Witam do kiedy można z niej wyjść niby jedna Pani mówiła że powinien wyjść z asymetrii do 4m a właśnie był u niej jak miał równo 4m i jeszcze lekko odginał główkę i robił literkę C skraca prawy bok, nie jest to często moim zdaniem jak mu się uda. Teraz pytanie w jakim miesiącu udało wam się wyeliminować asymetrie bo nie wiemy czy się już martwić aktualnie ma 4m i 10dni.
reklama
Moonstone
Moderator
Dokładnie, pierwsze pytanie które mi się nasunęłoA chodzicie gdzieś na rehabilitację?
Oczywiście że chodzimy, raz w tygodniu do fizjo. niby Pani mówi że jest duża poprawa. I raz na 2 tyg do osteopaty żeby wyrównać głowę ale na głowie zostało już tylko 2mm asymetrii już nie zauważalna.Dokładnie, pierwsze pytanie które mi się nasunęło
crainte
Fanka BB :)
Zaczęliśmy z synem fizjo w 8 tygodniu. 3 miesiące pozniej fizjo mowiła juz o "stanie po asymetrii". Ze wzmożonym napięciem i jego skutkami walczylismy do 9 mca.Oczywiście że chodzimy, raz w tygodniu do fizjo. niby Pani mówi że jest duża poprawa. I raz na 2 tyg do osteopaty żeby wyrównać głowę ale na głowie zostało już tylko 2mm asymetrii już nie zauważalna.
u nas była ponoć spora asymetria, teraz już czasami widzę że ułoży się w łuk lekko i głowę skieruję w bok nie tak jak na początku ale jednak jest to widoczne na brzuchu kiedyś to wgl był przychylony w 1 stronę teraz już leży prawie prosto mam nadzieję że mu to przejdzie a wzmożone napięcie ma bo czuć mocno jak jest spięty.Zaczęliśmy z synem fizjo w 8 tygodniu. 3 miesiące pozniej fizjo mowiła juz o "stanie po asymetrii". Ze wzmożonym napięciem i jego skutkami walczylismy do 9 mca.
Cookie_
Moderator
Mój rehabilitowany był od 3 mies do 8 mies. z powodu asymetrii. Punktem w którym zakończona została rehabilitacja było samodzielne siedzenie i wstawanie dziecka oraz skorygowanie asymetrii ułożeniowej. Po tym czasie byłam z nim na kontroli, gdy zaczął chodzić przy meblach mając 10,5 mies i później swobodnie samodzielnie po 12 mies (gdy już mu chód się ustabilizował). Później wiadomo już przy bilansach wszystko sprawdzano i sama zwracałam uwagę
Teraz u nastolatka już, w czasie intensywnego wzrostu, znów asymetria trochę dała o sobie znać. (zauważyłam spadek na wysokości ramion i łopatek) Fizjoterapeuta po badaniach ciała, postawy, chodu na jakiś platformach potwierdził, że to może być wpływ asymetrii i zalecił ćwiczenia. Sam kręgosłup na szczęście jest ok. Po ćwiczeniach widoczna jest poprawa. Także temat asymetrii z czasem może powrócić, choć nie musi.
Teraz u nastolatka już, w czasie intensywnego wzrostu, znów asymetria trochę dała o sobie znać. (zauważyłam spadek na wysokości ramion i łopatek) Fizjoterapeuta po badaniach ciała, postawy, chodu na jakiś platformach potwierdził, że to może być wpływ asymetrii i zalecił ćwiczenia. Sam kręgosłup na szczęście jest ok. Po ćwiczeniach widoczna jest poprawa. Także temat asymetrii z czasem może powrócić, choć nie musi.
crainte
Fanka BB :)
Tak, nasza fizjo uczulala, ze każda nowa umiejętnośc jest oparta na starych, niewłaściwych schematach.Mój rehabilitowany był od 3 mies do 8 mies. z powodu asymetrii. Punktem w którym zakończona została rehabilitacja było samodzielne siedzenie i wstawanie dziecka oraz skorygowanie asymetrii ułożeniowej. Po tym czasie byłam z nim na kontroli, gdy zaczął chodzić przy meblach mając 10,5 mies i później swobodnie samodzielnie po 12 mies (gdy już mu chód się ustabilizował). Później wiadomo już przy bilansach wszystko sprawdzano i sama zwracałam uwagę
reklama
Podziel się: