reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Badania PAPP-a

KyRaA

Aktywna w BB
Dziewczyny, temat przewija się już od jakiegoś czasu. Jak to jest u Was? Płatne, refundowane, kiedy, jak i za ile?
Znalazłam taki cennik i nie daje mi spokoju dlaczego jest tak tanio? Są jakieś jeszcze inne PAPPy?
pappa.jpg

Załączniki

• pappa.jpg
    pappa.jpg
    44,4 KB · Wyświetleń: 3 644
reklama
Tam gdzie ja robiłam - cała procedura kosztuje 490 zł . Jest to BADANIE PRENATALNE ZINTEGROWANE WG FMF (The Fetal Medicine Foundation)
- USG genetyczne
- Test podwójny
• PAPPA - białko związane z ciążą,
• β-HCG - gonadotropina kosmówkowa.
Interpretuje wyniki i robi usg lekarz z certyfikatem. Badanie jest na NFZ dla kobiet ze skierowaniem ze względu na wiek 35 + i wcześniejsze problemy genetyczne u dzieci. Myślę, że same wyniki badania krwi nic nie dadzą bo lekarz na podstawie danych z USG genetycznego wylicza tzw. ryzyko skorygowane wystąpienia wad. Lepiej szukać placówki, która w tym się specjalizuje.

Ja tez jutro mam prenatalne i ciagle sie waham czy robic ten pappa, boje sie ze zrobie, ze wyjdzie jakies wieksze prawdopodobienstwo i sie bede zamartwiac.

W końcu tych PAPPa nie zrobiłam, tylko w NL zapisałam się na badanie z krwi NIPT. Wyniki gdzieś za dwa tyg - trzymajcie kciuki :D Pierwszy raz patrzałam jak się moja krew leje do buteleczek ... nawet nie wiedziałam, że tak szybko ona płynie ;) Kosztowna ta impreza, bo 175 euro, ale chyba i tak taniej niż w PL? (jest tutaj częściowo refundowane)

Ja mojemu lekarzowi od razu powiedziałam, że nie mam zamiaru robić testu pappa ze względu na ogromną ilość wyników fałszywie dodatnich. Wolałam sobie zaoszczędzić tych nerwów i zrobić dokładniejsze badanie płodowego DNA (sanco plus). Niestety jest ono drogie (zapłaciłam 2600zł). Za tą cenę można już kupić fajny wózek, jednak są rzeczy ważne i ważniejsze, dlatego nie żałuję. Na wynik czekałam 2 tygodnie, wszystko wyszło prawidłowo i mam w tej kwestii spokojną głowę do końca ciąży ☺️

W końcu tych PAPPa nie zrobiłam, tylko w NL zapisałam się na badanie z krwi NIPT. Wyniki gdzieś za dwa tyg - trzymajcie kciuki :D Pierwszy raz patrzałam jak się moja krew leje do buteleczek ... nawet nie wiedziałam, że tak szybko ona płynie ;) Kosztowna ta impreza, bo 175 euro, ale chyba i tak taniej niż w PL? (jest tutaj częściowo refundowane)
U mnie w de kosztuje 300€ ale tu nie refunduja.

Dostałam dzisiaj wyniki z tego nieszczęsnego pappa, prawie na zawał zeszłam
Wyniki miały być za tydzień bo wczoraj jak dzwoniłam lekarz ich nie opracował, a tu dzwoni mi teraz pielęgniarka ze poprosiła innego lekarza żeby to opracował, to ja już zawał co tam wyszło. A sie okazuje że pani chciała być miła po prostu i mnie odstresowac, a przy okazji dowiedziała się że lekarz opracował to wczoraj tylko nie wydrukował i nie podbił. Więc chciała wieści przekazać. Wyniki dobre, po pappie ryzyko t21 1:10000, o resztę nawet szczegółowo nie pytałam, także trochę ulgi bo mnie martwiło te usg odrobine

reklama
Do góry