reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Badania genetyczne po poronieniu ( MUTACJE)

@jolajola88 ja jak kupowałam neoparin na100% to placilam 80zl z refundacja dopłata 3.50 chyba. Zbadaj homocysteine żeby wiedzieć jaki masz poziom bo nie może być za wysoki. Acard jak najbardziej podczas starań. Wpływa na lepsze ukrwienie macicy

reklama
@jolajola88 ja jak kupowałam neoparin na100% to placilam 80zl z refundacja dopłata 3.50 chyba. Zbadaj homocysteine żeby wiedzieć jaki masz poziom bo nie może być za wysoki. Acard jak najbardziej podczas starań. Wpływa na lepsze ukrwienie macicy
I na jaki czas starczalo?
A bralas acard i kw foliowy metylowy bo tylko taki nalezy brac ( czy on jest bez recepty do kupienia w aptece?)

@jolajola88 w opakowaniu jest 10szt zastrzyków więc lepiej mieć refundację. Kwas foliowy jak najbardziej bez recepty. Acard tak samo. Powiem Ci, że ja brałam Acard i luteine pod język po owulacji i w 1 cyklu zaskoczyło ale to była ciąża biochemiczna plus infekcje. W jakiś sposób napewno to pomogło

Edit tutaj masz ten kwas foliowy Link do: SWANSON FOLATE 400mcg 30vcap KWAS FOLIOWY 5-MTHF w aptece activfolin to ok 30zl za 30szt to drogo

@jolajola88 w opakowaniu jest 10szt zastrzyków więc lepiej mieć refundację. Kwas foliowy jak najbardziej bez recepty. Acard tak samo. Powiem Ci, że ja brałam Acard i luteine pod język po owulacji i w 1 cyklu zaskoczyło ale to była ciąża biochemiczna plus infekcje. W jakiś sposób napewno to pomogło
Moze glupie pytanie ale acard rozpiszcza sie pod jezykiem a nie lykac tej tabletki?
A w aptece jak powiem ze chce kw foliowy metylowy dadza mi czy musze sie poslugiwac fachowym nazewnictwem
Ja gina mam na nfz wiec nie wiem czy u mnie ta refuntacja pojdzie bo i rodzinna to niezla aparatka od niej wyciagnac skierowanie graniczy z cudem
Nie wiem dlaczego tak szczedza tych skierowan skoro czlowiek ma ogromne problemy

@jolajola88 nie, Acard się łyka normalnie. Chodziło mi o luteine pod język czyli progesteron. Nie wiem jak w aptece mi lekarz napisał konkretną nazwę czyli activfolin. Jedli chodzi o receptę na heparyne to przy tej mutacji musisz ją przyjmować w ciąży i jeśli gin nie wypisze Ci zaświadczenia do rodzinnej to wtedy musisz iść do genetyka i rodzinna musi wystawić recepte tylko musisz mieć zaświadczenie od specjalisty

@jolajola88 nie, Acard się łyka normalnie. Chodziło mi o luteine pod język czyli progesteron. Nie wiem jak w aptece mi lekarz napisał konkretną nazwę czyli activfolin. Jedli chodzi o receptę na heparyne to przy tej mutacji musisz ją przyjmować w ciąży i jeśli gin nie wypisze Ci zaświadczenia do rodzinnej to wtedy musisz iść do genetyka i rodzinna musi wystawić recepte tylko musisz mieć zaświadczenie od specjalisty
Dziekuje Ci Kochana o nakierowanie
Minely 3 od poronienia i dostalam zielone swiatlo do staran ale teraz bede bardziej trzymac raczke na pulsie bo ja przy dwoch ciazach zaszlam za pierwszym razem
Poki co zrobie badania cukier mocz tsh ft4 prolaktyna i homocysteine podejde z tym do gina i zobaczymy co dalej poki nie zajde w ciaze

Ja robiłam jeszcze zespół antyfosfolipidowy ale tam mi ogólnie niby wyszli wszystko Ok a po drugie ty na podstawie tych wyników z trombofilii już powinnaś mieć zlecona heparynę, także ja bym już tego zespołu na twoim miejscu chyba nie robiła, bo nawet gdyby ci wyszedł to wskazania do niego są takie same, czyli heparyna. Na wizycie u hematologa, ten zlecił mi takie badania jak: antytrombina, białko c, wolne białko s, czynnik VIII i APTT. Te badania wyszły mi Ok..
Ja tez latałam samolotami i nic mi się nie działo, No może oprócz tego ze mam skłonność do puchnięcia stop. Brałam za młodu tabletki antykoncepcyjne.. i nic mi się nie działo .. nie wiem dlaczego tak jest ..
Mi lekarz przepisał na moja prośbę clexane, bo chciał mi przepisać neoparin, jest to odpowiednik clexane i kosztuje 10 razy mniej bo za 10 ampułek koszt Ok 3,50 zł a za clexane płace coś koło 37 zł tez za 10 ampułek. Z tym ze wyczytałam ze clexane było badane na kobietach w ciąży, a neoparin nie. I tam pisze tyko ze nie powoduje skutków ubocznych bodajże w 2 trymestrze ciąży, a co z pierwszym i trzecim? Nikt tego nie napisał. Dlatego ja prosiłam mojego lekarza o clexane, bo wiem ze psychicznie czuje się bezpieczniej niż z neoparinem. Ale to jest kwestia bardzo indywidualna, bo wiem ze dużo dziewczyn bierze neoparin i jest wsztseko Ok, już niektóre urodziły zdrowe dzieci, także wszystko działało ;) Wybór należy do ciebie ...
A cena clexane bez refundacji to Ok 112 zł za 10 ampułek (czyli 10 dni) :o ale ty nie powinnaś się tym interesować bo ma podstawie twoich wyników powinnaś miec na 100% refundację ..;)

Dołączyłam zdjęcie wskazania od genetyka ;)

Dziekuje Ci Kochana za odzew,
Ja jestem z podlasia - Mazury niestety.
Mam juz jedno dzieciatko i nie bylo tu absolutnie problemow a latalam samolotami dlugie spacery itp
Hormonalnych tabl nigdy nie bralam i raczej brac nie bede :)
Jak skonczy mi sie okres pędze do gina tylko chce porobic kilka badan w tym tyg bo mialam wysokie tsh i cukier wszystko juz normuje, ba nawet ząbki poleczylam perfekt a tu ta trombofilia do pakietu :(
To chyba za duzo juz
Podpowiedz mi jakie badania wykonac przed wizyta ( bo biore zwykly folik ale on z tego co czytam niewskazany :/ itp)
Tak mocno chcemy jeszcze z 2 dzieciaczkow ale mam strach z tylu glowy ze znow niedonosze ( w tym roku poronilam +lyzeczkowanie)
PS. podobno powinno sie brac acard juz podczas staran i te nieszczesne zastrzyki one sa refundowane a jak nie to drogie?

Aha i jeszcze jedno ... folik oddaj mężowi, niech on łyka. Tu kup kwas foliowy metylowany. Ja zamawiam w aptece internetowej swansona, koszt Ok 10 zł za 30 tabletek ... także nie ma zle

Załączniki

• 8C2BDE2C-BA4C-41BF-AF40-AFCC910D0ED8.jpeg
    8C2BDE2C-BA4C-41BF-AF40-AFCC910D0ED8.jpeg
    925,9 KB · Wyświetleń: 138
@jolajola88 Kochana walcz o ta refundację bo jak najbardziej ci się ona należy !! Ja mam „tylko” Leiden i mthfr i jak lekarz to zobaczył to od razu powiedział ze będę musiała brać heparynę. I tez mój gin jest na NFZ. Mało tego ja te wyniki wsztsekue pokazałam mojej rodzinnej i ona powiedziała to samo..

@coco07 wydaje mi się, że na starość mogą te mutacje dać znać o sobie także warto pilnować tego nie tylko w ciąży. Moja babcia miała zakrzepice, miażdżyce i to skutki tych mutacji. Trzeba pilnować poziomu homocysteiny bo jak jest ponad normę i odkłada się w zylach/tetnicach i stąd bierze się miażdżyca, a później zakrzepica żył.

@coco07 @jolajola88 tutaj kobieta ciekawie to opisała Link do: Prowadzenie ciąży po poronieniu - odpowiadam na pytania czytelniczek - Blog lifestylowo-parentingowy

Ostatnia edycja:
reklama
@coco07 wydaje mi się, że na starość mogą te mutacje dać znać o sobie także warto pilnować tego nie tylko w ciąży. Moja babcia miała zakrzepice, miażdżyce i to skutki tych mutacji. Trzeba pilnować poziomu homocysteiny bo jak jest ponad normę i odkłada się w zylach/tetnicach i stąd bierze się miażdżyca, a później zakrzepica żył.

@coco07 @jolajola88 tutaj kobieta ciekawie to opisała Link do: Prowadzenie ciąży po poronieniu - odpowiadam na pytania czytelniczek - Blog lifestylowo-parentingowy
Dokładnie tak jak napisałaś ;) Także tu dieta tez moze robić swoje... trzeba pilnować co się je

Do góry