reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Badania przed ciążą

Moim zdaniem lepiej zrobić badania niż później się zamartwiać w ciąży że coś wyszło nie tak. Ja robiłam toxo, cytomegalie, różyczke i to było w klasach igg igm. Dodatkowo morfologia, wit d, tsh, ft3, ft3, glukoza i prolaktyna. Zwłaszcza tarczyca i cukier są ważne bo w ciąży lubią wariować i dobrze mieć wtedy odniesienie do stanu przed.
Ok, tylko tu zostawię info gdyby ktoś w przyszłości przeglądał: zadzwoniłam do lekarza rodzinnego, poprosiłam o teleporade, poprosiłam o przepisanie badań krwii i wyjaśniłam po co mi. Mam morfologię, cholesterol, cukier, tarczycę i jeszcze kilka innych które pani doktor uważała że powinnam zrobić i to są refundowane. We własnym zakresie zrobiłam przeciwciała WZW typu b, toksoplazmozę w spektrum igg i igm oraz różyczkę, ponieważ nie jestem chora i nie mam objawów i byłam szczepiona to różyczkę tylko igg robiłam. Zapłaciłam 180zl :)

reklama
Podstawowe badania krwi, ewentualnie genetyczne, czy nie jesteście czymś obciążeni. Do tego warto udać się do dentysty i sprawdzić, czy wszystkie zęby zdrowe, zacząć brać witaminy D, B, magnez, żelazo i kwas foliowy. Ale przede wszystkim wizyta u dobrego ginekologa.
Po co odkopujesz takie stare wątki?

Do góry