reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Amniopunkcja robić czy nie?

reklama
Cześć, przeczytałam cały wątek gdy sama decydowałam się czy wykonywać badanie amniopunkcji. Ostatecznie zdecydowałam się i otrzymałam wynik „46,xx” natomiast komentarz jest taki :”analiza chromosomów z amniocytów płynu owodniowego hodowanych in vitro, w dwóch niezależnych hodowlach, przy rozdzielczości 450-500 prążków wykazała kariotyp żeński z budzącym wątpliwości dodatkowym fragmentem niewiadomego pochodzenia (marker?) występującym w 4% analizowanych metafaz. Zalecana dalsza diagnostyka technikami biologi molekularnej (aCGH). Wskazana konsultacja w poradni genetycznej”. Czy któraś z Was miała podobny wynik? Konsultacje u genetyka mam dopiero 29.03 w przyszłym tygodniu drugie badania prenatalne.
Hej dziewczyny, wracam po wizytach lekarskich. Drugie badania prenatalne wyszły wzorowo, wszystko ok. Genetyk powiedział, że ze względu na niski procent nieprawidłowości nie zaleca mikromacierzy bo badanie nie jest na tyle czułe i może nic nie wykazać. Kazał powtórzyć badanie genetyczne po porodzie

M

usg tez prawidłowe, gdyby nie moja ginekolog nawet nie zastanawiałabym się nad amniopunkcja. Mam lepsze wyniki niż 8 lat temu jak byłam w ciąży.
Ja bym nie robiła chyba, ale zależy co czujesz . Gdyby były jakieś podejrzenia , ale bez żadnych powodów ( tylko wiek ) chyba bym się nie pisała.

Hej dziewczyny, wracam po wizytach lekarskich. Drugie badania prenatalne wyszły wzorowo, wszystko ok. Genetyk powiedział, że ze względu na niski procent nieprawidłowości nie zaleca mikromacierzy bo badanie nie jest na tyle czułe i może nic nie wykazać. Kazał powtórzyć badanie genetyczne po porodzie
A jakie miałaś ryzyka? Jaki wiek, nt,pappa i beta? Jak usg? Ze zalecili ci amnio

reklama
Hejka, mała aktualizacja u mnie. Miałam robić amniopunkcję w Premium Medical 18.04 z dodatkowa dopłata do micromacierzy. W dniu dzisiejszym miałam konsultacje w IMID i amniopunkcję z mikromacierzami będę miała za darmo 17.04.2023r. ☺️
Super :) to chyba jedno z nielicznych miesc gdzie mikromacierze robią na NFZ

Do góry