reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Aparat ortpedyczny na dysplazję stawów biodrowych

emilinka, az mnie zatkalo, jak przeczytalam, co ty wypisujesz! to jakis obled!!

dysplazja dysplazji nierowna. moj syn tez mial, w szpitalu zalecili pieluchowanie, a na kontroli u ortopedy po 2 czy 3 tyg. juz tylko szerokie ukladanie dziecka i noszenie na biodrze lub w nosidelku. po 2 mcach sladu nie bylo!!!!

w porownaniu z tym, co dziewczyny tu opisuja nic mu nie bylo wlasciwie, choc w ksiazeczce dysplazja jak byk. tyle, ze mala.

lekarz wie, co robi i co mowi. az sie we mnie gotuje! gdyby twoje dziecko zaczelo miec prochnice wyrwiesz mu profilaktycznie wszystkie zabki?!

jesli nie ufasz temu specjaliscie idz do innego! ty wyraznie na sile szukasz sobie i malej problemu tam, gdzie go nie ma. nie wiesz jak pieluchowac to idz do kazdego osrodka zdrowia, tam pielegniarka czy lekarz ci pokaza, a nie sama zakladasz dwa pampersy, ktore nic nie daja podobno!

ugh.. jak tak mozna myslec, na sile z dziecka chore robic..

wszystkim mamom i dzieciaczkom z dysplazja zycze, zeby klopoty szybko minely :) i blyskawicznego nadrobienia czasu w tym wszystkich urzadzeniach i gipsach :)

reklama
kiedy powinniśmy zgłosić się do ortopedy przy wyjsciu ze szpitala powiedzieli nam że po 2 miesiącach bo narazie jest za mała a najlepiej 3 kiedy najlepiej zeby nie było za póżno

Na usg kierowane są dzieciaczki już po pierwszym m-cu życia (i nam ortopeda powiedział,że gdybyśmy przyszli wcześniej to mała krócej by nosiła tą rozwórke, a byliśmy gdy miała 2,5 m-ca). Proszę wszystkich bardzo mocno nie lekceważcie tego i jeśli coś wam się nie podoba to idźcie do drugiego specjalisty, to dla dobra waszych dzieciaczków

anaconda27 naprawde to może powinnam iść wcześniej bo mi powiedzieli że dopiero jak skończy 2 mies
a na czym polega ten aparacik jak wygląda czy nosi się go 24h i czy nie prseszkadza dziecku w poruszaniu

Aparat nosi się 24h, a jaki ma wygląd - trudno powiedzieć, taki metalowy pręt obłożony gąbką i gumą i to się wkłada między nóżki dziecka i mocuje się szelkami (tak jak szelki do spodenek), dziecko może ruszać nóżkami ale tylko od kolanek w dół, bo całe udka ma unieruchomione, jest niewygodny dla rodzica bo trudno takie dziecko wziąć na rączki, nikomu nie polecam rozwórki, ale niestety dużo lekarzy ją przepisuję. Dziecko w niej nie płacze bo się szybko przyzwyczaja, ale teraz jak Maja już jej nie ma to nadal trzyma nóżki rozwarte bo tak się przyzwyczaiła przez te 3,5 m-ca kiedy ją nosiła).

Do kąpania i przewijania aparat zdejmowałam, zakłada się go na ubranko, ale już córeczce sukieneczki nie założysz, bo to musi być ubranko raczej przylegające do ciałka. Teraz już jest wszystko w porządku i aparat schowany na dnie szafy. A właśnie dziś się dowiedziałam,że mojej znajomej córeczka też ma dysplazję i też przepisano jej rozwórkę Koszli, mam nadzieję że ciebie to nie czeka

reklama
dzięki za szczegółowy opis ja też mam taką nadzieję cieszę się że u Was wszystko w porządku jeszcze mam jedno pytanie czy Tobie od razu powiedzieli ż4e coś nie tak i dla tego trzeba zrobić usg czy tak tylko dla sprawdzenia, bo moja Oliwka ma równe fałdki i mi wydaje się ok ale jedna położna mi powiedziała że wszystkie dzieci po cesarce należy skontrolować

Do góry