reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Bardzo wysoka wolna beta w pappa

Inofs

Fanka BB :)
Odebrałam wczoraj wyniki pappa.

Wolna jednostka beta hcg 118,5 co odpowiada 4,13 MoM
Papp-a 3,5 co odpowiada 0,87 MoM

Ryzyko zespołu Downa 1:353

Bardzo się boję, co mogło wpłynąć na tak fatalne wyniki? Mam krwiaka i biorę 6 duphastonu

reklama
Rozwiązanie
A ile masz lat? A na usg było wszystko ok? (kość nosowa, przezierność karkowa)? Dlatego ja nie robiłam żadnej pappa bo to tylko stresująca statystyka!
Zgadzam się, ten test zabrał mi radość ciąży i spędzał sen z powiek. Zeszłym w nieplanowaną ciążę mając 42 lata. Usg wyszło super, ale test pappa fatalnie, ryzyko ZD 1:20 ze względu na wiek i podniesioną dość mocno całkę hcg, odchodziłam od zmysłów, przekopałam mnóstwo informacji i artykułów. W końcu, żeby nie oszaleć zrobiłam test Nifty, okazało się, że zdrowa dziewczynka. Piszę ten post, ponieważ bardzo pomogły mi informacje innych dziewczyn i dodawały otuchy, gdy czekałam na wynik. Nigdy się tak wcześniej nie bałam, pracuję z dziećmi chorymi i wiem, jak to wygląda od kuchni...
reklama
Ale, że co? Nie zrozumiałam z Twojej wypowiedzi nic. Poza tym po co odkopujesz taki stary wątek.
Wybacz, chodziło mi o to ze krwiak moze miec wplyw na wynik wolnej bety. Jestem na grupie o badaniach genetycznych i również przeczytalam ostatnio badania naukowe, ze nie wiedza dokladnie ale wydaje im sie ze krwiak moze miec wplyw na kosmówke i łożysko. Dużo dziewczyn które miały wysoka wolna bete miały krwiaka

Cześć, niestety strach dopadł i mnie... Wolna beta (208.0)7.19MoM, pappa 0.913MoM, 29lat, NT 2/1.95/1.90 (3 razy mierzyła) ryzyko skorygowane 1:76. Zrobiłam w środę NIFTY i czekam na wynik.
Zrobiłam też ponowne badanie wolnej bhcg po tygodniu od poprzedniego badania i wynik wyniósł 4.77MoM.
Nie daje mi to spokoju i zaczęłam czytać od czego może wyjść zafalszowany wynik wolnej bety. Nowotwory i mięśniaki wykluczone. Tsh 0.518. No i mam nadzieję, że znalazłam wytłumaczenie.. Mononukleoza. W dniu badania mnie rozłożyło temp 39, nie miałam siły ręką ruszyć ko ogólnie dramat. A przez cały poprzedni tydzien bez sił i mega suchość w ustach. No i czytam o tej mononukleozie i wszystkie objawy się zgadzają.. Niby angina ale nie angina. No i przy tej chorobie wytwarzają się przeciwciala heterofilne które mogą fałszować wynik. Póki co nie dopuszczam do siebie myśli, że mała może być chora. Jestem 14+1, to moje drugie dziecko z in vitro więc swoje też przeszłam.. Choć od samego początku czuję, że coś jest nie tak.. W sumie to zanim podeszłam do transferu miałam przeczucie, że to zaburzy nasz spokój... Oby tak nie było 🙏🙏🙏

Do góry