reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Atopowe zapalenie skóry - AZS

reklama
Witam ,
U mojego dziecka stwierdzono AZS , jest na nutramigenie wczesniej byl na bebilon pepti do tego latopik krem oilan i robiony z wit.A kapiel w oilan i rece mi opadaja zadnej poprawy mleko juz rece mi opadaja nie iweim jak mu pomoc czytam non stop w necie o azs i tylko glupieje . Pediatra powiedzial ze azs i skaza bialkowa to to samo a czytam i nie bardzo wydaje mi sie ze to to samo juz mam pelna glowe:( Bylismy u alergologa powiedzial nam ze za rok bede wiedziala wiecej niz lekarz i zalecil masc cynkowa jak nie pomoze to oilatum i jak nie pomoze to wizyta i sterydy.
Niunio nasz skonczyl 3 miesiace lekarz mowi ze testy alergiczne dopiera daja pewnosc robione w wieku 4-5 lat bo przy tescie np.nie jest uczulone a przy tescie sornym okazuje sie ze jest,
dlatego mam pytanie do mam tak malych maluszkow czy robilyscie jakies testy skorne , igG skad wiecie na co wasze malenstwo jest uczulone ? Czy to mozliwe ze krostki nie znikaja po kolejnej zmianie mleka??niunio tak sie drapie ze xzasami krew mu leci :( pomocy
Pewna rechabilitantka polecila mi zbadanie wody i zbadanie poziomu wapnia wit.d3 (synowi bardzo bardzo szybko zarasta ciemie teraz to chyba juz zroslo ostatnio mial 0,5-0,5.
I na dodatek pojawila sie ciemieniucha
czy mozecie polecic lekarza warszwa okolice
Ratunku!!
A moze polecicie jakiegos dobrego alergologa ja bylam w centryum Damian

Załączniki

• DSC05349.jpg
    DSC05349.jpg
    27,3 KB · Wyświetleń: 139
  • 26072011534.jpg
    26072011534.jpg
    13,4 KB · Wyświetleń: 295
Ostatnia edycja:
co do lekarza z warszawy niepolece bo nie znam :-( możesz wykonac badania z krwi, ja robiłam starszemu synkowi. Mojemu starszemu szkodziły wszelakie kremy z witaminami a szczególnie A i E więc musze czytać składy. co do testów skórnych dobry alergolog,powtarzam dobry zrobi ci wczesniej ale i tak musicie poczekać, ja robiłam jak synek miał 18miesięcy. Może spróbuj kąpiele w Lipikarze i smarowanie Lipikar Baume AP zmniejsza świąd no ale dość drogie niestety :-( Nie wiem czy doustnie podajesz np Zyrtec? I może wykąp Go w parafinie? tylko nie weim czy taki maluszek moze musiałabyś sprawdzić a jak nie to w oliwie z oliwek lub krochmalu z kartoflanki (czasami działa cuda:tak:)

kapie w parafinie , a gdzie ten krochmal kupic i co to ta kartoflanka , iunio ma 3 miesiace wiec nie wiem czy zyrtec mozna zapytam sie lekarza

Nigdzie niekupic - ugotowac samemu :tak:
Krochmal do kąpieli

Krochmal przygotowujemy rozpuszczając 1 łyżkę stołową mąki ziemniaczanej w pół szklanki zimnej wody. Wlewamy ten rozrobiony proszek do 2-3 litrów wrzącej wody i mieszając gotujemy, aż zgęstnieje i upodobni się do kisielu. Ten roztwór dodajemy do wanienki z wodą w takiej ilości, aby miała ona lekki poślizg. Kąpiemy dziecko i niczym później nie spłukujemy. Krochmal zrobiony ze zwykłej mąki ziemniaczanej, w dalszym ciągu przydaje nam się jako dodatek do kąpieli, kiedy skóra dziecka jest sucha lub podrażniona. Bardzo dobrze łagodzi tego typu zmiany, dzięki czemu możemy uniknąć stosowania bardziej agresywnych i mniej korzystnych dla maleństwa preparatów. Powtarzamy ten zabieg przez kilka dni, aż osiągniemy oczekiwany rezultat.

Poczytałam że na Zyrtec jest jeszcze zamały :-(

A Zyrtec w saszetkach? Mój chrześniak brał go chyba jeszcze zanim skończył roczek.
A co do lekarzy. Jesteśmy pod opieką pulmonologa/alergologa (pediatra) ze szpitala MSWiA. Bardzo dobry fachowiec. Namiary mogę podać na maila. Moja mała miała atopię. Teraz bujamy się z astmą i azs (wyłazimy nam zimą). Testy z krwi robią od ręki, tylko trzeba przyjechać z rana, bo pobierają krew w godzinach porannych.

kasiamisia i przede wszystkim najpierw spróbujcie leków niesterydowych! Elidel, Protopic (niestety drogi). Maluszek ma takie zmiany na całym ciele czy też tylko na buźce? Jak my byliśmy w szpitalu na testach to na jednej sali byliśmy z dwójką maluchów poniżej roku! Więc próbuj zawalczyć o diagnostykę!

na buzi ma bardzo duze na ciele same krostki male, zmienilismy puieluche na flanelke uzylismy 2 razy strydu i przez tydzien byla cisza teraz na nowo wraca o rany, jesczcze pomyslalam ze moze uczulony jest na metalowe zapiecia koszulek itp.
minka_12- czyli co najlepszy bedzie szpital i diagnostyka?

Ja nie jestem zwolenniczką szpitala. Trzeba znaleźć dobrego alergologa i jak trzeba podać sterydy. Po co dziecko ma się męczyć. Szpital wcale nie oznacza diagnostyki... u tak małego dziecka trudno jest wskazać co jest przyczyną alergii. Można zrobić testy z krwi ale one do końca nie wskażą też prawdy. A co da szpital..nerwy dla mamy, niepotrzebne choroby i stres dla maluszka. Moja Ala miała atopówkę od urodzenia. Były to sączące rany. Sterydów używaliśmy z pół roku a nawet więcej. Pomagało i powolutku się wyciszało. Przyszedł moment, że przestaliśmy ich używać a mała odżyła. Byliśmy w szpitalu i guzik nam pomógł. Powiedzieli tyle samo co i ja już wiedziałam. Bardzo współczuje los rodziców atopików jest ciężki. Musimy niestety pobiegać po lekarzach i cały czas szukać. Życzę powodzenia. W tej chwili mała ma podejrzenie astmy. W takich przypadkach trzeba szybko działać bo skutki uboczne nie leczonej alergii są koszmarne. U nas diagnoza została postawiona za późno...

reklama
emolium dociala spowodowal krosteczki , na badaniu krwi pielegniarka polecila lipobasa kupilam posmarowalam i odrazu wysypka twarz cala, cialo cale rany, wiec rano do apteki po Avene kiedys mi pomoglo i mam nadzieje ze malemu pomoze . tydzien bylo dobrze po laticort i zowu sie zaczyna.
Czy ktoras z was byla morze u lekarz Leszka Kalbarczyka z medycyny dzieciecej wawa rembertow ?? Jest alergologiem-dermatologiem mam zamiar sie wybrac moze pomoze nam

Do góry