reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Tu znajdziesz dzisiejszy LIVE dotyczący uwazności w relacji z dzieckiem. Jak sue przyda - zapraszam :) Do zobaczenia na Instagramie Dołącz, obejrzyj LIVE
reklama

Autyzm niemowlecy

K

karo88*

Gość
Czesc dziewczyny 😊 mam mały problem może wyolbrzymiam może doszukuje się ale bardzo się martwię 😞 otóż 26 kwietnia urodziłam swojego pierwszego synka urodził się w skończonym 37 tyg. Wszystko przebiegało prawidłowo ...ma delikatną asymetrię ale jesteśmy pod okiem fizjoterapetki ...od dwóch dni zauważyłam że nie wodzi wzrokiem za zabawkami jak się śmieje to częściej gdy jest sam w łóżeczku gdy leży na przewijaku jest wpatrzony w jeden punkt czy to mogą być oznaki autyzmu ???

reklama
Rozwiązanie
@Karolina1988* USG przezciamiączkowe pokazuje budowę mózgu - można zatem sprawdzić czy prawidłowo się wykształcił, czy jest odpowiednich rozmiarów itp. Na badaniu można także zauważyć np. krwawienie wewnątrz mózgu, wodogłowie, guzy mózgu czy też powikłania zapalenia opon mózgowych.
Nie, to nie są oznaki autyzmu. Twoje dziecko ma dopiero 3 m-ce.

Jeśli niepokoi Cię wzrok - to warto udać się do okulisty. Albo najpierw do lekarza rodzinnego - pediatry, który wstępnie oceni rozwój dziecka i ewentualnie pokieruje dalej. Może neurolog - skoro też jest problem z napięciem mięśniowym. Czy mieliście wykonywane USG przezciemiączkowe - warto zrobić, choćby prywatnie.

Nie, to nie są oznaki autyzmu. Twoje dziecko ma dopiero 3 m-ce.

Jeśli niepokoi Cię wzrok - to warto udać się do okulisty. Albo najpierw do lekarza rodzinnego - pediatry, który wstępnie oceni rozwój dziecka i ewentualnie pokieruje dalej. Może neurolog - skoro też jest problem z napięciem mięśniowym. Czy mieliście wykonywane USG przezciemiączkowe - warto zrobić, choćby prywatnie.
USG takiego nie mieliśmy robionego ? 🤔 Może głupio zapytam a co takie USG może wykazać ? Np. za moją twarzą podąża 🤷 powiem szczerze że due mega wystraszyłam 🥺 że to autyzm może być ...jestem sama z dzieckiem i może biorę wszystko na wyraz ale się martwię ..

Moj mial tez aaymertie ale wyszliśmy z niej.Maly bedzie sie wpatrywal w jeden punkt i smial sie bezwiedznie...spokojnie.....tak jak pisze kolezanka ma 3 mies dopiero...mozesz go stymulowac wkladajac w raczki np.pileczki sensoryczne o roznej fakturze..nie bedzie trzymal ale niech poczuje:) zreszta fizjoterapeuta powinien powiedzieć:)

U tak małego dziecka nie da się zdiagnozować autyzmu, a te oznaki o których mowa nie są objawami autyzmu. Jeżeli coś Cię martwi, to najlepiej skonsultować to z pediatrą. Mój syn też miał epizody gdzie podejrzewałam autyzm, tym bardziej jak naczytałam się "ekspertów" w internetach. Myślę, że nie masz czym się martwić, a to że patrzy w jeden punkt czy śmieje się sam do siebie jest całkowicie normalne

@Karolina1988* USG przezciamiączkowe pokazuje budowę mózgu - można zatem sprawdzić czy prawidłowo się wykształcił, czy jest odpowiednich rozmiarów itp. Na badaniu można także zauważyć np. krwawienie wewnątrz mózgu, wodogłowie, guzy mózgu czy też powikłania zapalenia opon mózgowych.

Rozwiązanie
Do góry