać w danym MOPS'ie..
U
usunięty
Gość
Autorka napisała wyraźnie że była na pierwszej wizycie 12/13 tydzień więc nawet jakby odjąć 2 tygodnie to nie wyjdzie 10 tydzieńA nie ma przypadkiem jakiegoś okresu dodatkowego?? Nie jestem pewna ale chyba te 2 tygodnie da się wytłumaczyć. Gdzieś o tym czytałam.. najlepiej zapytać w danym MOPS'ie..
Alusia_1992
12 i 3 dni czy 13 i 1 dzien?? No nie czepiajmy się .. Prawo,prawem a wirus swoją drogą. Teraz to tylko urzędy mogą odpowiedzieć na to pytanie zadane przez autorkę bądź mama która niedawno urodziła..Autorka napisała wyraźnie że była na pierwszej wizycie 12/13 tydzień więc nawet jakby odjąć 2 tygodnie to nie wyjdzie 10 tydzień
U
usunięty
Gość
8 miesięcy temu nie było pandemii... Autorka jest już na końcówce ciąży. A przepisy odnośnie becikowego się nie zmieniły... Więc nie ma co zwalać wszystkiego teraz na pandemie12 i 3 dni czy 13 i 1 dzien?? No nie czepiajmy się .. Prawo,prawem a wirus swoją drogą. Teraz to tylko urzędy mogą odpowiedzieć na to pytanie zadane przez autorkę bądź mama która niedawno urodziła..
A przeszukując internet aby dowiedzieć się coś o "dodatkowych 2 tygodniach" nie znalazłam żadnych potwierdzonych informacji dotyczących tego tematu. Więc prosiłbym o nie wprowadzenie autorki w błąd
mamaelaela
Aniuśka, proszę, nie strasz nikogo paragrafami jeśli sama ich do końca nie znasz Przepraszam ale bardzo zirytowała mnie Twoja postawa.
Autorko masz prawo do becikowego. Przepisy zmieniły się i wystarczy że lekarz wystawi zaświadczenie że np z powodów zdrowotnych późno dowiedziałaś się o ciąży.
W mojej sytuacji wyglądało to tak że położna dała mi to zaświadczenie nie pytając nawet o datę pierwszej wizyty u lekarza.
reklama
L
lip195287
Gość
Musisz posiadać zaświadczenie od lekarza bądź położnej że pierwsza wizyta była do 10 tygodnia.Witam chcę się dowiedzieć jak to teraz jest z tym becikowym (1.000,- zł z tytułu urodzenia żywego dziecka). U lekarza byłam w 12/13 tyg. ciąży ponieważ o niej nie wiedziałam. Czy należy mi się to świadczenie? Jak je teraz uzyskać, co zrobić?