reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Becikowe 2020

Laura315

Początkująca w BB
Witam 😊 chcę się dowiedzieć jak to teraz jest z tym becikowym (1.000,- zł z tytułu urodzenia żywego dziecka). U lekarza byłam w 12/13 tyg. ciąży ponieważ o niej nie wiedziałam. Czy należy mi się to świadczenie? Jak je teraz uzyskać, co zrobić?

reklama
Rozwiązanie
L
Aniuśka, proszę, nie strasz nikogo paragrafami jeśli sama ich do końca nie znasz :) Przepraszam ale bardzo zirytowała mnie Twoja postawa.
Autorko masz prawo do becikowego. Przepisy zmieniły się i wystarczy że lekarz wystawi zaświadczenie że np z powodów zdrowotnych późno dowiedziałaś się o ciąży.
W mojej sytuacji wyglądało to tak że położna dała mi to zaświadczenie nie pytając nawet o datę pierwszej wizyty u lekarza.
Wydaje mi się że to Ty jesteś osobą która nie zna się na przepisach. Niestety to co napisała ta forumowiczka to nic innego jak czysta Polska prawda. Aby ubiegać się o to świadczenie pierwsza wizyta powinna być do 10 tygodnia w przeciwnym razie to przepada. Nie ma co porównać że Tobie ktoś takie zaświadczenie...
reklama
To mnie zgłoś, bo przecież takim strasznym przestępcą jestem że podżegam innych do przestępstwa 😂
Nie muszę Cię zgłaszać - za złamanie regulaminu panującego na forum mogę wysłać Tobie ostrzeżenie/punkty ostrzeżeń/zbanować konto itp.
Na działania nie zgodne z regulaminem a już napewno nie zgodne z prawem nie można przymknąć oka.
Forum i tak ma wystarczająco fatalną sytuację i nie potrzebne Nam większe problemy.
Pozdrawiam

A nie ma przypadkiem jakiegoś okresu dodatkowego?? Nie jestem pewna ale chyba te 2 tygodnie da się wytłumaczyć. Gdzieś o tym czytałam.. najlepiej zapytać w danym MOPS'ie..

Autorka napisała wyraźnie że była na pierwszej wizycie 12/13 tydzień więc nawet jakby odjąć 2 tygodnie to nie wyjdzie 10 tydzień 🤦
12 i 3 dni czy 13 i 1 dzien?? No nie czepiajmy się .. Prawo,prawem a wirus swoją drogą. Teraz to tylko urzędy mogą odpowiedzieć na to pytanie zadane przez autorkę bądź mama która niedawno urodziła..

12 i 3 dni czy 13 i 1 dzien?? No nie czepiajmy się .. Prawo,prawem a wirus swoją drogą. Teraz to tylko urzędy mogą odpowiedzieć na to pytanie zadane przez autorkę bądź mama która niedawno urodziła..
8 miesięcy temu nie było pandemii... Autorka jest już na końcówce ciąży. A przepisy odnośnie becikowego się nie zmieniły... Więc nie ma co zwalać wszystkiego teraz na pandemie
A przeszukując internet aby dowiedzieć się coś o "dodatkowych 2 tygodniach" nie znalazłam żadnych potwierdzonych informacji dotyczących tego tematu. Więc prosiłbym o nie wprowadzenie autorki w błąd

Aniuśka, proszę, nie strasz nikogo paragrafami jeśli sama ich do końca nie znasz :) Przepraszam ale bardzo zirytowała mnie Twoja postawa.
Autorko masz prawo do becikowego. Przepisy zmieniły się i wystarczy że lekarz wystawi zaświadczenie że np z powodów zdrowotnych późno dowiedziałaś się o ciąży.
W mojej sytuacji wyglądało to tak że położna dała mi to zaświadczenie nie pytając nawet o datę pierwszej wizyty u lekarza.

reklama
Witam 😊 chcę się dowiedzieć jak to teraz jest z tym becikowym (1.000,- zł z tytułu urodzenia żywego dziecka). U lekarza byłam w 12/13 tyg. ciąży ponieważ o niej nie wiedziałam. Czy należy mi się to świadczenie? Jak je teraz uzyskać, co zrobić?
Musisz posiadać zaświadczenie od lekarza bądź położnej że pierwsza wizyta była do 10 tygodnia.

Do góry